Magazin
SVJETSKE AKTUALNOSTI

Metsola: Onima koji nastoje uništiti Europu - znajte da je EU protiv vas
Objavljeno 22. siječnja, 2022.

Svim euroskepticima unatoč, u Europskoj uniji neki konstruktivni i održivi dogovori lako su mogući i brzo provedivi. Dokaz tome je za neke iznenađujuće brza suglasnost triju najvećih političkih grupacija - pučana, socijaldemokrata i liberala, koji su takoreći preko noći postigli dogovor da nova predsjednica Europskog parlamenta bude Maltežanka Roberta Metsola iz redova pučana. Metsola je pobijedila već u prvom krugu glasanja, za nju je glasalo 458 eurozastupnika. Prethodnik nove predsjednice bio je talijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli, koji je preminuo prošlog tjedna.



S obzirom na važnost ovog izbora, kao i ulogu koju funkcija predsjednika, sada predsjednice Europskog parlamenta ima u širem kontekstu jedinstva i funkcionalnosti EU-a, posebno u sadašnjoj pandemijskoj koronakrizi, kad je svaki dogovor itekako važan, valja se podsjetiti na zbivanja proteklih dana, kako se sve odvijalo i što je ovim izborom Metsole postignuto.

KLJUČAN SPORAZUM


”Radilo se zapravo o dogovoru triju stranaka - pučana koji su istaknuli Robertu Metsolu, socijaldemokrata koji su zbog programskog dogovora odustali od isticanja svog kandidata i Renew grupe, odnosno liberala koji su odlučili podržati Metsolu”, rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (S&D/SDP). “Riječ je o jednoj vrsti dogovora triju glavnih, k tome još i proeuropskih političkih skupina u Europskom parlamentu da na ovim izborima, u sredini mandata, podupru jednu kandidatkinju”, objasnio je Picula.

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) rekla je za Hinu da bi bilo nadmetanja da su socijaldemokrati istaknuli svog kandidata, ali je ispoštovan “džentlmenski sporazum”, postignut u vrijeme izbora pokojnog predsjednika EP-a Davida Sassolija, po kojemu pučani preuzimaju tu funkciju na sredini mandata. “Ovo pokazuje da smo imali izvanrednu kandidatkinju, koja je imala i dobar program, dobar imidž, dobru reputaciju i da smo još uvijek najjača skupina u parlamentu”, rekla je Zovko.

U utrci za predsjednicu EP-a bile su još Šveđanka Alice Kuhnke ispred Zelenih koja je osvojila 101 glas i Španjolka Sira Rego iz kluba Ljevice s dobivenih 57 glasova od 705 zastupnika u Europskom parlamentu. “Druga kandidatkinja, kandidatkinja Zelenih, apsolutno nije imala tu razinu ni reputaciju koju ima Roberta Metsola niti je bila prepoznata kao ozbiljan kandidat. No sa 101 glasom vidjelo se da su peta najjača skupina u EP-u”, dodala je Zovko.

Podrška novoj predsjednici, trećoj ženi na čelu EU-a, nije jedini element dogovora socijaldemokrata, pučana i liberala. Tri najveće političke grupacije dogovorile su političke prioritete i njih će se držati iduće dvije i pol godine. “Moramo se svi ujediniti oko ideje Europe koja je stabilna, koja na neki način pruža odgovore na sve ove izazove koje vidimo, od pandemije, sigurnosnih problema, migrantskih valova, nezaposlenosti do odlaska mladih ljudi, moramo tražiti zajedničko rješenje kompromisom”, rekla je Zovko.

Podsjetimo i na prioritete. Sporazum EPP-a, S&D-a i skupine Renew Europe sadrži ukupno deset prioriteta, a među njima su još borba protiv klimatskih promjena, digitalna tranzicija Europe, europska zdravstvena unija, strateška autonomija. “Vodi se rasprava o tome što znači strateška autonomija, to više nije koncept koji se veže isključivo uz sigurnosno komponentu, odnosno zajedničku obranu Europske unije, nego je to i jedna platforma na kojoj bi trebalo osigurati samodostatnost Europske unije u suočavanju s različitim problemima i geopolitičkim takmacijama”, ističe Picula.

SNAŽENJE PARLAMENTA


Što pak o svom izboru kaže nova predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola? Između ostalog rekla je da želi “učinkovitiji Europski parlament” i da će stavovi tog tijela EU-a biti i njezini stavovi. Još je dodala da želi i da svi potpredsjednici EP-a i kvestori obiđu sve zemlje Europske unije i približe se građanima Unije. U obraćanju nakon objave rezultata glasanja malteška pučanka poručila je da će se Europski parlament zauzimati za prava svih skupina europskog društva. “Moramo osnažiti Europski parlament. Ne smijemo se bojati reformi”, rekla je Metsola i dodala da je potreban “moderniji, učinkovitiji” Europski parlament. “Naša kuća je važna za one prisiljene bježati zbog prirodnih katastrofa, za obitelji ubijenih u terorističkim napadima, naše oružane snage koje služe u teškim uvjetima, onima koji traže zaštitu, našim poljoprivrednicima, poduzetnicima. Za naše LGBTIQ zajednice, za one koji su još uvijek diskriminirani zbog njihove vjere, boje kože ili rodnog identiteta”, istaknula je u svom govoru pučanka.

Pozvala je također EP da ubrza napore u borbi protiv klimatskih promjena. “Klimatske promjene pustoše naš kontinent i naš svijet - i to više nije problem iduće generacije. Ako vjerujete u znanost, a ovaj parlament vjeruje, pitanje više nije ako, nego kada”, rekla je Metsola, koja preuzima vodstvo EP-a u drugoj polovini mandata saziva 2019.-2024. “Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina”, rekla je treća žena na čelu EP-a, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva.

Jedan od izazova Europe je i sigurnost, dodala je Metsola. “Svijet je manje prijateljski nastrojen nego što je bio u vrijeme prošle generacije. Neprihvatljivi napadi na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet te opasna situacija u Bjelorusiji najbolji su primjeri”, rekla je treća žena izabrana na čelo EP-a. “Naša kolektivna sigurnost zajednički je izazov. Da bi Europska unija ostala vjerodostojna i ostvarila svoj utjecaj na globalnoj razini, moramo ostati principijelni”, istaknula je. Dodala je da Europa “ima povijest rata, ali i iscjeljenja”. “Mi to iskustvo možemo iskoristiti da u okviru UN-ova plana pomognemo napore za okončanje podjele u posljednjoj podijeljenoj zemlji Europe - Cipru. Mi nikada ne možemo biti uistinu cjeloviti dok je Cipar podijeljen. Također, moramo vratiti izgubljeni zamah kada je riječ o našem odnosu sa zapadnim Balkanom”, rekla je Metsola. “Da budem jasna, onima koji nastoje uništiti Europu, znajte da je ova kuća protiv vas”, zaključila je svoj govor Maltežanka.

”Onima koji nastoje potkopati demokraciju, vladavinu prava, slobodu govora i temeljna prava, koji vide žene kao svoje mete, koji niječu prava naših LGBTIQ građana”, Metsola je poručila da to Europski parlament “nikada neće prihvatiti”. Metsola se protivi pobačaju i dolazi iz jedine članice EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen - Malte. No o tom pitanju bila je pomirljiva rekavši: “Stavovi ovog parlamenta bit će i moji stavovi. I promovirat ću ih ne samo ovdje nego i u drugim institucijama”. (D.J.)
Možda ste propustili...

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike