Mozaik
FRONTMEN PARNOG VALJKA

Iznenada preminuo
Aki Rahimovski
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
Vijest o smrti objavljena na službenom Facebook profilu Parnog valjka u subotu popodne

Aki Rahimovski, pjevač Parnog Valjka iznenada je preminuo u 66. godini. Vijest o smrti objavljena na službenom Facebook profilu Parnog valjka u subotu popodne. "Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22.1.2022. zauvijek zaspao Aki Rahimovski", stoji u objavi. Kako se neslužbeno doznaje, Rahimovskom je u subotu ujutro pozlilo te je preminuo u Novom Mestu.

Aki Rahimovski rođen je 5. lipnja 1955. godine u Nišu, ali se ubrzo s obitelji preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio glazbeni profesor, sa sedam godina je krenuo u glazbenu školu, odsjek klavir i pjevanje. Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. Iste godine upoznaje gitaristu i skladatelja Huseina Hasanefendića - Husa i Juricu Pađena. Iste godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog Valjka.

U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a. Uslijedili su albumi "Dođite na show!", "Glavom kroz zid", "Gradske priče", "Vruće igre", "Vrijeme je na našoj strani", "Glavnom ulicom" i "Uhvati ritam" koji svi redom doživljavaju zlatne i planitaste tiraže, a ukupni tiraži već su imali nekoliko milijuna. Potom objavljuju albume "Pokreni se!", "Anđeli se dosađuju", "Sjaj u očima", "Lovci snova" te 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište obajvljuje uživo album "Svih 15 godina" na kojem se našlo 29 uživo pjesama, a iste godine objavljena je i konpilacija "Pusti nek traje". Godine 1993. Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom "Buđenje", koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, te definitivno najprodavaniji uživo album, "Bez struje: Live in ZeKaeM". Nakon albuma "Samo snovi teku uzvodno" (1997.), "Zastave" (2000.) i "Pretežno sunčano" (2004.), 2005., na 30. godišnjicu osnivanja sastava, Hus odlučuje prestati s koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava, pod vodstvom Akija Rahimovskog nastavlja s radom, te 2007. snimaju album "U vremenu izgubljenih". U jesen 2009. Parni valjak objavljuje veliki povratak u sklopu "Karlovačko live" turneje.

O Akijevom privatnom životu općenito se znalo vrlo malo. Dva puta se ženio, a iz prvog braka imao je sina Kristijana, također glazbenika. Drugi brak, s tajanstvenom Ingrid, trajao je 40 godina, iako se nikad nisu zajedno pojavljivali u javnosti. Imaju kćer Dinu. Rahimovski je 2020. treći put postao otac, s 27 godina mlađom Slovenkom Barbarom Vesel dobio je kćerkicu Antoniju.

Parni valjak je nedavno najavio turneju u sklopu koje su najavili koncerte i u Osijeku i Slavonskom Brodu ovog ožujka. T.K.

Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike