Tehno
TEST XIAOMI 11T

Moćan top-mobitel po top-cijeni, novi flagship killer?
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Baterija kapaciteta od čak 5000 mAh nudi autonomiju dužu od jednog dana, što je pravo osvježenje

Sjećate li se pojma flagship killer? U neka prijašnja vremena taj smo pojam često vezali uz manje popularne pametne telefone koji su svojim mogućnostima bili u stanju parirati dobro poznatoj i razvikanoj eliti, čak ju i nadmašiti. Danas taj pojam srećemo puno rjeđe, jer jednostavno stvari su se promijenile. Nekih igrača na tržištu mobitela više nema, a neki prvotni flagship killeri postali su sada u pravom smislu (čitaj: po cijeni) flagship modeli, kakve uostalom nudi i konkurencija. No pomalo iz naftalina izvukli smo pojam flagship killer i dodali ga Xiaomiju 11T. Naime, taj je telefon toliko moćan i prava prijetnja flagship modelima da je prvo eliminirao top-model iz vlastite kuće - Xiaomi 11T Pro.



Performanse


Već dugo nismo u rukama imali telefon za koji bismo rekli da je flagship killer. Kako smo u uvodu naveli, nekoliko je uvjeta koje jedan mobitel mora ispuniti kako bi ga se nazvalo flagship killerom. Prvi su uvjet dakako performanse i mogućnosti. Do njih ćemo doći nešto poslije, no odmah na početku reći ćemo vam kako nas je Xiaomi 11T više no ugodno iznenadio. Drugi je uvjet dakako cijena. I performanse i mogućnosti padaju u vodu ako mobitel nije cjenovno atraktivan jer u tom slučaju možemo imati “samo” flagship, ali ne i killer. Na sreću korisnika, Xiaomi 11T dolazi s cijenom od oko 3800 kuna (približno 500 eura), što je neka gornja granica za one koji žele vrhunski telefon po fer cijeni. Iako bismo u naslov stavili flagship killer bez upitnika, sud o tome je li ta cijena dovoljno popularna da ponose tu titulu, ostavit ćemo svakome od vas. Naš stav je jasan – jest. Naime, današnji top-modeli s lakoćom prelaze cifre od 1000 eura, stoga je cijena upola povoljnija dostojna titule flagship killer. Inače, taj cjenovni razred danas popularno nosi naziv premium mid-range, a čine ga telefoni koji su tik do flagship klase. Bar je tako kod većine, jer po onome što Xiaomi 11T nudi, nedostaje mu tek poneka sitnica kako bi od izazivača postao punokrvni top-model. Glede svog nauma da parira najboljima, Xiaomi 11T dolazi i s privlačnim izgledom. Staklo poslovično nalazimo straga, na kojem su i modul fotoaparata, a ono sprijeda skriva zaslon uz zaštitu Corning Gorilla Glass Victus. Telefon je uz to otporan na vodu i prašinu. Na donjem bridu su USB-C, glavni mikrofon i ladica za dvije nano SIM kartice. Lijevi bok uređaja je čist, a na desnom uz gumb kontrole glasnoće nalazi se i čitač otisaka implementiran u tipku za uključivanje. Nikad prežaljeni 3,5-mm audio nema. Zaslon je identičan onom na Pro modelu, a riječ je o vrlo lijepom AMOLED panelu u FHD+ rezoluciji na dijagonali od 6,67" s osvježenjem od 120 Hz.

Moćan Dimensity


Kako je 11T prvo krenuo u obračun s modelom iz iste kuće (11T Pro), pokazuju i fotomogućnosti. Naime, 11T praktično nudi identično iskustvo fotografiranja i snimanja kao i 11T Pro. Jedina je veća razlika što Pro snima 8K video, a ovaj telefon može u maksimalnih 4K 60fps. Glavnu riječ opet ima 108MP širokokutna kamera, doduše bez OIS-a, a uz nju ima i 8MP ultraširoku te 5MP makrosenzor. Prednjom selfie kamerom, koja ima 16 MP, okidaju se solidni portreti sa zamućenom pozadinom i 1080p video. Fotografske mogućnosti ovog telefona na nivou su najboljih te bi općenito Xiaomi 11T u tome trebao zadovoljiti sve. Naša najveća zabrinutost oko ovog telefona bila je u smjeru performansi. Ispod poklopca krije se 6nm Dimensity 1200 5G s Mali-G77 MC9 grafikom i 8 GB RAM-a sa 128 GB memorije na raspolaganju. Memorijske kartice ne prihvaća kao ni Pro model. U praksi 11T jednako je brz kao i Pro model, a što god smo postavili pred telefon (igre, aplikacije, pozadinske procese itd.), sve se odvijalo brzo i bez i najmanjeg znaka umaranja. Baterija kapaciteta od čak 5000 mAh nudi autonomiju dužu od jednog dana (na testu čak do dva), što je pravo osvježenje. Jednako ugodno iznenađuje i punjač, koji dolazi u kutiji (za razliku od brojnih telefona danas) i koji telefon puni snagom od 66 W do 100 % za oko 35 minuta! Šlag na kraju je podrška za 5G, a iako se to podrazumijeva, tu je i Wi-Fi 6. Ostatak je ponude više-manje standardan. Neke mane ipak postoje. Uz nedostatak OIS-a, tu je i izostanak bežičnog punjenja. Nekima će možda zasmetati i veličina – 11T je s dijagonalom od gotovo 6,7 inča zaista golem. No svi plusovi ovog telefona ipak su u debeloj prednosti te mu stoga dajemo svoje preporuke.

Marin Režić
Dolazi s cijenom od oko 3800 kuna, što je gornja granica za one koji žele vrhunski telefon po fer cijeni

Što god stavili pred telefon (igre, aplikacije), sve se odvijalo brzo i bez i najmanjeg znaka umaranja

Najčitanije iz rubrike