Osijek
PREVENCIJA RAKA VRATA MATERNICE

U Osijeku je 52 posto djevojčica i dječaka cijepljeno protiv HPV-a
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo apeliraju na žene da redovito idu na ginekološke preglede i obave papa-test

Proteklih je dana, doduše u pandemijskom kontekstu, obilježen Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. U borbi protiv ove opake bolesti i u njezinoj prevenciji Hrvatska, pa tako i Osječko-baranjska županija, sudjeluju gotovo pet desetljeća, potvrđuje Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnog zdravstva i voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.



Smanjivanje rizika


- Gradska liga protiv raka Osijek, koja aktivno djeluje punih 55 godina, također sudjeluje u Nacionalnom programu borbe protiv raka vrata maternice. Želimo da što više ljudi zna da se rizici od oboljevanja od ove bolesti mogu smanjiti, odnosno da se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a (uzročnik, nap.a.) i redovitim odlascima na ginekološki pregled. Od 2005. do danas u Osječko-baranjskoj županiji postupno se smanjuje broj novooboljelih žena (godišnje ih se otkrije 20-ak), pa smo u našoj županiji od neslavne vodeće pozicije po broju novoobljelih došli do hrvatskog prosjeka, ali pri tome uz još visoku smrtnost. Zahvaljujući Nacionalnom programu i suradnji s našom mrežom ginekologa u primarnoj zaštiti, ovu bolest u više od 50 posto slučajeva otkrivamo s minimalnom invazijom, odnosno u trenutku kada je moguće da minimalni poštedni zahvat učini ogromnu stvar i dođe do izlječenja - pojašnjava dr. Kraljik.

Upravo zbog toga naglašava važnost redovitih odlaska na preglede. Nažalost, još uvijek ima jako puno žena, naročito onih starije dobi, koje ne idu na preglede, napose kada više nisu u reproduktivnoj dobi. Nevjerojatan je podatak da postoje i one žene koje se ginekologu nisu javile i po 20 godina. Tome u prilog govori i činjenica da dosta žena nema svog odabranoga ginekologa pa iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pozivaju sve takve žene da to što prije učine i potom odu na pregled i naprave papa-test.

Zaštitite se cjepivom


Druga je preventivna mjera cijepljenje protiv HPV infekcije. Od 200 tipova humanih papiloma virusa (HPV), njih je dvadestak vrlo opasno, a od pet do sedam visokog onkogenog potencijala. Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Iako je poželjno cijepiti se prije početka spolnih aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporučuje i onima koji su spolno aktivni.

- Cjepivo se pokazalo kao odličan zaštitnik od predmalignih tvorbi, što je itekako važno. Naime, rak vrata maternice bolest je od koje uz redovitu kontrolu i prevenciju ne bi trebala oboljeti niti jedna žena. Stoga je već u dobi od 14 godina važno odazvati se cijepljenju protiv HPV-a koje je za mladu populaciju (do 25 godina) besplatno. Dobro je da smo s početnih 20-ak posto, u Osječko-baranjskoj županiji sad uspjeli procijepiti više od 42 posto djevojčica i dječaka, a u gradu Osijeku i 52 posto. Riječ je o zavidnom rezultatu na razini cijele Hrvatske. Moram istaknuti da se broj novooboljelih od raka vrata maternice ažurira kroz dvije kalendarske godine, pa ćemo tako vidjeti što je pandemija COVID-19 učinila po pitanju broja novooboljelih i umrlih žena tek kad budu sumirani podatci iz 2020. i 2021. - kaže dr. Kraljik.

Stoga vrijedi poziv roditeljima da svoju djecu, bilo kroz Školsku medicinu ili ordinacije obiteljske medicine, potaknu na cijepljenje. Ako su pak učenici srednje škole, odnosno studenti, mogu se procijepiti kroz ambulante adolescentne, odnosno sveučilišne medicine, a one koji se više ne školuju, cjepivo mogu primiti u epidemiološkoj službi županijskog NZJZ-a.


Marija Mihelić
VAŽNO JE U KOJEM JE STADIJU BOLEST
Prema trenutno dostupnim podatcima, u Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli oko 280, a umire oko 110 žena. Dr. Kraljik naglašava i to da je od broja oboljelih puno značajniji trenutak otkrivanja bolesti, odnosno u kojem je bolest stadiju. Konkretno, u Osječko-baranjskoj županiji u 2019. godini kod 179 žena bolest je otkrivena u visokom predmalignome stanju (uvriježen naziv CIN III ili Ca in situ). Da nisu odlazile redovito ginekologu te da županijski NZJZ ne provodi odgovorno svoje programe, kaže dr. Kraljik, velik dio tih žena suočio bi se s ovom bolesti kao invazivnim oblikom raka vrata maternice. Iako su u Osječko-baranjskoj županiji u 2019. godini registrirane 23 novooboljele žene s invazivnim rakom vrata maternice, što je još uvijek visoka brojka, ipak je bolesti otkrivena u velikom broju slučajeva u ranoj fazi te su izgledi za izlječenje vrlo veliki. Odlična suradnja ginekologa, Zavoda, ali i odgovost samih sugrađanki, zaključuje dr. Kraljik, dovodi do povoljnih rezultata.

Dosadašnja istraživanja upućuju da cjepivo protiv HPV-a stvara dugotrajnu zaštitu, otprilike 12 godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike