Novosti
HRVATSKI PRIJEDLOG EUROPSKOJ UNIJI

Kao dokaz o preboljenju u EU-u priznati i rezultate BAT-a
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Novi naputak HZJZ-a: Dijete koje je cijepljeno bit će oslobođeno samoizolacije

Hrvatska je u utorak na sastanku Vijeća za opće poslove EU-a predložila da se kao dokaz o preboljenju COVID-19 priznaje rezultat testiranja brzim antigenskim testom (BAT) te da potvrde o preboljenju vrijede jednako kao i potvrde o cijepljenju, to jest 270 dana.



"Ono za što se Hrvatska zalagala i što smo mi na Vijeću rekli jest da smatramo kako bi bilo jako korisno da se već na temelju pozitivnog brzog antigenskog testa mogu izdavati potvrde o preboljenju", rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić, dodavši kako očekuje da će te prijedloge Komisija ugraditi u delegirani akt u ožujku. "Smatramo da je to posebno važno sada u okviru ove situacije, gdje imamo veliki broj zaraženih varijantom omikron, tim više što su znanstvenici potvrdili da je znatno povećana kvaliteta i preciznost antigenskih testova, da oni mogu biti itekako dobar temelj za utvrđivanje da je netko prebolio COVID", rekla je Metelko Zgombić. Također je rekla kako se Hrvatska zauzima da potvrde o preboljenju vrijede jednako kao i potvrde o cijepljenju, to jest devet mjeseci, odnosno 270 dana. Prema sadašnjim pravilima, potvrde o cijepljenje vrijede devet mjeseci, a potvrda o preboljenju šest mjeseci.

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove država članica, u utorak je usvojilo ažurirane preporuke za putovanja unutar Unije u kojima je glavni kriterij posjedovanje valjane digitalne COVID potvrde, a ne više područja iz kojeg osoba dolazi. To znači da osoba koja ima valjanu digitalnu potvrdu EU-a u načelu ne bi trebala podlijegati dodatnim ograničenjima, kao što su testovi ili karantena, bez obzira na mjesto odakle kreće na put. Od osoba koje nemaju digitalnu COVID potvrdu EU-a moglo bi se zahtijevati da obave test prije ili nakon dolaska. U delegiranom aktu koji je Komisija donijela 21. prosinca prošle godine i koji stupa na snagu 1. veljače utvrđeno je obvezujuće razdoblje prihvaćanja potvrda o cijepljenju od devet mjeseci, odnosno 270 dana nakon primarnog cijepljenja od dvije doze ili cijepljenja jednom dozom cjepiva Johnson&Johnson. Za sada nije utvrđeno koliko će vrijediti potvrde nakon primanja dodatne, booster doze jer nema dovoljno znanstvenih podataka koliko traje zaštita nakon te doze.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak nove preporuke među kojima je i ona da se karantene oslobađaju djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela COVID pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja. Preporučuje se da djeca izuzeta od karantene trebaju tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svoditi na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Preporučljivo je da od pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin navela je kako je trenutno COVID pozitivno nešto manje od 16.000 djece. Oko 3000 ih se odnosi na djecu predškolske dobi.

HZJZ u najnovijim preporukama navodi i da je izolacija skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja. HZJZ navodi i da se PCR test, kad je god to moguće i kad dopuštaju kapaciteti testiranja i specifičnost situacije, treba koristiti kao prvi izbor testa za dijagnostiku u osoba koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti, ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi ili se hospitaliziraju.


Dijana Pavlović
potvrda
AŽURIRANE SU I PREPORUKE ZA PUTOVANJA

UMRLA 51 OSOBA
U Hrvatskoj je u 24 sata umrla 51 osoba zaražena COVID-om. Na temelju PCR testiranja potvrđena je 8471 novozaražena osoba, no toj brojci treba dodati 8221 kojoj je koronavirus potvrđen brzim antigenskim testiranjem, pa ih je ukupno 16.692. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite navode da je u zemlji trenutno ukupno 58.866 aktivnih slučajeva zaraze. Među njima je 1951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga 200 na respiratoru. Zaključno s 24. siječnja, cijepljenje je završeno za 64,63 posto odraslog stanovništva Hrvatske.

16.000

djece trenutno je u Hrvatskoj oboljelo od COVID-a

64,63

posto odraslog stanovništva Hrvatske dosad je potpuno cijepljeno

58.866

aktivnih slučajeva zaraze trenutno je u RH

Najčitanije iz rubrike