Ekonomija
VINSKI TURIZAM

WineOs i Vincekovo otvaraju novu vinsku godinu u Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 22. siječnja, 2022.

Puno je toga što Osječko-baranjsku županiju čini jedinstvenom, no jedan od najjačih turističkih aduta zasigurno su četiri izvrsna vinogorja. Svojim položajem kao da omeđuju i štite našu županiju, pa se tako zapadom prostire feričanačko, jugom đakovačko, sjeverom baranjsko sve do istočnih granica koje čuva erdutsko vinogorje. Vežu ih brojne vinske ceste prožete podrumima koji kriju najbolje vinske kapljice regije. Iako pod istim komadićem neba, sva su četiri vinogorja jedinstvena u svojim različitostima.



Baranjskim ravničarskim krajem iz godine u godinu niču novi nasadi vinove loze koji okupani suncem daju izvrsna vina dostojna najzahtjevnijih vinskih karata. Tradicija đakovačkih vinograda, koja seže u doba prije turskih osvajanja, zadržala je mističnost i savršenstvo okusa vina koja se i danas služe na kraljevskim trpezama diljem svijeta.

Uzvisine uz Dunav i obronci u okolici Erduta, koji čine zaštićeni krajolik istoka Hrvatske, idealna su podloga za vina bogatog okusa i mirisa. Vinogradarsku tradiciju još od 13. stoljeća njeguje feričanački kraj, čija se vrhunska vina i danas proizvode u duhu tradicije. Bogato vinorodno područje Osječko-baranjske županije temelj je razvoja turističke i gastronomske ponude istoka Hrvatske.

Uz niz manifestacija koje tijekom godine promoviraju vino i vinsku kulturu ovoga kraja, WineOs je, uz tradicionalno Vincekovo, među prvima. Već se sedam godina održava u siječnju.

WineOS će ovoga mjeseca doživjeti svoje sedmo izdanje. Novo izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja održat će se 28. i 29. siječnja u dvorani “Gradski vrt” uz poštovanje epidemioloških mjera koje su propisali nacionalni i lokalni stožeri civilne zaštite.

”Vinske manifestacije privlače sve više gostiju u kontinentalne krajeve, a događaji koje imamo u našoj županiji postaju prepoznatljivi mamac za domaće goste i turiste”, istaknula je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić. Ona naglašava kako je WineOS, kao jedan od najvećih događaja ovog tipa, već dobro poznat diljem Hrvatske i u susjednim zemljama. Stoga je podrška ovom događaju, kaže, logičan i jednostavan izbor.

Posjetitelje će dočekati 90-ak izlagačkih mjesta koja će i vinarima te ostalim izlagačima ponuditi komfor za rad s gostima, ali i za održavanje poslovnih sastanaka. U središtu pozornosti su vinari i proizvođači delicija iz vinske regije Slavonija i Podunavlje, dakle s istoka Hrvatske, a očekujemo i goste iz drugih hrvatskih regija te iz susjednih zemalja. Kao i prethodnih godina, zainteresirani će moći pratiti brojne edukativne radionice koje će iznova ponuditi nesvakidašnje priče i vina. Za vinske priče ponovno je zadužen poznati vinski bloger Željko Garmaz, a ukupno osam radionica održat će se 28. i 29. siječnja.

”Velik je interes za vinskim radionicama. I prije nego što smo službeno objavili program, javljali su se zainteresirani te su sva mjesta brzo popunjena. Sretnici koji su uspjeli doći do ulaznice ponovno će imati prigodu kušati brojne ekskluzive koje će predstavljati poznati vinari iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine”, poručio je voditelj programa radionica Željko Garmaz.

U dvorani će se i ovaj put naći pozornica na kojoj će se tijekom oba dana održavati kulinarski show u sklopu kojega će vrhunski lokalni kuhari pripremati primamljive zalogaje te ih sljubljivati s lokalnim vinima. Ove se godine ponovno održava i gala večera, dan prije početka WineOS-a. Taj je događaj smješten u prostor restorana hotela Waldinger, a vina poznatih slavonskih i baranjskih vinara sljubljivat će se s hranom koju će pripremati poznati hrvatski chef Goran Kočiš.

Veći angažman organizatori su dogovorili s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek, koja je u ovom događaju prepoznala priliku za dodatnu edukaciju učenika i promociju programa i projekata. “Naši učenici redovito prolaze praksu u ugostiteljskim objektima, a ovo je prilika da nauče i rad na velikim događajima. Puno smo uložili u unapređenje programa, dodatno obučili predavače i mentore i sada to želimo primijeniti u procesu učenja”, izjavio je ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek.

Sajam će se oba dana održavati od 15 do 21 sat. U dvoranu će se moći ući isključivo uz predočenje važeće COVID potvrde ili negativnog testa. Ulaznice će se prodavati isključivo na ulazu u dvoranu po cijeni od 100 kuna za jedan festivalski dan. Posjetitelji će na ulazu također moći unajmiti festivalsku čašu.

”Vinski i gastro turizam privlače brojne goste, a kod nas ne manjka ponude. WineOS je iznimno važan u promociji upravo tog segmenta i svakako smo se rado uključili u tu priču kao pokrovitelji. Sigurna sam da će sajam i u ovim izazovnim vremenima ispuniti svoju svrhu i donijeti puno posla proizvođačima vina i delicija – istaknula je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.”
Svi oni koji nemaju valjanu potvrdu moći će se testirati uoči dolaska na WineOS. Dogovorena je suradnja s ordinacijom

doktora Špiranovića, pa će svi koji se žele testirati kako bi mogli ući na sajam, to moći učiniti po povlaštenoj cijeni od 50 kuna.

Ordinacija se nalazi u Radićevoj ulici 54, u petak 28. siječnja otvorena je od 8 do 15, a u subotu, 29. siječnja od 8 do 12 sati.

Rijetko gdje u Hrvatskoj...

Rijetko gdje u Hrvatskoj možete doživjeti toliko različitih vinskih aktivnosti, od noćenja ili romantične večere u vinskom podrumu, koncerta u vinogradu s jedinstvenim pogledom na Dunav do sudjelovanja u vinskom maratonu ili biciklističkoj potrazi za buteljama vina po vinogradu. Po mnogočemu vinska ponuda u Slavoniji i Baranji pripada skupini “naj”...

Regijom od četiri vinogorja

Vina Slavonije i Baranje zadnjih su godina sve atraktivnija i cjenjenija na domaćem, ali i na inotržištu. Regijom dominiraju četiri vinogorja: zapadno ili feričanačko, južno ili đakovačko, sjeverno ili baranjsko te istočno ili erdutsko. Zbog dojmljivog podunavskog položaja, baranjsko i erdutsko vinogorje smatraju se i zavičajem “vina s Dunava”.

Dominantne su bijele sorte grožđa

U spomenutim vinogorjima dominantne su bijele sorte grožđa, u prvom redu graševina, koja čini većinu proizvodnje. Osim nje, od bijelog sortimenta najviše se uzgajaju i chardonnay, traminac, bijeli i sivi pinot, sauvignon blanc i zeleni silvanac. Najzastupljenija crna sorta je frankovka, a od ostalih se još uzgajaju cabernet sauvignon i franc, merlot, crni pinot, zweigelt te syrah.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora