Crna kronika
OBJE UMRLE U BOLNICI 1991. GODINE

Ne zna se gdje su posmrtni ostaci žena ekshumiranih ‘90-ih s našičkog groblja
Objavljeno 24. siječnja, 2022.

Dva nestala muškarca pronađena su u Slavoniji tijekom vikenda. Jedan je pronađen pothlađen na obali Save, a drugi živ i zdrav u drugoj županiji. No, dok policija najčešće objavljuje potrage za osobama koje su nestale iz svojih domova, ili im se gubi svaki trag za vrijeme Domovinskog rata, u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba navodi se i kako osječko-baranjska policija traga za posmrtnim ostacima dviju žena koje su preminule u Našicama još 1991. godine.



Naime, Vilka Bovarević, rođena 13. travnja 1906. godine, u BiH, tijekom rujna 1991. godine bila je kao izbjeglica hospitalizirana u našičkoj bolnici, gdje je preminula 16. listopada 1991. godine. Pokopana je na mjesnom groblju u Našicama, nakon čega je tijelo ekshumirano, a posmrtni su ostaci premješteni na nepoznatu lokaciju. U drugom slučaju, Ana Edelmayer, rođena 6. svibnja 1906. godine, u Austriji, također je tijekom rujna 1991. godine bila kao izbjeglica hospitalizirana u našičkoj bolnici, gdje je preminula 18. listopada 1991. godine. I Ana je pokopana na mjesnom groblju u Našicama, nakon čega je tijelo ekshumirano i posmrtni ostaci premješteni su na nepoznatu lokaciju. Tri desetljeća kasnije obitelji ne znaju gdje su posmrtni ostaci pokojnica.

Što se tiče pronađenih muškaraca za vikend, u nedjelju u 18.30 sati, u Postaji granične policije Stara Gradiška, prijavljen je nestanak 79-godišnjaka s područja Općine Davor, koji je oko 10 sati otišao od kuće. Policajci su odmah počeli s traganjem, zatraživši pomoć pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, koji su se također odmah priključili akciji traganja, kao i mještani Davora. Između nasipa i rijeke Save, nedaleko od igrališta u Davoru, pronađena je papuča nestaloga.

- U zajedničkoj suradnji i koordinaciji policajci su pretraživali obalu uz rijeku Savu službenim plovilom, dok su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja koristili čamac. Oko 24 sata pripadnici HGSS-a pomoću drona s termovizijskom kamerom uočili su nestaloga u visokom raslinju uz obalu rijeke Save. Budući da nisu bili u mogućnosti uz obalu pristati čamcem zbog naplavina, uz obalu su pristali policajci sa službenim plovilom te tako omogućili prilaz čamcu pripadnika HGSS-a, koji su potom prišli nestalom i pomogli mu prilikom izlaska iz gustog raslinja. Nestali 79-godišnjak bio je pothlađen i s vidljivim ozljedama na glavi i rukama nastalim najvjerojatnije uslijed prolaska kroz grmlje i gusto raslinje. Na mjesto događaja, u 0,35 sati, došli su pripadnici Hitne medicinske pomoći, koji su 79-godišnjaku pružili prvu pomoć te ga prevezli na liječenje u bolnicu u Novoj Gradiški - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske. Iz HGSS-ove Stanice Slavonski Brod doznajemo kako su se koristili svi raspoloživi resursi - ljudstvo, bespilotna letjelica, potražni psi, plovila. Nestaloga su tražili i dobrovoljni vatrogasci iz Davora te veliki broj visoko motiviranih mještana, susjeda i rodbine.

U petak je u Novoj Ljeskovici, na području Čaglina, u Požeško-slavonskoj županiji, nestao Marko Flanjak. Pripadnici HGSS-a Požega uključuju se u potragu za njim istoga dana u 16.09 sati. U potrazi je sudjelovalo 15 članova Stanice Požega te djelatnici policije. Koristili su se svi raspoloživi resursi, a teren se pretraživao i bespilotnom letjelicom s termovizijom. U subotu je potraga nastavljena, a u njoj su bila uključena četiri K9 tima, bespilotna letjelica i ukupno 19 spašavatelja iz Orahovice, Slavonskog Broda i Požege te djelatnici policije. U 10.30 sati spasitelji su dobili informaciju da je osoba za kojom su tragali pronađena u Osječko-baranjskoj županiji.

Osječko-baranjska policija i dalje traga za Lanom Vučak (16) koja je nestala iz udomiteljske obitelji u Ivanovcu, 14. siječnja. Između ostalih traže se i Lana Todorović, rođena 4. srpnja 2005. godine, koja se 26. lipnja prošle godine samovoljno udaljila s adrese u Ivanovcima. Policija je provjerom utvrdila da je istog dana u 8.02 sati evidentirana na graničnom prijelazu Macelj, gdje je pokazala osobnu iskaznicu. Traži se i Marijana Sivić, rođena 12. veljače 2005. godine, koja je iz osječkog Doma za odgoj djece i mladeži otišla 25. lipnja prošle godine, nakon čega joj se gubi svaki trag.


Sandra Lacić
Informacije o nestalim osobama mogu se javiti policiji te na e-mail adresu nestali@nestali.hr

Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike