Ekonomija
SMANJENJE TROŠKOVA PROIZVODNJE

Žito Grupa i E.ON Solar grade solarnu elektranu u Tvornici ulja Čepin
Objavljeno 7. svibnja, 2022.
Novougovorena solarna elektrana, uz postojećih sedam koje Žito ima, nastavak je održive energetske i ekološke strategije Grupe

Vodeća poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji, Žito Grupa, i E.ON Solar, vodeća kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana, koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska, ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivanu uštedu od 2,6 GWh godišnje, a samo puštanje elektrane u pogon očekuje se u lipnju.



Održivo poslovanje


Kao kompanija koja implementira normu poštovanja ljudi kao ključne snage svakog sustava, posebnu pozornost pridaju brizi o zaposlenicima, krajnjim kupcima, ali i cjelokupnoj zajednici u kojoj posluju i djeluju, ističu iz Žito Grupe, te dodaju da se s posebnom pozornošću brinu o društveno odgovornom i održivom poslovanju. U doba energetske krize i cjenovnih nestabilnosti energenata ta je pozornost okrenuta i prema osiguravanju stabilnih izvora energije i kontroli troškova energenata, pa je novougovorena solarna elektrana, uz sedam solarnih elektrana koje Žito ima, nastavak održive energetske i ekološke strategije Grupe.

Fotonaponske elektrane, kako također ističu, samo su logički slijed dosadašnje prakse, te pridonose smanjenju energije koju je potrebno kupovati za pojedine lokacije, čime se utječe na trošak proizvodnje te naposljetku i na CO2 otisak, jer Žito Grupa čini 0,3 % ukupne potrošnje električne energije Republike Hrvatske.

"Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je čak 20-ak u raznim fazama. Do sada smo pustili u rad sedam fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 MW, a upravo je ova koju završavamo na lokaciji Tvornice ulja Čepin, od 2 MW, i najveća koju imamo u Grupi", navodi Jozo Ljubičić, član Uprave Žito Grupe.

Zaokružena priča


Kroz svoja četiri bioplinska postrojenja godišnje od organskih ostataka s farmi i ratarskih lokacija Grupa proizvede 43 GWh električne energije, što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito Grupe zajedno, a do kraja 2025. godine proizvodnja energije trebala bi biti dvostruko veća od potrošnje. Činjenica da Žito proizvede više električne energije no što potroši svrstava ga u sam vrh ekološki odgovornih kompanija u Hrvatskoj.

Kao energetski partner u ovom projektu odabrana je kompanija E.ON Solar, koja je projektirala, instalirala i u redovit pogon pustila više od 40 MW solarnih elektrana u Hrvatskoj i regiji te svojim kupcima omogućuje neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom.

"Ova suradnja čini zaokruženu održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigao energetsku samodostatnost, koja je više nego ikad prije dobila na važnosti u svjetlu ove energetske krize. Iako projekt podrazumijeva određenu kompleksnost u projektiranju i postavljanju, imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima, zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt, na zadovoljstvo kupca, privesti kraju", izjavio je Jurica Gregurić, direktor i član Uprave E.ON Solara. Z. Rupčić
Proizvode hranu s dodanom vrijednosti
Žito Grupa vodeća je poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji. Nastala je 1992. u Osijeku, a trenutno ima više od 1350 zaposlenika. Grupa danas pokriva sektore ratarstva, svinjogojstva, govedarstva, peradarstva, trgovanja i kooperacije, industrije, silosnih kapaciteta i obnovljive energije. Poštujući resurs plodne slavonske oranice, Žito Grupa proizvodi hranu s dodanom vrijednosti. Žito nudi prehrambene proizvode za industrijsku proizvodnju, ali i brendove koji se nalaze u svakom kućanstvu, poput čepinskog Tena ulja, Tena brašna, svježih jaja i trajnih mesnih proizvoda DOBRO.

Najjači operator
Njemačka E.ON grupa jedan je od najjačih operatora europskih energetskih mreža i infrastrukture te pružatelj usluga za 51 milijun kupaca na 17 tržišta, a zapošljava 72 tisuće stručnjaka. Poslovnim aktivnostima u Hrvatskoj upravlja E.ON Hrvatska d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

Solarne elektrane pridonose smanjenju energije koju je potrebno kupovati te naposljetku i na CO2 otisak

Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike