Regija
VINKOVČANI SU ZADOVOLJNI

Rođeno 19 beba više nego
u 2020., jedan mali razred
Objavljeno 23. siječnja, 2022.
Prijeratnih godina u vinkovačkom rodilištu bilo i do 2000 porođaja, prošle godine 735
VINKOVCI



Dobre vijesti dolaze iz rodilišta Opće županijske bolnice Vinkovci, gdje je u 2021. godini rođeno 19 malih Vinkovčanki i Vinkovčana više nego u godini ranije, ali u vinkovačkom rodilištu rođene su 44 bebe više nego 2020. godine, jer tu rađaju i majke iz okolnih mjesta i izvan vinkovačkog kraja. Naime, podatak kako je u 2021. godini u vinkovačkom rodilištu rođeno 735 beba, 44 više u odnosu na 2020., odnosno da je u 2020. rođeno 218, a u 2021. godini 237 malih Vinkovčana i Vinkovčanki, što je gotovo jedno cijelo razredno odjeljenje više, uistinu je velik razlog za optimizam.



Gradske demografske mjere koje se odnose na najmlađe i obitelj evidentno donose rezultat.

- Više od 40 beba ukupno u našoj bolnici, u odnosu na godinu ranije te 19 više, ako gledamo samo Vinkovce, govori nam da smo na dobrom putu, ali i da moramo još raditi kako bismo te brojke i povećali. Ovdje govorimo o jednom razredu više u Vinkovcima i bilo bi dobro kada bi se taj trend i nastavio. To nastojimo postići kroz naše programe potpore roditeljima koji obuhvaćaju razdoblje od samog rođenja djeteta, vrtićke dobi, osnovne i srednje škole, pa do potpora studentima - pojasnio je gradonačelnik Ivan Bosančić, dodajući kako se na razne druge načine, projektima gradnje i obnove škola, vrtića i dječjih igrališta, nastoje osigurati što kvalitetniji uvjeti djeci i roditeljima, ali i svima onima čiji je posao briga o djeci.

- Trudimo se pridonijeti da se ljudi odluče za više djece, a nastojimo im pomoći od onih prvih dana, pa kroz vrtićku dob i dalje kroz cijelo školovanje. U svakom trenutku promišljamo da trebamo olakšati i roditeljima i, naravno, pridonijeti i samoj djeci, a nadamo se da ćemo svake godine imati bar ovakve male skokove, ako ne i veće, i ići u jedno pozitivno ozračje u budućim vremenima - kaže vinkovački gradonačelnik.

Kako bi njima osobno, ali i svim djelatnicima vinkovačkog rodilišta zahvalio na svemu što čine, pogotovo u ovim otežanim uvjetima rada, gradonačelnik Bosančić ugostio je voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju u OŽB-u Vinkovci dr. Zvonimira Juzbašića i predsjednicu Udruge za informiranje i podršku budućim majkama Agape Vinkovci, ujedno i primalju u vinkovačkoj bolnici Gordanu Kucljak.      

- Nakon dugog niza godina opet bilježimo porast broja porođaja, znači i broja novorođene djece. Voljeli bismo da je to i više, ali i ovo je ipak nekakav pomak. Ako je to i neka naznaka za ubuduće, bit će to dobro. Kada bismo svake sljedeće godine imali ovakav porast, bilo bi jako dobro. Moram zahvaliti i lokalnoj samoupravi, Gradu i Županiji zato što nam nabavom opreme pomažu da bismo imali što bolje uvjete za rad te da učinimo i rodilište i ovaj odjel opremljenijim i pristupačnijim kako bi se žene tamo ugodno osjećale - rekao je dr. Zvonimir Juzbašić i podsjetio kako je u najboljim godinama po broju rođenih, uglavnom prijeratnim, u vinkovačkom rodilištu bilo i do 2000 porođaja, u vrijeme Domovinskog rata taj broj pada ispod 1000, a 1997., 1998. porastao je do približno 1800. No od 2000. godine slijedi kontinuirani pad broja porođaja i broja rođenih.



Miroslav Flego
U Agapeu majke mogu dobiti odgovore na sva pitanja o trudnoći, porođaju, dojenju i o samom majčinstvu

UDRUGA AGAPE
- Osim iz naše županije, dolaze nam rodilje i iz susjednih županija, jer naša je bolnica dopuštala pratnju pri porođaju tijekom cijele pandemije, zbog čega su se mnogi roditelji odlučili na porođaj kod nas - kaže Gordana Kucljak, predsjednica Udruge Agape, koja djeluje već četiri godine i okuplja sve više budućih majki.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike