Kultura
TOP-LISTA POŽEŠKE KNJIŽNICE

Beletristika u 2021.: Najposuđivanija djela napisale žene
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Gradska knjižnica Požega, odnosno objekt nekadašnje Prve požeške štedionice, u kojoj se nalazi, zaštićeno je kulturno dobro. Dogradnju i adaptaciju zgrade financirali su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Požega, prema projektu arhitekta zagrebačke tvrtke Tablinum, Borisa Vučića Šnepergera. Požega danas ima jednu od najljepših knjižnica: Trg spoznaje, Galerija svjetlosti, Galerija Tunel, Dječji odjel, Odjel za mlade i multimediju, Odjel književnosti, Znanstveni i studijski odjel te dvorane - odijeljeni su segmenti te savršeno povezane cjeline kroz koju je moguće virtualno prošetati na web-adresi https://gkpz.hr/virtualna-setnja/.

Da je po mnogočemu posebna, dokazalo je i prošlogodišnje nacionalno priznanje i titula "Knjižnica godine" požeškoj Gradskoj knjižnici. Arhitektonska posebnost očito se ogleda i u ljudima koji tu ustanovu svakodnevno posjećuje. Naime, ovih su dana objavljene tri top 5 liste Gradske knjižnice Požega i iznenađuje činjenica da su svih pet najposuđivanijih naslova beletristike u 2021. napisale žene. Velika je to rijetkost u svijetu književnosti, koji je, nažalost, i dalje uglavnom muški - posebice kada je riječ o hrvatskoj književnosti, u kojoj su autorice nerijetko podcijenjene. To više veseli činjenica da je na prvom mjestu spomenute liste književnica Ivana Bodrožić. Njezin je roman "Sinovi, kćeri" dobio Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske u 2020., a spisateljica je dobila nagradu za književnost, ali i za hrabrost, jer progovara o problemima koji se uglavnom prešućuju.

Makar književnost nikako ne treba svoditi i dijeliti na mušku i žensku, svakako veseli izbor požeških čitatelja. Više o njemu moguće je iščitati iz pregleda njihovih top 5 lista u 2021. godini. Top-lista pet najposuđivanijih naslova beletristike: "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić, "Divlje guske" Julijane Adamović, "Djevojka, žena, drugo" Bernardine Evaristo, "Pletenica moje bake" Aline Bronsky i "Molim te, pazi na mamu" Kyung-sook Shin. Top-lista pet najposuđivanijih lektirnih naslova: "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, "Koko u Parizu" Ivana Kušana, "Moja zlatna dolina" Zlate Kolarić Kišur, "Junaci Pavlove ulice" Ferenca Molnara i "Smogovci" Hrvoja Hitreca. Top-lista pet najposuđivanijih autora izgleda ovako: Jeff Kinney (442), Lisa Kleypas (280), Nora Roberts (270), Pavao Pavličić (267) i J. K. Rowling (229).

T.K./SBplus
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKA IZLOŽBA

Djela Slavadora Dalija ovog ljeta dolaze u Opatiju

2

MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH SCENA

Nagrade za Mikića i “Hotel Zagorje”

3

GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA

Izložba “Djetinjstvo u davna vremena”