Svijet
ŠESTI PAKET SANKCIJA MOSKVI

G7 se obvezao da više neće kupovati rusku naftu
Objavljeno 8. svibnja, 2022.

G7 se danas u cijelosti obvezao da će zabraniti ili postupno obustaviti uvoz ruske nafte, priopćila je u nedjelju Bijela kuća.

Ova odluka će "zadati težak udarac glavnoj žili kucavici koja hrani gospodarstvo (Vladimira) Putina i oduzeti mu prihode koji mu trebaju za financiranje rata" protiv Ukrajine, ističe se u priopćenju američke administracije.

U priopćenju se ipak ne navodi kakve je točno obveze preuzeo svaki pojedini član skupine G7, koju čine Njemačka (ovogodišnji predsjedatelj), Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

G7 je u nedjelju održao sastanak putem video veze, treći ove godine, uz sudjelovanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Izbor nadnevka je veoma znakovit: Europljani 8. svibnja obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Europi.

Nedjeljni sastanak se ujedno održava dan uoči vojne smotre 9. svibnja u Rusiji koja toga dana slavi pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Zapad je dosad čvrsto surađivao u donošenju sankcija Rusiji, ali ne napreduje istim ritmom kada je riječ o ruskoj nafti i plinu.

SAD koji nije njihov velik potrošač, već je zabranio uvoz ruskih ugljikovodika.

Washington je usto u priopćenju Bijele kuće u nedjelju najavio novi paket sankcija protiv Rusije usmjeren na medije i na pristup kompanija i ruskih tajkuna konzultantskim i računovodstvenim uslugama u kojima su Amerikanci i Britanci najveći svjetski stručnjaci.

SAD će sankcionirati televizijske mreže Pervij Kanal, Rosiju-1 i NTV. Svim američkim kompanijama zabranit će se da ih financiraju oglašavanjem i da im prodaju opremu.

"Nijedna američka tvrtka ne treba sudjelovati u financiranju ruske propagande", rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće koji je htio ostati anoniman, istaknuvši da Kremlj izravno i neizravno kontrolira ta glasila.

Washington će usto zabraniti pružanje usluga "revizije, menadžmenta, savjetovanja, marketinga i svih usluga koje se koriste u radu multinacionalnih kompanija, ali i kako bi se, moguće, zaobišle sankcije i sakrilo nezakonito stečeno bogatstvo", rekao je isti izvor.

Washington je također najavio nove zabrane izvoza američkih proizvoda u Rusiju koje obuhvaćaju razne vrste industrijske opreme od buldožera, preko kotlova do ventilacijskih sustava.

SAD je u nedjelju najavio da će uvesti vizna ograničenja za 2.600 Rusa i Bjelorusa te sankcije za upravu Sberbanke i Gazprombanke.

EU: Nastavak teških pregovora o embargu

Početkom tjedna nastavit će se pregovori između predstavnika 27 država EU-a, a svrha im je ukloniti prepreke za dogovor o predloženom europskom embargu na rusku naftu, koji usporava nekoliko zemalja članica, posebice Mađarska, doznaje se u nedjelju iz diplomatskih izvora.

Veleposlanici 27 zemalja članica sastali su se u nedjelju u Bruxellesu, no još se nisu uspjeli suglasiti glede provedbe šestog paketa sankcija Moskvi koji je u srijedu predstavila Europska komisija. Ovim se projektom predviđa uvođenje embarga na uvoz sirove ruske nafte u roku od šest mjeseci i na derivate do kraja 2022. godine.

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja uvelike ovisi o Rusiji kada je riječ o opskrbi energijom, u petak ujutro je pooštrio retoriku, kazavši da prijedlog Bruxellesa "potkopava" jedinstvo Europske unije.

Za donošenje sankcija potrebna je jednoglasna odluka svih 27 članica EU-a.

"Nema političke blokade, no potrebno je zajamčiti alternativne izvore opskrbe energijom za zemlje bez izlaza na more koje ovise o ruskoj nafti putem naftovoda, a to nije lako postići", rekao je AFP-u neimenovani diplomat.

Za Mađarsku i Slovačku bilo je planirano jednogodišnje izuzeće, do kraja 2023., ali je ocijenjeno nedostatnim. U novoj verziji nacrta o kojoj se raspravljalo u petak ono je produljeno do kraja 2024., a istu mogućnost ima i Češka Republika. H

Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike