Svijet

Vlada Srbije poništila sve upravne akte vezane uz "Rio Tinto"
Objavljeno 20. siječnja, 2022.

Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija, te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju "Rio Tinto", izjavila je premijerka, a protivnici eksploatacije litija i bora ponovili su večeras da inzistiraju na moratoriju rudarenja sljedećih 20 godina.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za 'Rio Tinto', odnosno 'Rio Sava Exploration', (tvrtka kći 'Rio Tinta' u Srbiji), sve dozvole, odluke, rješenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, rekla je premijerka Ana Brnabić nakon izvanredne sjednice Vlade.

„Gotovo je, sve je završeno što se tiče 'Rio Tinta'“, naglasila je ona.

Brnabić je istaknula da je "Rio Tinto" u Srbiju dovela prethodna vlast čiji su nekadašnji predstavnici danas vođe oporbe i podržavaju ekološke prosvjede.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke organizacija, udruga i skupina građana, višemjesečnim prosvjedima i blokadama prometnica, inzistirao je da se projekt istraživanja i rudarenja litija i bora u Srbiji obustavi i da se ukinu sve dozvole i raskinu svi sporazumi.

Vođa inicijative Kreni-promijeni, jedne od organizacija koje se protive eksploataciji litija, Savo Manojlović poručio je na prosvjedu nakon sjednice Vlade da protivnici iskopavanja rude jadarit ne žele moratorij od jedne godine, kako je ranije najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, već na 20 godina.

Jednogodišnji moratorij bi, kako tvrdi Manojlović, poslužio da se "situacija smiri" samo dok se ne završe parlamentarni i predsjednički izbori, najavljeni za travanj.

Brnabić je rekla da se danas "stavlja točka" na slučaj "Rio Tinta", a oporbu, ekološke aktiviste i inozemne organizacije koje ih financiraju optužila je da svojim aktivnostima žele nauditi Srbiji, njezinom predsjedniku Aleksandru Vučiću i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Konzorcij "Rio Tinto" priopćio je uoči današnje sjednice Vlade kako je "zabrinut zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekt 'Jadar'”.

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala", priopćeno je iz "Rio Tinta".

Upitana ima li bojazni da "Rio Tinto" tuži državu i zatraži odštetu, Brnabić je rekla kako bi voljela da su svoju zabrinutost iskazali ranije i čuli što im poručuje zajednica na području planiranom za rudarenje.

"Mi se 'Rio Tinta' ne plašimo, mi smo ovdje zbog našeg naroda. Neka rade šta misle da je potrebno", rekla je Brnabić.

Istaknula je kako današnja odluka govori o tome da njezina vlada sluša glas naroda i štiti njegove interese.

Ona je naglasila kako "nema riječi" kojima bi opisala licemjerje stranaca koji financiraju ekološke organizacije koje se bune protiv otvaranja rudnika "Rio Tinto" i njihove prosvjede.

Navela je da su najveći financijeri iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Austrije, spomenuvši Zakladu Rockfeller, USAID, Westminestrsku nakladu za demokraciju, Britansko vijeće, te zakladu Heinrich Bell.

O tome je, kako kaže, razgovarala i sa nekoliko veleposlanika zapadnih zemalja i prenijela im tu poruku.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana