Novosti
POSTUPAK ZBOG OBITELJSKOG NASILJA

Pravosudnog policajca zbog napada prijavila trudna supruga
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
Osječki pravosudni policajac udaljen s dužnosti dok traje postupak

Protiv 37-godišnjeg osječkog pravosudnog policajca doneseno je rješenje prema kojem svojoj trudnoj supruzi, zbog nasilja, ne smije prići na manje od 100 metara. Supruga ga je prijavila 12. siječnja, a policajac je istoga dana priveden. Također je udaljen iz službe do okončanja postupka.



Supruga je pri podnošenju kaznene prijave navela da je 37-godišnjaka upoznala 10. listopada 2019., nakon čega su počeli zajedno živjeti, a 10. listopada 2020. su se vjenčali. Iste te godine dobili su i prvo dijete. Navela je kako je muškarac prije vjenčanja učestalo konzumirao alkohol, ali se njegova ovisnost poslije povećala. Prije vjenčanja joj je "bez razloga i bez njezina znanja uzeo mobitel i pregledavao poruke". Njihov odnos se pogoršao, imao je ljubomorne ispade, vrijeđao ju je govoreći joj da je drolja, kurva, luđakinja, da je izgubila njegovo povjerenje te ju je u više navrata i fizički napao. Žena je dodala da nije tražila pomoć policije, no takve situacije su joj, rekla je, izazvale uznemirenost. U više je navrata napuštala supruga, ali bi ju uspio uvjeriti da će se promijeniti pa bi mu se vraćala. Prošle godine, 15. listopada, nakon kraće prepirke, kako je navela, suprug ju je objema rukama udario po licu, zbog čega je zadobila hematome na nosu i obrazima. Nije tražila liječničku pomoć, ali je ozljede fotografirala. Četiri dana poslije podnijela je zahtjev za razvod i odselila se s djetetom. Potom je, kako je navela u kaznenoj prijavi, 26. studenoga 2021. došla k suprugovim roditeljima, gdje je i on stanovao, kako bi se dogovorili oko čuvanja djeteta i tada ju je ponovno objema rukama uhvatio i gurao iz kuće, pri čemu je udarila glavom u vrata i zadobila hematom na oku i posjeklinu arkade. Tada je zvala policiju, ali nije htjela ništa reći. U međuvremenu su se pomirili, no 10. siječnja ove godine, nakon kraće prepirke, suprug ju je bacio na krevet te ju udarao rukama i nogama po glavi i tijelu, zbog čega je zadobila podljev na lijevom oku te ogrebotine i hematome na tijelu. Dana 12. siječnja vratila se s ginekološkog pregleda, gdje je utvrđeno da je ponovno trudna, i ponovno se posvađala sa suprugom, koji ju je bacio na pod i udario nogom u trbuh. S obzirom na to da više ne želi trpjeti nasilje, sve je prijavila policiji.

O nasilju u obitelji oglasila se i Uprava za zatvorski sustav potvrdivši da je, sukladno sa Zakonom o državnim službenicima, odlukom čelnika tijela, "jedan službenik Zatvora u Osijeku trenutno udaljen iz službe". "Udaljenje traje do okončanja postupaka koji su protiv njega pokrenuti. Također, prema odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora kojima su uređene ovlasti službenih osoba, propisano je da je ovlaštena osoba (u službi i izvan službe) dužna ponašati se na način koji ne šteti ugledu službe. Ministarstvo pravosuđa i uprave, Uprava za zatvorski sustav snažno osuđuje sve oblike neprimjerenog, neetičnog, nasilničkog ili drugih oblika kažnjivog ponašanja", ističu.



Sandra Lacić
PRIZNAO LOŠ ODNOS, ALI NE I NAPAD
Pravosudni policajac u svojoj je obrani naveo kako je odnos njega i supruge jako loš, da su svađe među njima česte i vrlo burne, no da ju nikada nije fizički napao, nego da je sam bio žrtva njezina fizičkog napada. Naveo je kako je u više navrata pokušao otići od supruge jer ga je učestalo verbalno napadala i vrijeđala, svađe među njima bile su česte, a nije želio da to sluša njihovo dijete. Tijekom svađa sa suprugom znao joj je reći da je luđakinja, ali, tvrdi, nije ju vrijeđao riječima koje je ona navela. Ozljede koje je dokumentirala nisu ozljede koje joj je namjerno nanio, nego su nastale tako što se branio, navodi. Nakon, kako navodi, bezrazložne svađe i vrijeđanja sa strane supruge, 10. siječnja pokušao je napustiti stan u kojem su zajedno boravili, pri čemu ga je supruga gađala čizmama i udarala te ju je tada ošamario. U obrani je naveo kako nije sklon prekomjernom konzumiranju alkohola te da su ti navodi njegove supruge neistiniti, s obzirom na to da radi kao pravosudni policajac i podliježe svakodnevnoj kontroli.