Sport
UKRAJINAC IZ GRADSKOG VRTA

Ne želimo nikakav rat, ali bit će kako Putin bude htio
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Imamo kvalitetu za trofej, ali trebat će nam i malo sreće - smatra Čeberko

Ukrajinac Jevhen Čeberko jedan je od devet Osijekovih stranih igrača. Taj 24-godišnji stoper stigao je u Gradski vrt prije nešto manje od godinu dana kao posuđeni igrač austrijskog LASK-a.



Prvi nastupi dali su naslutiti kako se radi o vrlo dobrom igraču, ali s obzirom na jaku konkurenciju koja vlada u obrani bijelo-plavih, Čeberko se još uvijek pokušava izboriti za standardnu poziciju u momčadi. Inače, on je jedan od omiljenijih igrača u svlačionici. Uvijek nasmijan i dobro raspoložen te spreman za poneku šalu.

Uživa u povjerenju


Osijek je u ugovor o posudbi ugradio mogućnost otkupa njegova ugovora, što je početkom ove kalendarske godine i iskoristio. Čeberko je sada Osijekov igrač kojeg ugovor veže do 2025. godine.

- Želio sam postati igrač Osijeka, ali nije sve samo ovisilo o mojoj želji. Moj bivši klub LASK istaknuo je cijenu od 1,5 milijuna eura za otkup moga ugovora, što je Osijeku bilo previše. Trener Nenad Bjelica rekao mi je kako je to previsoka cijena za obrambenog igrača, ali posljednjih dana prošle godine došlo je do preokreta. Osijek i LASK uspjeli su se dogovoriti oko manje odštete za mene i kada sam to čuo, nisam nijednog trenutka razmišljao hoću li postati igrač Osijeka. Sretan sam zbog takvog raspleta jer ovdje osjećam povjerenje trenera Nenada Bjelice, momčad je vrlo dobra, kao i ukupna atmosfera, a nije nevažno ni to što ćemo se boriti za oba hrvatska trofeja - pričao je Jevhen Čeberko.

Klupski ciljevi su jasni, ali "Čeba", kako ga zovu suigrači, sigurno ima i nekih svojih osobnih ciljeva u polusezoni koja je pred vratima. Recimo, postati standardni prvotimac.

- Teško mi je govoriti o tome hoću li uspjeti postati standardni prvotimac. Naša obrana najbolja je u prvenstvu, što samo govori koliko kvalitetne braniče imamo i nije se u toj konkurenciji lako izboriti za minutažu. U biti se i ne opterećujem time. Moj je posao što bolje trenirati i biti spreman kada trener odluči iskazati mi povjerenje. Što se tiče klupskih ciljeva, vjerujem kako ćemo osvojiti jedan od dva trofeja. Kvalitetu imamo, ali trebat će u svemu i malo sreće. U prvenstvu je neizvjesna utrka, a Dinamo i Rijeku vidim kao najveće konkurente. Hajduk je jako dobra momčad, ali malo su bodovno zaostali i neće im biti lako uhvatiti priključak. Što se Kupa tiče, čeka nas teško gostovanje na Rujevici. Mislim da smo bolja momčad od Rijeke, ali bit će to neizvjestan susret.

U biti, Čeberko je iskoristiv na više pozicija, iako sam kaže kako je zapravo stoper. Međutim, Bjelica ga je spominjao kao moguću alternaciju za lijevog beka i zadnjeg veznog. Ova druga opcija posebno je zanimljiva jer su dva zadnja vezna načeta ozljedama. Kako bi se snašao na mjestu korektora veznog reda.

- Istina je kako mogu igrati na više pozicija, a jedna od njih je i zadnji vezni. Nije mi ona strana jer sam deset godina dok sam igrao u Ukrajini, igrao baš na tom mjestu. No sada bi mi možda trebalo malo vremena za privikavanje jer već dugo nisam ni trenirao ni igrao na njoj. No vjerujem kako bi se brzo prilagodio ako bi zatrebalo.

Sve ovisi o Putinu


Na pripremama u Poreču vidjeli smo kako najviše vremena na terenu i izvan njega provodi s Ramonom Mierezom i Mirlindom Dakuom.

- S njima sam nekako najbliži, ali imam odlične odnose sa svim suigračima. Nas trojica smo valjda zajedno i zbog jezične barijere. Svi govorimo engleski, pa se zbog toga družimo više.

No Čeberko je od njih trojice daleko najbliži svladavanju hrvatskog jezika.

- Već sve mogu razumjeti, ali teško mi je govoriti. Težak je hrvatski jezik, ali svladat ću ga ja za koji mjesec.

Provjerit ćemo to u nekom sljedećem razgovoru. No, kada se priča s Ukrajincem, nemoguće se ne dotaknuti aktualne političke krize koja vlada oko te zemlje. Rusija i NATO savez već neko vrijeme "zveckaju oružjem" oko ukrajinskih granica, pa Čeberko sigurno pozorno osluškuje što se događa u njegovoj domovini.

- Nadam se kako će prevladati razum, te da rata neće biti. Za mene bi rat bi sulud. Moji roditelji nisu u najugroženijoj zoni jer smo iz srednje Ukrajine, ali nikada nije ugodno kada ti se domovina suočava s prijetnjom rata. Mislim da će biti onako kako ruski predsjednik Vladimir Putin bude htio, a on ne želi Ukrajinu u NATO savezu i samim time na granicama Rusije. Uostalom, sve je bilo po njegovu i u prvoj krizi oko regije Dombas. No, ponavljam, vjerujem kako do rata ovaj put neće doći - zaključio je Jevhen Čeberko.


Dalibor Keler
26

nastupa skupio je Čeberko u godinu dana koliko nosi Osijekov dres

PROLJETNA PREMIJERA
Prilika da zaigra mogla bi se ukazati već na proljetnoj premijeri protiv Slaven Belupa jer pozicija desnog beka ostala je prazna zbog ozljede Karla Bartoleca i suspenzije Mate Miloša. Odluči li Bjelica na to mjesto postaviti Danijela Lončara, otvorio bi se prostor u sredini obrane.

- To je pitanje za Bjelicu, a ne za mene. Možda će mijenjati formaciju s tri srednja braniča. Naravno, ja sam spreman uskočiti ako treba i bio bih sretan kada bih dobio priliku zaigrati - kaže Čeberko

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike