Sport
AFRIČKI KUP NACIJA

Tragedija u Kamerunu
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Domaćin Afričkog kupa nacija Kamerun plasirao se u četvrtfinale natjecanja, no njegovu pobjedu u osmini finala protiv Komora (2:1) zasjenila je tragedija uoči utakmice kada je u stampedu pred stadionom poginulo najmanje osam ljudi. Najmlađa među njima je šestogodišnja djevojčica, a prema izvješćima ozlijeđeno je još najmanje 38 ljudi, pa se strahuje da bi broj poginulih mogao biti i veći.

Do tragedije na stadionu Olembe u Yaoundeu došlo je kad je veliki broj navijača nagrnuo prema ulaznim vratima koja su u prvom trenutku bila zaključana. Nakon što su ih redari otključali, nestrpljiva masa navijača nagrnula je prema njima te je nastao kaos u kojem su mnogi bili pregaženi. Organizatori su poslije otkrili da je oko 50.000 navijača htjelo ući na stadion čiji je kapacitet zbog epidemioloških mjera reduciran sa 60.000 na 48.000. Tako se domaćinu obila o glavu želja za većom podrškom na tribinama, nakon što je tijekom prvog kruga utakmica bila manja posjećenost. Kako bi je povećali, organizirali su i masovni prijevoz te dijelili besplatne ulaznice. Zbog ove tragedije utakmica četvrtfinala koja se trebala igrati na ovom stadionu prebačena je na stadion Ahmadou Ahidjo, također u glavnom gradu Yaoundeu.

Utakmica je unatoč tragediji odigrana, a Kamerun se namučio protiv debitanta na natjecanju. Komori su imali i dodatni peh da su im sva tri vratara bila izvan stroja zbog ozljeda i koronavirusa, pa je na gol stao branič Chaker Alhadhur, koji se istaknuo s nekoliko zapaženih obrana. Ipak, nakon što je Komori već u sedmoj minuti ostao s igračem manje zbog isljučenja Nadjima Abdoua rasplinuli su se snovi o četvrtfinalu. Karl Toko Ekambi (27) i Vincent Aboubakar (70) zabijali su za Kamerun, a poraz Komora ublažio je Youssouf M’Changama (81). U četvrtinalu 29. siječnja u Douali Kamerun će igrati protiv Gambije, koja je u Bafoussamu pogotkom Muse Barrowa (71) s 1:0 svladala Gvineju.

Posljednji susreti osmine finala na rasporedu su danas, kada se sastaju Obala Bjelokosti - Egipat (17 sati) i Mali - Ekvatorska Gvineja (20). G.R.
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

Najčitanije iz rubrike