Novosti
PREMIJER POSJETIO KIJEV

Plenković: Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda
Objavljeno 8. svibnja, 2022.
Pozdravio je brzi odgovor Ukrajine na upitnik EU-a. “Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima”, rekao je

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim europskim težnjama te je spremna pomoći svojim iskustvom poslijeratne obnove, rekao je u nedjelju premijer Andrej Plenković za posjeta Kijevu. Plenković je stigao u nenajavljeni posjet Kijevu na Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu (8. svibnja u Europi) i uoči Dana Europe te je u govoru istaknuo svesrdnu podršku Hrvatske otporu ukrajinskog naroda agresiji susjedne Rusije, ali i europskom putu Ukrajine.



"Divimo se otporu koji ste pokazali ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrijednosti koje svi dijelimo", poručio je.

 

 



Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato "razumijemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince". "Visoko cijenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoj dom, svoju obitelj, svoj teritorij i svoju domovinu", rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji za novinare koju je održao sa Zelenskijem hrvatski je premijer inzistirao na potpori europskim težnjama ukrajinskog naroda, s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i prije nego što je postao premijer.

 



Plenković je bio predsjednik delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj promatračkog izaslanstva EP-a za izbore u Ukrajini 2014., a kao premijer ponudio je Ukrajini, koja se iste godine suočila s proruskom pobunom na istoku zemlje, hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja.

Ponudio je hrvatsko iskustvo i u poslijeratnoj obnovi zemlje, koje su Hrvati, nažalost, stekli u obnovi nakon Domovinskog rata, u poslijeratnom razminiranju i u procesu pomirbe. "Ta iskustva željeli bismo podijeliti s vama", rekao je. "Možete uvijek računati na našu punu potporu i na našu solidarnost", zaključio je.

Današnji posjet nazvao je "simboličnim" i podsjetio da je prošli put boravio u Kijevu prije pet mjeseci, kada je sa Zelenskijem potpisao izjavu o europskoj perspektivi Ukrajine. Pozdravio je uspjeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Europske unije koji je ukrajinskom predsjedniku u Kijevu uručila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, što je prvi korak na putu neke zemlje aspirantice za stjecanje statusa kandidata. "Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima", rekao je.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Europska unija donijela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržat će i šesti paket, na kojem se radi. Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka veleposlanice RH Anice Djamić u Kijev i rekao da će veleposlanstvo normalno raditi. "I to je snažan signal potpore Ukrajini i Ukrajincima", rekao je.

Naša je zemlja uputila razne vrste pomoći Ukrajini, na donatorskoj konferenciji u Varšavi obvezala se na pet milijuna eura pomoći, a primili smo više od 17.000 ukrajinskih izbjeglica.

Mario Mihaljević

Najčitanije iz rubrike