Regija
OGRANAK MATICE HRVATSKE U VINKOVCIMA

Predstavljena knjiga ''Kad sam ja bio đeca''
Objavljeno 23. siječnja, 2022.

VINKOVCI

U dvorani ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima održano je predstavljanje knjige “Kad sam ja bio đeca” autora Vinka Juzbašića.

- Ideja je davno nastala, prije nekoliko godina na velikom znanstvenom skupu „šokačka rič” gdje sam govorio o negdašnjem bošnjačkom govoru, govoru kojeg, naravno više nema. Mi u Bošnjacima govorimo ijekavicom ili polu ikavicom, a ja sam tada odlučio da progovorim i počnem pisati na bošnjačkom govoru i tako je nastalo to moje sjećanje na djetinjstvo, na podrijetlo, na obitelj, na negdašnji život te sam onda to odlučio uknjižiti, rekao je Vinko Juzbašić.

Knjiga se sastoji se od četiri cjeline i sadrži 212 stranica. Prvi dio knjige odnosi se na autobiografiju pisanu na bošnjačkom govoru, dok druga cjelina sadrži preko 850 priloga objavljenih do kraja kolovoza 2021. godine (pjesama, osvrta, novinskih članaka, većih znanstvenih i književnih radova objavljenih u 50-ak časopisa te objavljenih knjiga).

U trećoj komponenti knjige nalazi se literatura o autoru s više od 270 priloga u kojima se pisalo o aktivnostima ili događajima u kojima je imao udjela, a popis nije potpun jer do nekih članaka iz tiska nije mogao doći, a nisu obuhvaćeni ni članci objavljeni na internetu. U zadnjoj, četvrtoj cjelini, nalazi se kraća biografija s popisom objavljenih knjiga kojima je Vinko Juzbašić autor (21), suautor (2) ili priređivač (7).

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike