Kultura
FILM I PANEL-RASPRAVA U KINU URANIA

Rizici, ali i dobrobiti od "mreže svih mreža"
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Bila je to prva ovogodišnja aktivnost u sklopu tog programa sufinanciranog od EU-a s fokusom na razvoju mlade publike

Mađarski kratkometražni film "Half a Million Eyes" Xavéra Kisa i Dániela Nagya premijerno je prikazan u osječkom kinu Urania u sklopu programa "Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds". Nakon projekcije filma prisutni su imali priliku uključiti se u online razgovor s redateljima, snimateljem i glavnim glumcem, a potom i sudjelovati u panel-raspravi o sigurnosti interneta.



Golemi izazovi


Svaki dan više od milijun mladih otvori kanal YouTube. Samo rijetki dosegnu tisuću pretplatnika. Oni najuspješniji ostvaruju svoje ciljeve. No koja je cijena uspjeha? Sinopsis je to četrdesetominutnog igranog filma "Half a Million Eyes" o usponu i padu youtubera Nikolasza (Botond Bartus), u režiji mladih i talentiranih mađarskih filmaša Xavéra Kisa i Dániela Nagya. Film je istovremeno premijerno prikazan u svim četirima kinima uključenima u projekt "Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds", a osim kina Urania tu su još Cinema House (Sofija, Bugarska), Mestni kino Ptuj (Slovenija) i TISZApART Mozi (Szolnok, Mađarska). Bila je to prva ovogodišnja aktivnost u sklopu tog programa sufinanciranog od Europske unije, s posebnim fokusom na razvoju mlade publike kroz obrazovne i kreativne aktivnosti, stvarajući zajedničku platformu za izražavanje.

- Stvorio se mit o tome kako je youtuber bogomdano zanimanje, gdje ne radiš ništa, a zarađuješ mnogo. Međutim, čak i oni rijetki koji u tome uspiju prolaze kroz goleme izazove, a o njima se zapravo vrlo malo govori. O utjecajima loših strana posla influencera češće se, nažalost, piše u crnoj kronici nego u drugim rubrikama. Mladi ljudi jednostavno nemaju dovoljno razvijene receptore za kritičko promišljanje i nisu sposobni samostalno procijeniti koja je vrsta sadržaja za njih dobra, a koja nije. Okruženje u kojem živimo pogoduje tome da je sadržaj, što je štetniji, mladim ljudima prijemčiviji. Upravo o tome govori film "Half a Million Eyes" i zbog toga je dobro da su ga mladi došli pogledati - rekla je direktorica Kinematografa Osijek, Marijana Bošnjak.

Razmjena informacija


Uz projekciju filma i uključivanje u online razgovor s redateljima, snimateljem i glavnim glumcem iz "Half a Million Eyes", svako od kina partnera u projektu "Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds", koji traje do ožujka ove godine, samostalno je organiziralo prigodan dodatni sadržaj. U kinu Urania odlučili su se za panel-raspravu o sigurnosti interneta, u suradnji s osječkim Centrom za sigurniji internet, na kojoj se govorilo o rizicima, ali i o dobrobiti od "mreže svih mreža".

- Koliko god se trudili, mi nismo u tijeku s razvojem tehnologije u onoj mjeri u kojoj su to mladi, jer oni su ti koji su na društvenim mrežama. Tako da i mi od njih možemo svaki dan naučiti nešto novo, kao što i oni od nas mogu dobiti nekakve korisne savjete. Stoga je i ova panel-rasprava zapravo bila jedna razmjena informacija. Bilo nam je drago vidjeti da su mladi bili zainteresirani za sudjelovanje u ovoj panel-raspravi - rekla je Ana Veočić, socijalna radnica i stručna suradnica u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, u sklopu kojega djeluje Centar za sigurniji internet.



Danijel Miklić
stvoriti
ZAJEDNIČKU

PLATFORMU ZA

IZRAŽAVANJE

Istovremeno prikazan u sva četiri kina koja su u projektu “Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds”

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike