Kultura
PROGRAM SLAVONSKIH MUZEJA

17. Noć muzeja odvijat će se između stvarnog i digitalnog
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Ovog petka, 28. siječnja, posjetitelje očekuje bogata ponuda raznolikih sadržaja

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak, 28. siječnja, s početkom u 18 sati, u uvjetima sličnima prošlogodišnjim, što znači da će se većina programa diljem Hrvatske odvijati digitalno. Upravo slijedom toga, glavna tema predstojećeg, 17. izdanja te popularne manifestacije u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva bit će "Muzeji - između stvarnog i digitalnog".



Muzej Slavonije u Osijeku poziva ljubitelje kulturne baštine da poprate njegov bogat program preko digitalnih kanala komuniciranja. Uz virtualnu šetnju trima izložbama - "Donacije - izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. - 2019.", "Lado/Reljefi/Tragovi" i "Priča o nezaboravu - ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka" - pripremili su muzejski digitalni kviz, igru memory i slaganje puzzli. Također, na Facebook profilu MSO-a tijekom večeri će se prikazivati prigodni sadržaji pripremljeni u suradnji s Televizijom Slavonije i Baranje.

Virtualni vodič


Krajem prošle godine u Arheološkom muzeju Osijek otvorena je izložba "Batina - tisućljetni svjetionik na Dunavu", koja je za ovu priliku dobila interaktivnu i multimedijalnu online verziju kako bi ju posjetitelji mogli doživjeti u virtualnom svijetu. Brojni arheološki nalazi potaknuli su djelatnike AMO-a da za Noć muzeja pripreme igru memory i digitalni kviz. Do 16 sati izložbu "Batina - tisućljetni svjetionik na Dunavu" bit će moguće posjetiti i fizički, bez naplate ulaza i uz pridržavanje epidemioloških mjera (predočenje EU digitalne COVID potvrde).

U suradnji s nekoliko obrazovnih ustanova te nekoliko organizacija i udruga, raznolik program priprema Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, a moći će ga se pratiti isključivo preko Facebooka i Instagrama. Prezentirat će se videoradovi studenata Odsjeka za kulturu medije i menadžment AUKOS-a, OŠ "August Šenoa", Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, osječkog Dječjeg kazališta, studentice FFZG-a Martine Glumac te studenata diplomskog studija Vizualne umjetnosti AUKOS-a Marije Josipović, Filipa Malovčaka i Filipa Ljulja. Ilustratorica Dora Kralik animirat će jedan od radova Petera Pierrea Weisza s izložbe "Putovanja… susreti… mostovi…", a kustosi MLU-a, voditelji zbirki kojih su radovi na izložbi "Akvizicije 2016. - 2021." prezentirat će svoju zbirku i izložene radove, a tu je i kviz u kojem će posjetitelj s najviše osvojenih bodova nakon zatvaranja izložbe osvojiti poklon-paket.

U Vukovaru će Muzej vučedolske kulture i Muzej Franjevačkog samostana posjetitelji moći obići virtualno.

- Nećemo imati fizički otvorenu Noć muzeja za posjetitelje, međutim, na raspolaganju im je naš virtualni vodič. Na web-stranici Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru može se ući u naše dvorište i hodnike te po želji obići sve prostorije Muzeja. Riječ je o šetnji Muzejom na moderan način koja posjetiteljima daje uvid u kulturnu baštinu što ju naš samostan posjeduje - rekao je fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova. Onima koji žele posjetiti Muzej, nude besplatan ulaz od 10 do 20 sati, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a potom, u nastavku muzejske noći, slijede digitalni sadržaji.

Gradski muzej Vukovar dio će programa imati uživo, a ravnateljica Ruža Marić navela je da je naziv programa "Virtualni svijet Gradskog muzeja Vukovar". Posjetitelji će u izložbenom prostoru moći obići Izložbu fotografija i skulptura Stephana Lupina, kao i izložbu "35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj".

- Virtualno ćemo prezentirati stalni postav, koji obuhvaća povijesno razdoblje od posljednjeg ledenog doba do današnjih dana. U dvorištu Muzeja još uvijek se nalazi klizalište, pa će i korisnici klizališta i svi koji nam dođu s namjerom imati priliku u dvorani pogledati niz projekcija s temama koje se odnose na virtualnu šetnju kroz Muzej i aktivnosti po kojima smo široj javnosti prepoznatljivi. Na našoj će web-stranici i društvenim mrežama biti objavljeni brojni prilozi koji Vukovarcima mogu osvježiti sjećanja na ljepote stalnog postava Muzeja i programe kojima su možda i sami nazočili - istaknula je ravnateljica.

Nositelji Noći muzeja u Đakovu i ove su godine dvije muzejske kuće; Muzej Đakovštine imat će djelomično program uživo, a Spomen-muzej biskupa Strossmayera virtualno.

- Program će biti djelomično održan uživo, a djelomično preko naše Facebook i mrežne stranice - kažu u Muzeju. Ulaz je besplatan, uz predočenje COVID potvrde i obvezno nošenje maske. Izdanja Muzeja Đakovštine moći će se kupiti po sniženim cijenama.

- Pobrinuli smo se da ni digitalnog sadržaja ne manjka te ćemo premijerno prikazati virtualnu izložbu "Novi Perkovci - Krčavina"- izbor iz trenutno postavljene arheološke izložbe, koju možete pogledati i uživo, zatim autorski video arheologinje Jelene Boras "Prostor Đakovštine u 16. stoljeću", za najmlađe i one malo starije pripremamo prijenos uživo koncerta dječjeg zbora "Librići", a već tradicionalno u suradnji s Foto-kino klubom Đakovo pripremamo filmove "Prvi uspon đakovačkih planinara na Triglav 1979. godine" i film "Ižimača" - cijeđenje jabukova mošta na drevnoj napravi koju okreću konji u Beravcima. Profesorice Dubravka Scharmitzer, Mirjana Klepo i Tamara Jakšić održat će u prostoru Muzeja radionicu s učenicima Obrtničke škole Antuna Horvata Đakovo pod nazivom "Tradicija je opet in", a za sve one koji ne budu mogli nazočiti radionici postavit ćemo video s uputama kako izraditi vunene gombice (bombice, cofleke, pompone, kićanke...), koje će izrađivati učenici - pozivaju iz MĐ-a na Noć muzeja.

Cjelokupni program Noći muzeja u Spomen-muzeju prikazat će se virtualno (na FB stranici Muzeja i kanalu YouTube). Od 18 do 19 sati je "Drevna ljepotica našeg grada" (katedrala sv. Petra u tehnici grattage), djelo nastalo na radionici djece iz skupine "Ljubav" Dječjeg vrtića Sunčev sjaj - Nazaret. Od 19 do 20 sati izložba je portreta hrvatskih književnika akademske slikarice Marije Adrić Soldo. Od 20 do 21 sat je "Biskupski grad" u zbirci Valentina Markovčića - predmeti vezani uz biskupa J. J. Strossmayera i katedralu sv. Petra. Od 21 do 22 sata koncert je klape Sv. Ilija. Izložbe se mogu posjetiti od 31. siječnja do 28. veljače u radno vrijeme Muzeja.

Izložbe i šetnja


Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda raduje se posjetiteljima otvoriti vrata svoja dva stalna postava, Galerije Ružić i Spomen-doma Dragutina Tadijanovića u ovogodišnjoj Noći muzeja. Uz organizirano vodstvo po stalnim postavima u nekoliko navrata tijekom Noći muzeja, pripremili su i radionice za najmlađe posjetitelje, a u Galeriji Ružić zapjevat će HPD Davor.Pritom će dio programa koji za to imaju uvjete biti organiziran u stvarnom vremenu i prostoru i sa stvarnim posjetiteljima, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, a neki programi bit će dostupni preko digitalnih kanala.

Prigodom Noći muzeja 2022. Zavičajni muzej Našice pripremio je "Muzejsku šetnju kroz našički perivoj". Naime, radi se o sadržaju koji će biti manifestiran u obliku digitalnog stručnog vodstva, koje će ponuditi djelatnici Zavičajnog muzeja Našice, a kao kulisa će poslužiti videozapis i fotografije našičkog perivoja. Taj sadržaj bit će dostupan preko digitalnih kanala Muzeja od 18 sati do ponoći.

Gradski muzej Nova Gradiška priredio je u 18 sati otvorenje izložbe "Krapinski pračovjek" i od 19 sati razgledanje izložbe "Tragovi rimske vojske u zbirci Josipović" uz stručno vodstvo. Na otvorenju izložbe "Krapinski pračovjek" posjetitelji će se družiti s članovima udruge "Krapinski neandertalac - pleme špiljskog medvjeda".

Muzej Valpovštine u Noći muzeja nudi razgledanje stalnih izložbi "Ostavština valpovačkih vlastelina" i "Geološke zbirke" te novootvorenu izložbu "Obitelj Desaty - valpovački ljekarnici". Na Facebook stranici Muzeja Valpovštine bit će objavljeni digitalni sadržaji, kao i komplementarni onima na izložbama. Za najmlađe posjetitelje bit će organizirana igraonica, a u virtualnom formatu prezentirana izložba akademske slikarice Slobodanke Grive Šokac "Izložba slika Atelier Griva".

Na samu Noć muzeja Gradski će muzej Vinkovci na online platformama predstaviti prvu muzejsku slikovnicu Gradskog muzeja Vinkovci, naziva "Muzejske priče i jedna njuška", kao i katalog izložbe "83. stoljeće Vinkovaca", nastao u povodu 100. godišnjice proglašenja Vinkovaca gradom. Ulazak u Gradski muzej Vinkovci je u Noći muzeja besplatan.



Danijel Miklić
izložbe
OTVARANJE

NOVIH I

RAZGLED

STARIH

DOGAĐAJI I U BOŠNJACIMA I DRENOVCIMA
Šumarska zbirka - muzej Bošnjaci donosi priču o tradiciji organiziranog šumarstva, njegovoj povijesti i razvoju, značenju šumarstva za život Slavonije i Hrvatske.

U 18 sati održat će se radionica starih šokačkih igara za djecu, nastupaju KUD Šumari Vinkovci, MPS Baće i ŽPS Snaše Bošnjaci, izložba fotografija “Šuma okom šumara”. U 19 sati je predstavljanje knjige “Nastanak Vojne granice i tvrđave Brod na Savi”, a u 20.15 promocija pjesme i spota “Baća iz Bošnjaka” Darka Lukića.

Drenovački Muzej Cvelferije program manifestacije prilagodio je temi “Između stvarnog i digitalnog”. Održava se od 19 sati u Drenovcima u Domu kulture te u privremenom muzejskom prostoru, kao i digitalno, na mrežnoj i Facebook stranici. Između ostalog, tu je posjet izložbi “Dvanaest boja Cvelferije”, koja je dostupna kao virtualna šetnja ili kao stvaran posjet muzejskom prostoru.

Uvjeti su slični

onima prošlogodišnjim, pa se većina programa diljem Hrvatske odvija digitalno

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike