Mozaik
PITOMAČA SE PRISJETILA VELIKOG PJESNIKA

Drago Britvić vječno će živjeti u svojim stihovima
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Britvićeve stihove ove su godine iznijeli vokali iz HRT-ove emisije "A-strana"

Drago Britvić poznat je svima kao hrvatski pjesnik, novinar, tekstopisac zabavne glazbe i šansone te jedan od najnagrađivanijih autora stihova glazbenih festivala. Posebno je bio aktivan kad je riječ o kajkavskoj popevki, te je jedan od utemeljitelja Festivala kajkavske popevke i njegov prvi umjetnički ravnatelj.



Duboki naklon


Rođen je u Pitomači i njegovo ga mjesto nikada ne zaboravlja, pa tako redovito održava sada već tradicionalnu i poznatu "Večer poezije Drage Britvića" u organizaciji Centra za kulturu, koji nosi njegovo ime. Tako je proteklog vikenda, nakon jednogodišnje stanke, u Centru za kulturu održana ta popularna manifestacija. Centar za kulturu "Drago Britvić" i ovaj je put svim gostima priredio izvrsnu glazbenu večer u kojoj su izvođeni stihovi tog pitomačkog velikana. Tom velikom događaju za općinu Pitomača nazočili su i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović.

- Unatoč mjerama koje smo morali poštovati, uspjeli smo održati koncert, jer siječanj je mjesec kad se Pitomača prisjeća svog prvog počasnog građanina Drage Britvića, prvog čovjeka u Hrvata u primijenjenoj poeziji. Mislim da smo postigli upravo to da njegovi stihovi ostaju i dalje kada ih pjevaju mladi. I ova "Večer poezije Drage Britvića" pokazala je neprolaznost i neponovljivost Britvićevih stihova, stihova koji su nadahnuli mnoge skladatelje na skladanje toliko nam bliskih i dragih pjesama. S ponosom, poštovanjem i radošću ističem da nas je ovaj put čudesna, toliko privlačna jednostavnost slika u Britvićevoj poeziji potaknula na duboki naklon autoru čiji stihovi u nama pobuđuju osjećajnost, dotiču našu intimu, bude u nama vlastita poetska uzbuđenja - rekao je Rajko Stilinović, v. d. ravnatelja Centra za kulturu "Drago Britvić".

Svoja sjećanja na Dragu i njegovu lakoću pisanja stihova s publikom su u svojim pjesamama podijelili i Mate Mišo Kovač, Siniša Leopold, Alfi Kabiljo, Tereza Kesovija, Vlado Kočić Zec i Vanna, koja je, iako ga nije osobno poznavala, otpjevala njegove posljednje napisane stihove, za pjesmu "Božić bili".

Mladi solisti


- Kroz godine ovog festivala imali smo prilike čuti vokale iz emisije "A-strana", koji su izvrsno interpretirali Britvićeve stihove, imali smo vrsne tamburaše, koji su izvodili njegov opus slavonskih stihova, i pop-sastave, koji su izvodili pjesme koje su interpretirali Tereza Kesovija, Mišo Kovač i ostali - dodaje Rajko Stilinović te kaže kako se nada da će idući siječanj dočekati bez pandemije i da će kao i prije dvorana Centra za kulturu biti puna, Britviću u čast.

Britvićeve stihove ove godine iznijeli su vokali iz HRT-ove emisije “A-strana” Igor Drvenkar, Stjepan Lach, Barbara Suhodolčan i Bruna Oberan, uz pratnju Berde Banda i Glazbenog sastava Zorana Mišolongina. Program su vodili Rosanda Tometić i Nikola Kristić. Uz glazbu bilo je tu i recitacija stihova iz njegove knjige “Bože čuvaj Hrvatsku”. U izvedbi mladih solista publika se prisjetila njegovih najpoznatijih stihova poput “Dubrovačka zvona”, “Golubovi”, “Tvoja zemlja” “Božić bili”, “Samo mi se javi”, “Ja ne mogu drugo nego da je ljubim”, “Potraži me u predgrađu”, “Iznad polja makova”, “Stavi svjetiljku u prozor”, “Oko jene hiže” te svim tamburašima najdraže “Svirci moji”.



Vladimir Grgurić
nada
U 2023. BEZ PANDEMIJE

I PUNA DVORANA

Možda ste propustili...

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike