Novosti
JUTARNJA AKCIJA USKOKA U ČEMINCU I GRABOVCU

Policija privela Zlatka Pinjuha, dvojicu sinova i još dvije osobe
Objavljeno 21. travnja, 2022.

Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca priveden je u sklopu akcije Uskoka u četvrtak u ranim jutarnjim satima. Uz njega, neslužbeno doznajemo, privedeno je još pet osoba, među njima i dvojica Pinjuhovih sinova. Od mještana Grabovca doznajemo kako su policijska vozila osječkih i registracijskih registracijskih oznaka od 6 sati bila parkirana ispred Pinjuhove kuće, u kojoj je tijekom prijepodneva trajao očevid. Policija je bila i u zgradi Općine Čeminac koja je u prijepodnevnim satima bila zaključana, a ispred vrata je bilo policijsko vozilo.
Službenih informacija oko privođenja u ovom trenutku nema, a iz Policijske uprave osječko-baranjske samo su kratko izvjestili kako to nije u njihovoj nadležnosti. Uskok je već 2021. podigao optužnicu protiv Pinjuha.

Uskok je potvrdio uhićenja načelnika baranjske općine Čeminac Zlatka Pinjuha i još nekoliko osoba koje se sumnjiči da su na teret općinskog proračuna kupovali stanove.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da su u tijeku uhićenja više osoba i provođenje hitnih dokaznih radnji koja su rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Pnuskokom.

Uskok je dodao kako se uhićenja i pretrage kuća osumnjičenika provode na području Osječko-baranjske županije, a koja se odnose na više osoba za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela te kaznena djela protiv pravosuđa.

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, stoji u priopćenju tužiteljstva.

Uskok je u siječnju prošle godine pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Pinjuha te njegovih sinova Marka i Ivana, koje tereti da su na teret općinskog proračuna kupili stanove.

Optužnica je tada podignuta i protiv predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja, djelatnika općine Josipa Crnčana i direktora lokalne komunalne tvrtke Marka Drmića.

Iz Uskoka su ranije naveli da su Zlatko Pinjuh i njegovi sinovi tijekom 2017., nakon što je Općinsko vijeće donijelo odluku o subvencioniranju stambenih kredita za mještane općine, "poduzeli više radnji" kako bi s općinom sklopili ugovore o subvencioniranju stambenih kredita, iako za to nije bilo zakonske osnove.

Pinjuh je potom, dodali su, u ime općine sklopio ugovor o subvencioniranju kredita sa sinovima u iznosima od po 1000 kuna mjesečno na rok od deset godina za stanove u Osijeku.

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom 2018. sklopio dodatak ugovoru o sufinanciranju stambenog kredita sa sinom Ivanom, kojim je obvezao općinu da mu mjesečno uplaćuje iznose u visini 50 posto mjesečne rate kredita do prvog dana listopada 2032. Odobrenim subvencijama, navode, njegovom sinu Marku do sada je isplaćeno najmanje 66.706 kuna, a Ivanu najmanje 58.044 kuna.

Navode i da je Zlatko Pinjuh, nakon što je Općinsko vijeće donijelo izmjenu te odluke kojom je određeno da korisnici subvencije moraju prebivati na području općine, na traženje Crnčana i Drmića s njima dogovorio da prijave prebivalište na njegovoj adresi, iako do tada nisu prebivali na području općine, niti su to namjeravali.

Uskok okrivljene sumnjiči da su općinu Čeminac oštetili za više od 231 tisuću kuna. M.Bu./H

Najčitanije iz rubrike