Kultura
ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU

Od petka virtualna soba s mumijama
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
U 2022. godini Arheološki muzej u Zagrebu, koji čuva najveću Egipatsku zbirku u Hrvatskoj, pridružuje se brojnim svjetskim institucijama u obilježavanju stote obljetnice otkrića Tuthankamonove grobnice organizirajući za publiku razne sadržaje poput predavanja stranih i domaćih stručnjaka, niz radionica, tjedan Tutankhamona, te prigodnog digitalnog sadržaja "Virtualni stari Egipat". U petak, 28. siječnja 2022. u sklopu Noći muzeja otvara sobu "Mumije" u sklopu virtualne izložbe "Virtualni stari Egipat".

Soba pokazuju mumije iz stalnog postava Arheološkog muzeja u Zagrebu, kao što su "gospodarica kuće" Šepenun iz ptolomejskog razdoblja ili Kaipamau, Amonovu pjevačicu, i to virtualno, zajedno s njihovim skrivenim slojevima otkrivenim suvremenim tehnologijama. Virtualna izložba otkriva postupak mumifikacije i upotrebu natrona, kako se u starom Egiptu postupalo s mozgom i ostalim unutarnjim organima preminule osobe i da li je moguće saznati uzrok smrti iz mumificiranih ostataka. Prije razvoja suvremenih tehnologija mumije su se odmotavale kako bi se saznale informacije o njima. Danas imamo mogućnost skeniranja i istraživanja mumija bez njihova istraživanja, a mumije iz Arheološkog muzeja u Zagrebu skenirao je RTG, CT i MR aparatima radiolog dr. sc. Mislav Čavka u Kliničkoj bolnici Dubrava. Rezultati ovih istraživanja publici su prvi put predstavljeni 2012. na izložbi "Mumije - znanost i mit", a sad stižu publici u virtualnom obliku. T.K.
ODLUČUJE PUBLIKA PUTEM FACEBOOKA
U “Virtualnom starom Egiptu” posjetitelji mogu online posjetiti najzanimljivije i odabrane teme iz staroegipatske civilizacije temeljene na Egipatskoj zbirci, a koje će biti predstavljene preko niza virtualnih soba. Virtualne sobe postupno ćemo otvarati, a koja soba će biti otvorena odlučuje publika glasanjem pureko Facebooka. Prva otvorena soba posvećena je skarabejima srca, egipatskim amuletima koji su korišteni u kultne svrhe i pripadaju u pogrebnu opremu pokojnika. U veljači će publika birati između ušabti figurica i kanopskih vaza.

Možda ste propustili...

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izabrano je 17 novih redovitih članova HAZU-a

U ODSJEKU KNJIŽNICE MUZEJA SLAVONIJE

Novi broj Osječkog zbornika

ŠKOLSKA KNJIGA NAJAVLJUJE STAZE PRAVEDNIKA – PRIČE O HEROJSTVU, HUMANOSTI I NADI ARIJA MITTLEMANA

Inspirativne priče koje osvjetljavaju mračna vremena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izabrano je 17 novih redovitih članova HAZU-a

2

ZA ROMAN "DVA DUGA DANA"

Pavlu Pavličiću uručena književna nagrada "Anto Gardaš"

3

NIVES OPAČIĆ PREDSTAVILA KNJIGU “ZAVRŠNE RIJEČI, IPAK”

Ako posvetite dio svoga vremena čitanju, bit ćete sasvim sigurno obogaćeni