Zdravlje
KONFERENCIJA O ISHODIMA LIJEČENJA ONKOLOŠKIH PACIJENATA

Rana dijagnostika i važnost brige za zdravlje
Objavljeno 2. svibnja, 2022.
U sustavu onkološke skrbi gorući problem u Hrvatskoj su zabrinjavajuće loši ishodi liječenja

Unatoč nizu poteškoća s kojima se susreću liječnici i pacijenti u sustavu onkološke skrbi, gorući problem u Hrvatskoj su zabrinjavajuće loši ishodi liječenja. Stoga su na nedavno održanoj Konferenciji o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj stručnjaci iz područja zdravstva i zdravstvene skrbi, pacijenti i kreatori politika analizirali trenutačno stanje na onkološkim odjelima, identificirali uzroke loših ishoda liječenja, ali i ponudili moguća rješenja koja će kao preporuke biti dostavljena Ministarstvu zdravstva.Praćenje ishoda


Na panelu su sudjelovali brojni stručnjaci, a zaključeno je kako je važno raditi na prevenciji i osvješćivanju građana o važnosti brige za zdravlje i redovitih pregleda, kao i na ranoj dijagnostici. Pandemija je promijenila prioritete u cijeloj Europskoj uniji, zdravstvene teme su u prvom planu i povećana su izdvajanja za zdravlje. Europski paket za zdravlje i dostupna sredstva pružaju generacijsku priliku da okrenemo trendove. I Hrvatska ima veliku priliku unaprijediti svoj zdravstveni sustav koji se treba temeljiti na praćenju ishoda liječenja. Mjerenje ishoda liječenja je ključni korak u transformaciji zdravstvenog sustava. Važnost unaprjeđivanja koordinacije postojećeg sustava i uspostave učinkovite mreže za liječenje onkoloških bolesnika, uz praćenje ishoda, istaknuo je i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu. Rad na ranoj dijagnostici uz važnost stalne edukacije liječnika obiteljske medicine i medicinskih sestara kako bi bili stalna i učinkovita podrška liječnicima koji se bave liječenjem karcinoma naglasio je i akademik Miroslav Samaržija, voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna, istaknula je kako je jako važno govoriti o kvaliteti života onkoloških bolesnika te postavila pitanje koliko se brine o njihovoj rehabilitaciji za vrijeme liječenja kako bi njihovo tijelo izdržalo sve napore i postupke. Uz prijedlog za osnivanje registra ishoda liječenja, kao zaključke konferencije, istaknuto je i osnivanje neformalne stručne skupine, kojoj je cilj razmjenom informacija i praćenjem implementacije Nacionalnog strateškog okvira protiv raka i Europskog plana za borbu protiv raka doprinijeti poboljšanju sustava onkološke skrbi u Hrvatskoj. Također, predloženo je i što hitnije vraćanje nacionalnog probira za rano otkrivanje raka maternice.

Iznad prosjeka


Karcinom je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje od njega oboli 25.000, a umire približno 14.000 ljudi. Ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u. Hrvatska je na petom mjestu, sa stopom smrtnosti standardiziranom prema dobi od 324 smrtna slučaja prouzročena rakom na 100.000 stanovnika, što je znatno iznad prosjeka EU-a, koji iznosi 264 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika. Vlada Republike Hrvatske prošle godine donijela je dugoočekivani Nacionalni strateški okvir protiv raka, kojim je najavila sistematičnije bavljenje tom bolešću. Međutim, s njegovom se primjenom još uvijek čeka. Da je karcinom veliki javnozdravstveni i ekonomski problem prepoznato je i na razini Europske unije, koja je u veljači 2021. usvojila Europski plan za borbu protiv raka - sveobuhvatnu strategiju s ciljem unaprjeđivanja sustava onkološke skrbi u Europskoj uniji. Plan nudi smjernice te je sastavljen od niza inicijativa čijom implementacijom sve države članice mogu napraviti iskorak u dosadašnjem bavljenju tom bolešću. Za borbu protiv raka u EU-u na raspolaganju će zemljama članicama biti četiri milijarde eura, uključujući 1,25 milijardi eura iz programa "EU za zdravlje". Sredstva su namijenjena za prevenciju bolesti, programe dijagnostike i rano otkrivanje, razvoj inovativnih metoda liječenja te povećanje kvalitete života osoba koje su preboljele rak.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana