Svijet
IZVJEŠĆE POTRESLO CRKVU I VATIKAN

Pokrenuta istraga o nizu seksualnih zlostavljanja djece u Katoličkoj Crkvi
Objavljeno 22. siječnja, 2022.

Njemački državni tužitelji u Muenchenu pokrenuli su u istragu o 42 slučaja u kojima su čelnici Katoličke Crkve navodno propustili djelovati, nakon što je u četvrtak objavljeno izvješće o seksualnom zlostavljanju u nadbiskupiji Muenchena i Freisinga.



Odvjetnička tvrtka Westpfahl Spilker Wastl, koja je za nadbiskupiju pripremila navedeno izvješće, u dva je navrata, u kolovozu i studenome 2021., dostavila javnom tužiteljstvu materijale vezane uz navedene slučajeve, kazala je glasnogovornica tužiteljstva Anne Leiding za Dpa. Izvješće o zatvaranju očiju pred slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, u kojem se navodi da je i tadašnji nadbiskup Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI., koji je 2013. odstupio s te dužnosti, znao za zlostavljanje, ali nije ništa poduzeo, potreslo je Katoličku Crkvu i Vatikan.

Papa emeritus Benedikt XVI., koji nakon povlačenja s dužnosti živi povučenim životom u Vatikanu, jedan je od trojice njemačkih kardinala koje se optužuje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere u vezi s tim. Kao kardinal Joseph Ratzinger bio je nadbiskup Munichena i Freisinga između 1977. i 1982. godine. Na njegovu navodnu odgovornost ukazuje se vezano uz četiri slučaja zlostavljanja. Kritičari već dugo optužuju Benedikta XVI. da nije djelovao kad je o tome riječ. Benedikt XVI. je opovrgavao da je sudjelovao u sastanku 1980., na kojem je svećenik iz Essena, nakon dva slučaja seksualnog zlostavljanja, premješten u Bavarsku, no tvrtka WSW tvrdi suprotno. "Šteta ugledu pape Benedikta XVI. velika je, pogotovo jer se uvijek prikazivao kao borac protiv seksualnog zlostavljanja unutar Crkve", rekao je katolički teolog Daniel Bogner.

Biskup Franz-Josef Overbeck iz biskupije Essen pozvao je na djelovanje nakon objavljivanja izvješća. "Danas jasno vidimo da treba preuzeti odgovornost. To znači da Vatikan i papa Benedikt XVI. također trebaju zauzeti stajalište o ovome", rekao je za ZDF. I.Bošnjak/Hina
OSIGURATI PRAVDU SVIM ŽRTVAMA
Papa Franjo pozvao je na strogu primjenu kanonskog prava u borbi protiv zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi. "Crkva, uz Božju pomoć, nastavlja s obvezom da osigura pravdu žrtvama koje su zlostavljali naši članovi, primjenjujući s posebnom pozornošću i strogošću propisano kanonsko pravo", rekao je, primajući predstavnike Kongregacije za nauk vjere, vatikanske vlasti koja se bavi izvješćima o zlostavljanju. Ukazao je na nedavne reforme koje olakšavaju pozivanje na odgovornost zlostavljača u Crkvi. "Ovo samo po sebi ne može biti dovoljno za suzbijanje ovog fenomena, ali je važan korak prema ponovnom uspostavljanju pravde, popravljanju skandala i smjeni počinitelja", kaže Papa.

Najčitanije iz rubrike