Novosti
UKIDANJE SAMOIZOLACIJE U OBRAZOVNIM USTANOVAMA

Kod kuće će ostajati samo zaraženi učenici, škole će roditeljima dijeliti testove
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
MZO: Nužno je osigurati da što veći broj učenika ima normalnu nastavu u učionicama

S obzirom na velik broj učenika u samoizolaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razrađuje model ukidanja samoizolacije u školama, po kojemu bi kod kuće ostajali samo zaraženi učenici, dok bi ostali išli u školu uz uvjet da kod kuće redovito provode samotestiranje.



Za normalnu nastavu


Ministarstvo se odlučilo na razradu novog modela na temelju posljednjih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da se više napora uloži u što normalnije funkcioniranje obrazovnog i zdravstvenog sustava, a ne samo u sprječavanje širenja nove varijante virusa. U ovom je trenutku, ističu, nužno osigurati da što veći broj učenika ima normalnu nastavu u učionicama, i to ne samo kako bi uspješno svladali gradivo, nego prvenstveno zbog njihova mentalnog zdravlja. Iako je prema službenim podatcima trenutačno u samoizolaciji više od 10.000 učenika, Ministarstvo obrazovanja procjenjuje da ih je zapravo više od 30.000 s obzirom na to da u samoizolaciju idu cijeli razredi. Provođenjem mjere samotestiranja potpuno bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa. Time bi se, ističu iz Ministarstva, povećalo praćenje nastave u školi, odnosno po modelu A za sve učenike, osim za oboljele od COVID-19, odnosno pozitivne na koronavirus. Samotestiranje bi se provodilo kod kuće brzim antigenskim testovima, rezultate bi školi prijavljivali roditelji, a škole bi osigurale i predale roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja. Iz Ministarstva napominju da je samotestiranje dobrovoljno i besplatno, a obavljalo bi se redovito jednom tjedno, najvjerojatnije ponedjeljkom prije početka nastave, odnosno u slučaju pojave zareze u razredu. Roditelji koji ne žele da njihovo dijete bude uključeno u samotestiranje kod kuće, neće u školi preuzimati testove, a u slučaju pojave zaraze u razredu, tom će djetetu biti izrečena mjera samoizolacije, kao i do sada.

Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, za HTV je u srijedu rekao kako je među pozitivnima na koronavirus trenutno 12 tisuća djece. Cilj je da što više učenika nastavu prati u učionicama, a mjera će se početi primjenjivati kada Ministarstvo za to pribavi potrebnih tri milijuna testova. "Bitno je reći da se radi o mjeri ukidanja samoizolacije za učenike. Dakle, to je cilj, to je osnovni problem s kojim se mi susrećemo već duže vrijeme, a pogotovo s pojavom soja omikron, jer je povećan broj djece u samoizolaciji", rekao je Pavičin za Dnevnik HTV-a, dodavši kako to ne znači da su oni samo na online nastavi, nego su zatvoreni u kući i ne mogu se baviti ni slobodnim aktivnostima niti se družiti sa svojim vršnjacima. "Osim što im pati usvajanje znanja preko online nastave, jer ona nikako ne može zamijeniti fizički nastavu u učionici, pati im i njihov, za mentalno zdravlje važan, društveni život. To je pogubno za djecu u toj dobi", rekao je Pavičin.

Umrle 64 osobe


Dodao je kako je predviđeno da testiranje djece obave njihovi roditelji koji bi "onda u bilježnici djece, kao što su prije upisivali temperaturu, upisali ako je nalaz negativan, a ako je nalaz testa pozitivan, onda javljaju razredniku i liječnicima kako bi išli dalje u proceduru". Procijenjeno je kako bi bilo potrebno nešto manje od tri milijuna testova za mjesec dana provođenja ove mjere.

U Hrvatskoj su od posljedica koronavirusa umrle 64 osobe, a u 24 sata potvrđeno je 11.812 novih slučajeva, pa je sada 66.027 aktivnih slučajeva zaraze, objavio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Još 6705 slučajeva potvrđeno je antigenskim testovima, tako da je Hrvatska na dan 26. siječnja imala rekordnih 18.517 novih slučajeva COVID-a. Među zaraženima je 1976 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 192. U samoizolaciji je trenutno 42.446 osoba. Zaključno s 25. siječnja 2022. cijepljeno je 2.290.566 osoba bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.199.638 osoba (2.004.243 osobe dvjema dozama i 195.395 osoba cjepivom Jannsen), što čini 64,67 posto odraslog stanovništva.

S više od 10 milijuna novih slučajeva, broj infekcija u Europi porastao je za 13 posto prošlog tjedna u usporedbi s prethodnim, prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, pri čemu su Francuska, Italija i Njemačka zabilježile najveći broj. Međutim, broj tjednih smrtnih slučajeva u europskoj regiji smanjio se za pet posto.



Dijana Pavlović
NEMA PROMJENA ZA PACIJENTE
U utorak, 25. siječnja, na snagu je stupila “Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika”, koju je potpisao načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je došlo do pogrešnog tumačenja te odluke jer su brojni shvatili kako je od utorka u zdravstvene ustanove zapriječen ulazak svima koji nemaju COVID potvrdu. “Izmjena za pacijente nema i sve je kako je bilo i prije. Dakle, svi pacijenti koji dolaze u primarnu zdravstvenu zaštitu, kod stomatologa, na hitni prijem... ne trebaju predočiti COVID potvrdu. To se traži, kao i ranije, za pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog elektivnih zahvata i pratnje na porođaju”, kazao je Beroš.

OD BLAŽIH MJERA DO NOVIH RESTRIKCIJA
Danska i Austrija u srijedu su postale posljednje zemlje koje su ublažile ograničenja uvedena zbog pandemije nakon sličnih poteza Britanije, Irske i Nizozemske, dok druge europske zemlje planiraju nove mjere u borbi protiv rekordnih brojeva zaraženih koronavirusom. Europska regija u cjelini više ne čini polovinu ili više od polovine globalnih smrtnih slučajeva i infekcija prema podatcima Reutersa o COVID-19, ali brojevi su i dalje visoki, uz posebnu zabrinutost u zemljama s nižim stopama cijepljenih. Njemačka, Poljska, Mađarska, Češka, Bugarska i Rumunjska u srijedu su izvijestile o rekordnom dnevnom broju zaraženih, a njemački se parlament priprema za raspravu o prijedlozima u kojima se zahtijeva ili snažno potiče stanovnike na cijepljenje.

Među zaraženima u Hrvatskoj je 1976 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 192

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura