Mozaik
ODLOMIO SE OD ANTARKTIKE

Ledenjak ispustio u more milijarde tona slatke vode
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
A-68 je od kraja 2020. do otapanja 2021. ispustio čak 152 milijarde tona slatke vode bogate hranjivim tvarima u more
Divovski ledenjak koji se odvojio od Antarktike 2017. otpustio je otapanjem oko 61 milijun olimpijskih bazena slatke vode u ocean, što je postavilo pitanja o utjecaju na morski ekosustav. Golema santa bila je dvostruko veća od Luksemburga kada se odvojila od ledene ploče Larsen, koja se zagrijala brže od bilo kojeg drugog dijela najjužnijeg kontinenta Zemlje. Sa 5719 četvornih kilometara bio je najveći ledenjak na Zemlji kad se formirao i šesti po veličini do sada zabilježen.

Dvije je godine div od bilijun tona, poznat kao A-68, plutao u hladnim vodama Weddellova mora prije nego što je otputovao na sjever i zaprijetio britanskom otoku South Georgia, nekih 4000 kilometara od početne točke. Ledenjak se opasno približio otoku krajem 2020., izazivajući strah da će se zaglaviti na morskom dnu, blokirati oceanske struje i ometati prolazak tisućama pingvina i tuljana.

No nova studija otkrila je da se ledenjak, iako je nakratko dotaknuo morsko dno, brzo topio u toplijoj regiji oko Južne Georgije i izgubio je znatniju količinu svoje mase do trenutka kada je stigao do plićih voda. Znanstvenici koji su pratili njegovo putovanje preko satelita izračunali su da je A-68 od kraja 2020. do otapanja 2021. ispustio ukupno 152 milijarde tona slatke vode bogate hranjivim tvarima u more. To odgovara 20 puta većoj količini vode od one u škotskom Loch Nessu, navodi British Antarctic SurveyBAS. "To je golema količina otopljene vode", rekla je Anne Braakmann-Folgmann, znanstvenica u Centru za polarna promatranja i modeliranje (CPOM). "Sljedeće što želimo utvrditi jest je li to imalo pozitivan ili negativan utjecaj na ekosustav oko Južne Georgije", rekla je. H
Možda ste propustili...

ANTIKVARIJAT EZOP: PREMIJERA FILMA U KINU URANIJA

Priča o Knjigoljubu i Copyrku

NAKON ČETIRI GODINE PAUZE

Hayden snima“Vrisak 6”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana