Mozaik
ANIMAFEST ZAGREB U LIPNJU

Posebno priznanje za Rolfa Giesena
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma odlučilo je dodijeliti jednom od najvažnijih svjetskih poznavatelja animacije Rolfu Giesenu. U obrazloženju nagrade Vijeće festivala ističe: "Rolf Giesen kritičar je i znanstvenik veoma širokih vidika, jedan od najvažnijih svjetskih poznavatelja animacije, ali i važan proučavatelj srodnih stvaralačkih mogućnosti ljudske mašte kao što su filmski specijalni efekti (gdje se animacija itekako koristi) ili žanrova fantastike i horora. Sjajan je poznavatelj i zagrebačkih doprinosa nastanku i prikazivanju svjetskih vrhunaca animiranog filma, a svoja je znanja sa svijetom dijelio kroz brojna sveučilišna i javna predavanja, kroz muzejske i kinotečne izložbe i programe te kroz monografske, historiografske i leksikonske knjige. Surađivao je i na obrazovno-edukativnim filmovima i emisijama, no ponajprije je u svojim tekstovima i knjigama objavljenim na njemačkom i na engleskom jeziku uspješno obradio probleme kao što je filmska edukacija u digitalnoj eri.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će mu uručena na 32. Svjetskom festivalu animiranog filma - Animafest Zagreb, koji će se održati od 6. do 11. lipnja 2022. Rolf Giesen bit će i glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu Animafest Scanner IX 2022 koji će se održavati od 7. do 8. lipnja 2022. T.K.
ZAPAŽENI DOPRINOSI O VELIKIM TEMAMA
”U svijetu animacije veoma su zapaženi njegovi doprinosi znanju o gradnji likova i glumi u animiranom filmu, potom o animaciji u doba nacističke Njemačke te o velikim temama kao što su kineska animacija i lutkarstvo u animaciji - u rasponu od povijesnih uzora do digitalne revolucije, od trikova u igranom filmu do potpuno animiranih filmova. Prisutan na brojnim animacijskim platformama i forumima, Rolf Giesen predstavlja jedan od svjetionika i za današnje proučavanje animacije i za naraštaje koji dolaze na scenu”, stoji u obrazloženju.

Možda ste propustili...

VRHUNSKI GLAZBENICI I PJEVAČI

Gosti A. Medunjanin na koncertu u Areni

VANNA O NOVOM ALBUMU I STARIM HITOVIMA

“Tek je 12 sati” za mene je dragocjena pjesma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana