Regija
USKORO 10.000 HA NAVODNJAVANIH POVRŠINA

U TOP 3 županije po povučenom EU novcu
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Prema pisanju portala župan.hr, Virovitičko-podravska županija je u TOP 3 hrvatske županije po povučenim EU sredstvima za sustave navodnjavanja. Virovitičko-podravska županija tako je povukla 92.441.735,00 kuna za tri projekta.



Vodeća je Vukovarsko-srijemska, a slijedi je Istarska županija. Virovitičko-podravska županija ugovorila je 92,4 milijuna kuna za tri projekta – Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutačno se gradi sustav Kapinci – Vaška II. U budućnosti će Virovitičko-podravska županija imati 10.000 hektara navodnjavane površine i bit će hrvatski lider po tome. Godine 2017. otvoren je prvi sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1260 hektara. Potom je otvoren sustav Đolta, a prošle godine Novi Gradac – Detkovac. Ova tri sustava navodnjavanja nude poljoprivrednicima s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno općina Pitomača, Špišić Bukovica, Gradina i Sopje, mogućnost natapanja poljoprivrednih površina na gotovo 2500 hektara. Trenutačno se gradi još jedan sustav, Kapinci – Vaška II., koji se rasprostire na 568 hektara. Područje na kojem će se proširiti ovaj sustav sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojit će se na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, natapajući se vodom iz rijeke Drave. Na navedenom području ovih dana postavljaju se cijevi sustava. Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Naši sustavi navodnjavanja, za koje smo dobili u stopostotnom iznosu europska sredstva, pridonijet će, ali već i pridonose, većim prinosima naših poljoprivrednika, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina, a vidimo kako su ta razdoblja sve češća. Sustavi navodnjavanja su prijeko potrebni onima koji se bave poljoprivredom, posebno u vremenima neizvjesnih klimatskih prilika. Priroda i klimatske promjene uče nas da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutačne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju nepovratna sredstva. Sve što radimo danas ostat će budućim naraštajima – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Uz postojeće sustave navodnjavanja tu su još i sustavi navodnjavanja za budućnost, Lukač, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Kada se sve to zbroji, na području Virovitičko-podravske županije u budućnosti će biti gotovo 10.000 hektara natapanih površina.



Zdenka Rupčić
Prvi u RH pokrenuli i projekt "podzemnog navodnjavanja
Virovitičko-podravska županija je prije dvije godine na svom području, prva u Hrvatskoj pokrenula i projekt “podzemnog navodnjavanja” koje se na površini od 5 hektara, poljoprivrednika Siniše Hrgovića, već prve godine pokazalo kao odlična opcija sa stopostotno većim prinosima pojedinih kultura. Inače, na prijedlog Virovitičko-podravske županije, uskoro će se raspisati i natječaj za kupnju opreme za navodnjavanje. Izuzetno me veseli najava posebnih natječaja za opremu za navodnjavanje. Znamo da smo kao županija jedan od lidera po ulaganju u sustave navodnjavanja, ali kako bi ti sustavi bili u još većoj funkciji, bile su potrebne ove mjere, a to je da našim poljoprivrednicima koji su u obuhvatu sustava navodnjavanja pomognemo da kupe opremu i da te sustave koriste – rekao je župan Igor Andrović, nakon što je ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila kako će u 2022. godini biti raspisan natječaj za kupnju opreme za navodnjavanje.

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike