Sport
OPTIMIZAM U GRADSKOM VRTU

Kreće lov na oba trofeja: Znamo se nositi s pritiskom, imamo i igrače za velike stvari
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Očekujem da ćemo u odnosu na jesen biti 20-ak posto kvalitetniji - kaže Bjelica

Nogometaši Osijeka završili su pripreme za proljetni dio sezone u kojem će se boriti za oba trofeja. Trener Nenad Bjelica izgledao je zadovoljno nakon posla koji je zajedno sa svojim suradnicima i momčadi odradio u Poreču.



Ne samo na terenu nego i u izvan njega jer je pri samom kraju boravka u Istri u redove bijelo-plavih stiglo veliko igračko pojačanje u Miji Caktašu. On bi trebao biti jedna od kockica mozaika koje su nedostajale Osječanima jesenas, ali Bjelica će, kao i uvijek, u prvi plan gurnuti tri stvari koje su po njemu ključne za velike rezultate: kolektivnost, disciplinu i zalaganje.

Pojačan intenzitet


Na licu mjesta smo se imali prilike uvjeriti kako je atmosfera među igračima doista odlična. Bjelica od svakog treninga napravi natjecanje i kroz to bilda moral i samopouzdanje momčadi, a opet ozračje je uvijek dovoljno opušteno pa su dečki, iako su treninzi znali biti itekako žestoki, sve to podnosili s osmijehom na licu.

- Dobio sam na ovim pripremama baš sve što sam želio. S obzirom na to da su ovo bile treće pripreme otkako smo moj stručni stožer i ja došli odlučili smo podignuti intenzitet rada na treninzima za 15-ak posto. Igrači su pokazali kako su sada spremni odgovoriti na te pojačane zahtjeve, a to se najbolje vidjelo na pripremnim utakmicama koje smo odigravali. One im nisu tako teško padale kao na prijašnjim pripremama bez obzira na to što je intenzitet rada bio jači. Meni to govori kako napredujemo, ali, jasno, prava slika će doći tek kada krenu natjecateljske utakmice - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka, pa je dodao:

- Nije nam samo cilj bio poboljšati nogometne elemente poput tehnike, taktike i kondicije, već smo usporedno radili na jačanju morala i natjecateljskog duha, što su detalji koji će također igrati važnu ulogu u izazovima koji su pred nama.

Osijek je u pripremnim utakmicama izgledao dobro. Kompaktno, čvrsto, a i efikasnost, koja je jesenas znala biti problem, bila je više nego pristojna. Točnima su se pokazale tvrdnje kako ova momčad bijelo-plavih ima prilične unutrašnje rezerve koje je Bjelica tijekom priprema polako počeo izvlačiti.

- U pripremama je uvijek cilj momčad pokušati podignuti na višu razinu. Mi smo već ljetos dovođenjem Fiolića i Bartoleca postavili temelje za taj korak. Oni su sada prošli pripreme, što je važan detalj, vratio nam se Brlek koji je zbog ozljede jako malo igrao otkako je prošle zime postao naš član, opet na raspolaganju imamo Ivušića, od kojeg očekujemo reprezentativnu razinu, iako smo u Marku Malenici imali odličnog vratara u drugom dijelu jeseni. Sada nam je stigao Caktaš. Podižemo vrijednost momčadi, pa bismo u proljeće trebali biti još konkretniji i kompetitivniji. Vrlo je pozitivno što smo izbjegli veće probleme s ozljedama tijekom priprema. Samo su Jugović i Nejašmić bili izvan stroja dok su svi ostali odradili sve treninge.

Konkurencija je snaga


Osim Caktaša, koji ima ugled istinskog pojačanja, momčad je osvježena s još nekoliko zanimljivih igrača poput Kristiana Fućaka, Vinka Petkovića i Mihajla Baića. Svi oni su ofenzivci, pa je posve jasno na što je ciljao Bjelica kada je promišljao o zimskom prijelaznom roku. Osijek ima sjajnu obranu, ali jesenas napad nije bio na potrebnoj razini, pa je prvi čovjek struke bijelo-plavih odlučio ojačati konkurenciju u tom dijelu momčadi.

- Širina je za mene uvijek važna. To se pokazalo i jesenas kada su nam otpadali prvotimci zbog kartona ili ozljeda, a mi smo to uspješno pokrivali. Što se udarne momčadi tiče, nemam previše dvojbi. Možda su upitne jedna ili dvije pozicije. Imamo malu krizicu na mjestu zadnjeg veznog jer su nam ozljede uzele dva od tri rješenja za nju. Nejašmić i Jugović su izvan stroja, a ne možemo biti posve sigurni kada ćemo opet moći računati na njih. Tu nam je ostao samo Žaper. Što se upitnika tiče, oni su vezani uz jedno mjesto u veznom redu i jedno mjesto na krilu jer imamo doista širok izbor igrača za te pozicije. Fućak se nameće kroz treninge i utakmice, Petković je zanimljiv, Bohar izgleda puno bolje nego jesenas, tu su Hiroš i Gržan, možemo na tom mjestu korisiti i Fiolića. Slično je i na pozicijama ofenzivnih veznih gdje u Kleinhesilera i Brleka, konkuriraju opet Fiolić i Hiroš. Imat ću slatkih briga, što me veseli. Imamo u kadru 24-25 ozbiljnih igrača, za svaku poziciju imamo 3-4 kvalitetna rješenja, što nam daje nadu kako ćemo biti konkurentni u toj utrci za trofeje. Očekujem kako će dečki kroz tu konkurenciju gurati jedan drugoga, što će ih učiniti boljima, a kroz to bismo trebali biti jači kao momčad za 20 posto u odnosu prema jeseni.

Kvaliteta igračkog kadra nije sporna, no u prošlosti su se nerijetko znale događati psihičke barijere kada bi Osijek, recimo, zasjeo na prvo mjesto.

- Mislim kako smo napredovali i na tom planu. Već jesenas smo lakše nosili teret imperativa kada smo bili lideri na tablici. Blokade više nema, a uostalom zbog toga smo dovodili igrače koji znaju kako je osvajati trofeje poput Fiolića i Bartoleca. S takvim iskustvom u momčadi proces probijanja psiholoških blokada trebao bi završiti.

Bjelica nikada nije bio čovjek od velikih najava i obećanja. Uoči starta strašno napetog i neizvjesnog proljeća nije pričao "ovo ćemo - ono ćemo", već se isključivo fokusirao na startu protiv Slaven Belupa.

- Bit će uzbudljivo, ali idemo mi prvo razmišljati o Slaven Belupu. Dvaput smo jesenas igrali protiv njih u Gradskom vrtu i nije nam uopće bilo lako. Oba puta je završilo bez pobjednika, što govori kako će taj susret za nas biti pravi izazov - zaključio je Nenad Bjelica.

Navijači bijelo-plavih sanjaju trofej više nego ikad, a momčad se čini sposobnija isporučiti ga više nego ikad. Čeka nas baš uzbudljiva polusezona...



Dalibor Keler
viša razina
BJELICA: MOMČAD JE SPREMNA ZA ISKORAK

DOLAZE JOŠ DVA ILI TRI POJAČANJA
Dolazak Mije Caktaša označio je “kraj početka” prijelaznog roka u Gradskom vrtu. Nenad Bjelica sada se može okrenuti drugim ciljevima na zimskoj tržnici, a ima ih još dva ili tri.

- Radimo na dovođenju još dva-tri igrača. S obzirom na problem s ozljedama zadnjih veznih, moramo potražiti odgovarajuće rješenje za tu poziciju. Dovest ćemo igrača koji će biti momčadi sposoban pomoći odmah, ali nećemo ići na skupo rješenje. Želio bih popuniti i poziciju lijevog beka, a tražimo još jednog krilnog ili centralnog napadača. Izabrat ćemo jedno od ta dva ofenzivna rješenja jer za oba nećemo imati novca. Uglavnom, cilj mi je što prije riješiti ta otvorena pitanja - rekao je Bjelica.

POSLJEDNJA PRIPREMNA UTAKMICA
OSIJEK       3 (2)

TABOR       0

POREČ - Igralište u nogometnog centra Zelena laguna. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 50. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar). Strijelci: 1:0 Fiolić (13), 2:0 Brlek (42), 3:0 Fiolić (81).

OSIJEK: Ivušić, Bartolec, Škorić, Lončar, Jurčević, Žaper, Brlek, Fiolić, Bohar, Hiroš, Mierez. Još su igrali: Petković, Daku, Stranput, Baić.

TABOR: Koprivec, Salkić, Nemanić, Urh, Guerrico, Dokoure, Mavretič, Kljun, Stančić, Bongongui, Monjac. Još su igrali: Mlinarič, Furlan, Kocjančić, Ovsenek, Kompare, Mory, Čakš, Seličkar, Gotter.

4
4

nova igrača pridružila su se bijelo-plavima ove zime

Trener očekuje kako njegova momčad može biti 10 - 20 posto bolja u odnos prema jesenskom dijelu sezone

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike