Osijek
U "NAJDUŽEM MJESECU U GODINI" U MINUSU NA TERMOMETRU, A MOŽDA I NA RAČUNIMA

U utorak ujutro oni koji nemaju garažu rogoborit će i strugati na -10
Objavljeno 24. siječnja, 2022.

Ako su prognoze do kojih smo jučer mogli doći bile točne, u ponedjeljak smo ušli u popriličnom minusu. Pritom ne mislimo na minus na računima u siječnju, koji mnogi nazivaju najdužim mjesecom u godini, nego na onaj na termometrima. Sedam stupnjeva ispod ništice u vrijeme kada većina ide na posao dovoljan je razlog za kape, šalove, deblje jakne i toplije čizme. Protekli je vikend donio i nešto snijega, ali nedovoljno za pošteno sanjkanje i grudanje.



”Pretežno vedro/Vakula je rek’o” stihovi su koji vrijede za današnji dan, ali ne i za utorak, za kada su prognostičari najavili niske oblake i još veći minus. Ujutro će oni koji nemaju garažu rogoboriti i strugati vjetrobranska stakla na čak -10 C, no za utjehu im ostaje kako to neće morati na povratku s posla, s obzirom na to da će se temperatura povisiti do nule. U srijedu bi moglo biti nešto naleta slabog snijega. Dnevna će temperatura biti “odlikaška”, a jutarnja -4, dok će u četvrtak ujutro biti stupanj toplije, a najviša dnevna 6 u plusu, pri čemu će sunce vrlo stidljivo izvirivati, pa će većinu dana biti oblačno. Za one koji vole sunčane zrake na smrznutim obrazima dobra je vijest da će petak, dan koji većina voli jer je najčešće posljednji radni u tjednu, biti sunčan. Jutro bi trebalo osvanuti na -2, a dnevna bi se temperatura mogla popeti na sedam stupnjeva.

Nije na odmet podsjetiti i na preporuke HZJZ-a. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu te čuvaju od vjetra i vlage. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke utoplite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja izravnog udisanja hladnog zraka. Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.



Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike