Regija
PREBROJAVANJE VODARICA

Evidentirali su 34 vrste ptica i 2552 jedinke
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira Wetlands International
NOSKOVCI - Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), zagrebačka Udruga Biom (koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom) i Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave ove godine koordiniraju projekt Međunarodnoga zimskog prebrojavanja ptica vodarica (IWC). U tom projektu međunarodnog i nacionalnog značenja sudjelovali su i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Prema riječima ravnateljice te ustanove Tatjane Arnold Sabo, projekt se na području Virovitičko-podravske županije provodio od 13. do 19. siječnja.

– Na 11 promatranih vodenih staništa djelatnici naše ustanove evidentirali su 34 vrste ptica, odnosno ukupno 2552 jedinke. Zimskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste. Budući da su ptice močvarice sve ugroženija skupina ptica zbog uništavanja močvarnih staništa, uspoređivanjem podataka iz prethodnih godina s ove godine utvrđenim stanjem procjenjuje se status populacija, rastu li, padaju ili su stabilne, i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovi tih informacija planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa – kaže ravnateljica Arnold Sabo.

Usporedbe radi, prošle godine na 12 promatranih vodenih staništa djelatnici Javne ustanove evidentirali su deset vrsta ptica s ukupno 867 jedinki.

– Mi svake godine nastojimo promatranjem pokriti dio županije, a broj vrsta i jedinki ptica ovisi, između ostaloga, i o tome kakva je zima. U slučaju zaleđenih vodenih površina, broj uočenih ptica mnogo je manji od stvarnoga. Ove godine splet okolnosti i povećanje vodenih površina pokazali su fantastičan rezultat. Ja se nadam da to možemo pripisati i našem radu – rekla je ravnateljica ustanove.

Projekt zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja Wetlands International. Cilj mu je postizanje boljeg razumijevanja ugroženosti vrsta i njihovih staništa kroz praćenje brojnosti ptica na vodenim površinama. To je najstariji i najveći program monitoringa bioraznolikosti na svijetu, te ujedno i najveći projekt građanske znanosti.

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica provodi se od 1967. godine, a Republika Hrvatska u njemu sudjeluje od 1982. godine. Zahvaljujući dugoj tradiciji, moguće je pratiti veličine populacija i njihove trendove, što su podaci koji služe kao podloga za pravovremenu zaštitu vrsta i staništa.



Petar Žarković
SIJEČANJ IDEALAN JER NEMA SEOBA
Osim javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, tijekom siječnja svake godine u organizaciju brojanja ptica vodarica uključene su organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i volonteri. Siječanj je pogodan za prebrojavanje jer je najhladniji mjesec u godini pa se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, a još nisu počele proljetnu seobu, pa se isključuje mogućnost dvostrukog prebrojavanja.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana