Regija
IZMJENAMA ZAKONA O TROŠARINAMA

Bez "poreza na rakiju" su proizvođači do 50 litara
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Nema trošarine za kotao proizvedu li do 50 l/god. alkohola, plaćaju je za svaku litru više. Ostaju i registracija i nadzor
ĐAKOVO - Devet godina nakon što je uvela trošarine za vlasnike/korisnike kotlova za pečenje rakije, a koji su mali proizvođači jakih alkoholnih pića, država im je, izvijestila je Carinska uprava, ukinula dio obveza, pa od 2021. nadalje neće plaćati paušal za kotao koji je za one od 100 litara 100 kuna, a za kotlove od 200 litara 200 kuna godišnje.

Registracija i nadzor


Po definiciji, mali proizvođač jakih alkoholnih pića fizička je osoba koja ih proizvodi od voća koje sama uzgaja i dobiva sa zemljišta koje je u njezinu vlasništvu/zakupu, s pomoću jednostavnog malog uređaja za destilaciju – kotla. Može proizvesti najviše 50 litara alkoholnih pića od voća godišnje po kućanstvu i koristiti ih za vlastitu potrošnju i potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju.

Novosti donose izmjene Zakona o trošarinama koji je stupio na snagu 1. siječnja 2022., a kojim se ukida plaćanje trošarine u dijelu obveze za kotao za male proizvođače jakih alkoholnih pića iz čl. 80. Zakona o trošarinama. "Mali proizvođači jakih alkoholnih pića nemaju obvezu uplatiti trošarinu za 2021. i za sljedeće godine ako proizvedu do 50 litara JAP-a od voća godišnje po kućanstvu, sukladno uvjetima propisanim čl. 80. Zakona o trošarinama", navode u Carinskoj upravi. Količina od 50 litara jakih alkoholnih pića rakija je s 40 % alkohola, tj. to je količina od 20 litara čistog alkohola (č.a.). Oslobađanje od plaćanja paušala za kotao nikako ne znači da time prestaju sve obveze za malog proizvođača, a koje su u narodu u međuvremenu zajednički kolokvijalno svedene pod "porez na rakiju". Jer, i nakon oslobađanja od paušala za kotao, malom proizvođaču ostaje obveza plaćanja trošarine za svaku litru prijeđene neoporezive količine od 20 litara č.a., a koja iznosi 60 kuna po litri č.a., odnosno 24 po litri rakije od 40 % alkohola (18 gradi). Prijeđe li te količine i ima li obvezu plaćanja svake "prijeđene" litre, mali proizvođač i dalje je oslobođen paušala za kotao.

Mali proizvođač Stanislav Jurčević iz Našica, nagrađivan i šampionskim titulama za svoju rakiju, pozdravlja oslobađanje od "poreza" na kotao.

– Pozdravljam sve što vodi k smanjenju, ukidanju obveza za nas male proizvođače, hobiste, no držim da je neoporeziva količina do 50 litara nedovoljna. Jer, neka u kućanstvu, kao što je naše, žive tri odrasla muškarca, i tjedno, čisto za zdravlje, popiju litru rakije, a godina ima 52 tjedna, tih 50 litara nije dovoljno ni samo za kućanstvo, a kamoli da se počaste gosti - kaže Jurčević pa predlaže povećanje limita na bar 70 litara godišnje.

Malim proizvođačima nije dopušteno prodavati jaka alkoholna pića. I dalje imaju, ističu u Carinskoj, obvezu registracije kotla u Registru trošarinskih obveznika te podnošenja godišnje izjave o proizvodnji, odnosno prekoračenju neoporezivih 50 litara.

– I sam sam u 2021. proizveo nešto više od 50 litara rakije i sve uredno prijavio. Što mi za prekoračenje treba ne prijavim li 20 litara, novčana kazna?! – kaže Jurčević.

Oslobađanje malih proizvođača jakih alkoholnih pića od dijela obveza ne znači da i dalje neće biti u sustavu kontrola i nadzora, kažu u Carinskoj. Za nepravilnosti su predviđene ozbiljne sankcije i novčane kazne.

Rasterećenje


Kada je uveden 2013., a prethodilo je tome plašenje da će ulaskom u EU pečenje rakije po dvorištima biti zabranjeno, dio proizvođača odlučio se na "prohibiciju", oglušujući se (prvotno) o obvezu plaćanja trošarina čijim je uvođenjem država htjela suzbiti sivo tržište i kontrolirati što mali proizvođač proizvodi u dvorištu pod nazivnikom jakih alkoholnih pića.

Člankom 22. Direktive Vijeća (EU) 2020/1151 dana je mogućnost državama članicama da nacionalnim trošarinskim zakonodavstvom propišu oslobođenje od plaćanja trošarine na jaka alkoholna pića proizvedena od voća pod uvjetom da ih je proizvela fizička osoba za vlastitu potrošnju, do 50 litara godišnje. Ukidanje spomenute obveze, uz financijski učinak, rezultirat će i administrativnim rasterećenjem te skupine proizvođača kao i Carinske uprave. U RH su trenutačno 38.374 proizvođača.


Suzana Župan
Za održivost tradicionalne proizvodnje
”Pozitivni efekti oslobođenja od naplate trošarine reflektiraju se na održivost tradicionalne proizvodnje rakija u seoskim domaćinstvima i pojednostavljenje procedura s registriranim obveznicima. I dalje ostaje obveza prijavljivanja novih malih proizvođača uz registraciju kotlova, obveza na strani Carinske uprave vođenja registra i evidencija o njima čime su osigurani uvjeti za provedbu mjera u pogledu kontrole proizvodnje i potrošnje. Za sprečavanje utaje, izbjegavanje poreza, zlouporabe propisane su prekršajne sankcije”, kažu u Upravi.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike