Osijek
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Počast su odali i
hrvatski branitelji
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je komemoracijom ispred spomenika “Majka i dijete” poznatog britanskog kipara Oscara Nemona (rođen kao Oskar Neumann u Osijeku 1906.), u neposrednoj blizini zgrade u kojoj se nalazi sjedište Židovske općine Osijek.

Osim predstavnika osječke Židovske općine, položili su vijence i upalili svijeće predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata “Sveti Rok” iz Osijeka i Saveza Nijemaca iz Osijeka.

Dopredsjednica Židovske općine Osijek Biljana Majnik podsjetila je da su 27. siječnja 1945. vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz na teritoriju Poljske. Godine 2005. Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se na taj dan obilježava prisjećanje na sve žrtve holokausta.

- Susrećemo se ovdje svake godine i dolazimo s posebnim pijetetom, ali u isto vrijeme i velikom tugom u srcu što su se nevinim žrtvama dogodile takve strašne stvari u prošlosti, a događaju se i danas. Pošaljimo poruku da se ovo više nikada ne ponovi - rekla je Majnik.

Predsjednik Židovske općine Damir Lajoš nije mogao nazočiti ovoj komemoraciji zbog zdravstvenih razloga. Biljana Majnik navela je da su na komemoraciju žrtvama holokausta došli i predstavnici braniteljske udruge Sv. Rok, suborci Damira Lajoša iz Domovinskog rata.

Nazočnima se obratila i članica Židovske općine Osijek Paula Rem. Ona je podsjetila da je antisemitizam još prisutan u hrvatskom društvu te dodala kako se primjećuju i tendencije da se relativiziraju, niječu ili minimiziraju zločini počinjeni tijekom holokausta. Podsjetila je da je skupina antivaksera ovih dana u Zagrebu za pandemiju koronavirusa optužila Židove, što podsjeća na srednji vijek i tadašnje optužbe da su za pandemiju kuge navodno krivi pripadnici ovog naroda.

- Važno je obilježavati datume vezane uz holokaust, obrazovati mlade i prisjećati se toga što se dogodilo jer društvo jedino tako može djelovati - istaknula je Rem.

O važnosti sjećanja na žrtve holokausta govorili su i dožupan Mato Lukić te dogradonačelnica Jasenka Crnković. Zamjenica gradonačelnika istaknula je da mi kao društvo moramo preuzeti odgovornost, a odgojni utjecaj na mlade naraštaje trebaju imati i roditelji te učiti i odgajati djecu promicanjem mira, nenasilja i ljubavi, kako se takve stvari u povijesti nikada više ne bi ponovile. D. Celing
Važno je obilježavati datume vezane uz holokaust, obrazovati mlade i prisjećati se toga što se dogodilo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike