Ekonomija
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE

Turizmu Osječko-baranjske županije čak sedam nagrada
Objavljeno 30. travnja, 2022.
Dobitnik Velikog zlatnog suncokreta je i restoran Crna svinja u Čepinu

Turizam Osječko-baranjske županije trijumfirao je na dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award u Cavtatu s čak sedam nagrada u pet kategorija.
Suncokret ruralnog turizma Hrvatske održan je u sklopu 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, a slavonsko-baranjski dobitnici su: Seoski turizam Lacković iz Bilja, restoran Ribnjak iz Našica, restoran Stari mlin iz Dalja, vinarija Siber iz Erduta, Vinarija Horvat iz Kamenca, Kulturni i znanstveni centar "Milutin Milanković" iz Dalja i restoran Crna svinja iz Čepina. Da je to hvalevrijedan uspjeh, dokazuje i podatak da je ukupno bilo prijavljeno 138 projekata iz 19 županija, a kandidati su se ocjenjivali u osam kategorija. - Ove nagrade pokazatelj su velike kvalitete projekata u ruralnom turizmu - ističe Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo". Ta je udruga dodjelu nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske organizirala deveti put. Na dodjeli nagrade bio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je, iznimno zadovoljan nagradama, na svom Facebook profilu napisao: "Osječko-baranjska županija ove je godine druga po broju nagrada, što govori o kvaliteti turističke ponude kod nas. Drago mi je bilo podržati ih na dodjeli, a nastavljamo i s podrškom turizmu istoka Hrvatske našim županijskim potporama." Zadovoljni su i u Virovitičko-podravskoj županiji (VPŽ), gdje su Suncokrete srebrnog sjaja osvojili projekti Slavonija i Podravina, wine not?! i Dravska priča.

Kvaliteta, održivost...


Nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a u raznolikom programu skupa sudjelovali su i državni tajnici Zdravko Tušek i Tugomir Majdak. Ovogodišnji slogan kongresa bio je "Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost", a glavna tema "Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom". Okupio je 400 sudionika iz 15 zemalja. Dodijeljeno je 59 nagrada u osam kategorija, a ministrica Vučković je dodijelila šampionske titule Veliki zlatni suncokret. Ovogodišnji šampion je hotel Village Balatura u Vinodolskoj dolini, obiteljsko imanje staro 300 godina pretvoreno u etno vegetarijanski hotel s proizvodima lokalnih OPG-ova. Dobitnik Velikog zlatnog suncokreta je i restoran Crna svinja u Čepinu, smješten između slavonske šume i ravnice, u kojem osnove svakog jela dolaze sa slavonske zemlje, iz vlastite proizvodnje i uzgoja. Domestic House Lola iz Vukovara treći je šampion ovogodišnjeg kongresa, čija gastronomska ponuda uključuje autohtone slavonske specijalitete prezentirane na moderan način od namirnica s malih PG-ova.

Dodana vrijednost


U povodu dodjele nagrade Julija Ivanišić, direktorica Terra Negra Country Cluba (Crne svinje), izjavila je: "Izuzetna nam je čast dobiti ovako važno priznanje, koje nagrađuje sav naš trud i rad proteklih godina, a još više motivira za razvoj u budućnosti. Ruralni, osobito kontinentalni, turizam posljednjih godina proživljava renesansu, a mi smo sretni da smo prepoznati kao vodeći u tome segmentu. Restoran Crna svinja, kao dio Terra Negra Country Cluba, spoj je moderne i tradicionalne Slavonije prezentiran kao urbana hedonistička priča, a to je smjer koji nastojimo pratiti i u budućnosti. Naš je cilj pokazati da ovaj kraj može i ima puno više za ponuditi, a razvojem ruralnog i kontinentalnog turizma stvaramo dodanu vrijednost Slavoniji, te naposljetku i cijeloj Hrvatskoj." O cijeloj se priči oglasio i direktor Turističke zajednice Baranje, Matej Perkušić. - Nagrade su još jedan pokazatelj da Slavonija i Baranja nisu bez razloga posljednjih nekoliko godina dobili niz prestižnih nagrada, kako pojedinačnih tako i onih za cijelu destinaciju - tvrdi Perkušić. V. Latinović/Z.Rupčić/I.Getto
Prva baranjska "moderna" vinarija
Brončani suncokret ruralnog turizma u kategoriji Vinski turizam osvojila je Vinarija Horvat iz Kamenca. "Ovo je prva veća nagrada koju smo osvojili i sigurno je da će nam biti vjetar u leđa", kaže Aleksandar Horvat, naglašavajući kako im nagrada još više znači stoga što se ovim oblikom turizma bave tek tri-četiri godine. No proizvodnja vina u njihovoj obitelji nije novost. Još je njegov pradjed, 40-ih godina, sadio beljske vinograde, tako da je vinarstvo njihova tradicija. Ipak, uz tradiciju, u cijelu priču žele ubaciti nešto novo. "Želja nam je privući goste od 25 do 45 godina. Nije bit paprikaš i tambura, nego nešto drugo‘‘, priča Aleksandar, dodajući kako obrađuju 7,5 hektara svoga vinograda. Od aduta izdvaja slatku graševinu i vrhunski rose. Nagrada je ujedno i pozivnica za završni događaj predstojećeg Wine&Walka, koji će se u Baranji održati u lipnju.

Zadovoljni su i u VPŽ-u, gdje su nagrađeni projekti Slavonija i Podravina, wine not?! i Dravska priča.

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora