Regija
U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Općine studentima isplaćuju od 500 do 1200 kn mjesečno
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
Županja stipendira sve redovite studente, njih oko 180, iznosom od 300 do 800 kuna mjesečno
ŽUPANJA



Brojnim demografskim mjerama, u okviru raspoloživih mogućnosti, lokalne jedinice u županjskoj Posavini nastoje pomoći građanima, financijski im bar donekle olakšati život i trude se zadržati ih na svome području, a jedna od mjera su i studentske stipendije.



Dodjelom stipendija Grad Županja i općine na tome području nastavljaju se financijski sustavno skrbiti o svojim studentima nastojeći im stvoriti što bolje uvjete za stjecanje kvalitetnog obrazovanja i razvojnog potencijala. Svjesni toga da visokoobrazovani mladi ljudi trebaju biti nositelji gospodarskog razvoja, pomoć mladima i stvaranje kvalitetnog kadra među prioritetima je lokalnih vlasti. Prednjači Grad Županja, koji je u proračunu za ovu godinu osigurao oko 1,3 milijuna kuna za isplatu stipendija.

Proteklog je mjeseca na snagu stupio novi pravilnik, kojim su uz prosjek ocjena, što je u proteklih nekoliko godina bio jedini kriterij o kojemu je ovisio iznos stipendije, uvedeni i dodatni kriteriji - izbor studija (deficitarnost zanimanja) i socijalni status. Pravo na stipendije ostvaruju svi redoviti studenti državljani RH s neprekinutim prebivalištem u Županji u posljednje četiri godine koji studiraju u RH ili u inozemstvu te izvanredni studenti s utvrđenim invaliditetom. Sukladno s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja HZZ-a, gradonačelnik Damir Juzbašić donio je odluku o deficitarnim zanimanjima za grad Županju za tekuću akademsku godinu. Pravilnikom je definirano da se za utvrđena deficitarna zanimanja ukupan broj bodova ostvarenih na temelju prijave kandidata povećava množenjem koeficijentom 1,20. Nadalje je propisano da broj, vrstu i visinu mjesečne stipendije za svaku akademsku godinu određuje gradonačelnik, sukladno s financijskim mogućnostima Grada.

Općina Gunja stipendira 12 studenata sa po 800 kuna mjesečno, a dodijelila je i osam srednjoškolskih stipendija od po 350 kuna. Općina Babina Greda stipendira 15 studenata, a tijekom deset mjeseci dobivat će po 1200 kuna. Općina Cerna svojim će studentima deset mjeseci isplaćivati po 500 kuna mjesečno, a njihov će broj biti poznat nakon završetka natječaja. Općina Gradište u tekućoj će akademskoj godini stipendirati 30 studenata sa po 700 kuna tijekom deset mjeseci. Općina Bošnjaci stipendira 16 studenata mjesečnim iznosom od 800 kuna tijekom 12 mjeseci. Općina Vrbanja dodijelila je 24 stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci. Stipendije u općini Drenovci dobit će oko 30 studenata, bit će im isplaćeno po 10.000 kuna za tekuću akademsku godinu. Općina Štitar stipendirat će sve redovite studenete koji ispunjavaju uvjete natječaja, koji traje do 27. siječnja, tako da se proračunom predviđeni iznos za stipendije podijeli na broj stipendista.

Marija Lešić Omerović
1,3

milijuna kuna u ovoj godini predviđeno je u gradskom proračunu Županje za

isplatu stipendija

IZNOSI OVISE O OSTVARENIM BODOVIMA
Ukupno 47 županjskih studenata prve godine studija dobivat će po 300 kuna, a kriteriji za bodovanje i rangiranje primjenjuju se od druge godine studija. “Prema pravilniku, student može maksimalno ostvariti 32,4 boda. Od 0 do 8 bodova stipendija će biti 400 kuna; od 8,01 do 14 bodova 600 kuna, a od 14,01 pa nadalje 800 kuna mjesečno”, kaže Annemarie Balentović, v.d. pročelnika gradske službe. U ovoj će akademskoj godini gradsku stipendiju ukupno primati oko 180 studenata. Bilo je i više prijavljenih, ali su odustali zbog državne stipendije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike