Novosti
MINISTAR OBRANE U NOVOM SUKOBU S PREDSJEDNIKOM

Banožić: Kad Milanović tajnost skine s putovanja, ja ću za Hranja
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Ministar obrane Mario Banožić poručio je predsjedniku RH Zoranu Milanoviću da skine oznaku tajnosti sa svojih putovanja, nakon čega će on to isto učiniti za nalaz inspekcije u kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja, tako da javnost dobije kompletnu sliku i prosudi.

"Glavni inspektorat je taj koji je stavio oznaku tajnosti, a ne ministar obrane", rekao je Banožić novinarima, dodajući da u nalazu "nije baš sve kao što je rečeno" u Milanovićevom pismu premijeru Andreju Plenkoviću. Na pitanje zašto je tražio inspekciju u kabinetu načelnika Hranja, Banožić je odgovorio da je to učinio jer ga se zaobilazilo u zapovijedima Glavnom stožeru, odnosno u trošenju sredstava Ministarstva. "Ako napravite zapovijed, a na temelju toga brod Učka ode u Albaniju, i utvrdi se da taj put nije bio službeni, nego privatni, a potrošena su sredstva Ministarstva, što se tu događa, tko je dao zapovijed", upitao je. Na pitanje je li Hranj prekršio zakon, nije htio odgovoriti jer bi time, ističe, ušao u tajnost dokumenta. Na pitanje što ako predsjednik ne skine oznake tajnosti, Banožić kaže da je na to pozvao nekoliko puta "da prestane ovaj problem". "Imate dio kada su zahtjevi za korištenje materijalnih resursa od Ureda predsjednika dolazile u kabinet ministra i onda se to iznenada prestalo raditi", kazao je.

"Još od svibnja nemam komunikaciju s Uredom. Mislim da sve ovo što se tražilo, i oko slučaja Burčul, treba staviti u kontekst da se pokaže da Ured predsjednika ne želi suradnju s Ministarstvom", naglasio je Banožić. Na upit ostaje li u Vladi, rekao je da ima potpuno povjerenje premijera, a na pitanje je li bilo pritisaka iz Ureda predsjednika na Glavni inspektorat, da se to može utvrditi iz medijskog prostora. "Kada je 4. studenoga iz Ureda predsjednika napravljen blagi pritisak prema supruzi glavnog inspektora, kada je rečeno da je ona baš sada dobila mjesto direktora u HEP-u, to je bila jasna poruka što će se događati u budućnosti", rekao je. "Onaj tko je prouzročio taj sukob i tko odbija suradnju, taj bi trebao i pozvati. Ako se možemo dogovoriti za sastanak, bit će mi drago da razgovaramo o onim temama za koje držim da su bitne za vojsku", zaključuje Banožić.

Premijer Andrej Plenković na svojoj je konferenciji za novinare izjavio da se uopće neće miješati u taj sukob, ali da Ministarstvo i Ured predsjednika moraju komunicirati. "Metodološki je apsolutno neprihvatljivo slanje pisama, pa onda objavljivanje putem medija, tako da su mi sva ta pisma, koliko god ih ima, totalno irelevantna", rekao je Plenković. Dodao je da pisma i njihov sadržaj nije ni vidio dok nisu objavljena na webu te da nije pročitao sadržaj izvješća inspekcije. Glede koncepta i teze ‘ne vidim mogućnosti za daljnju suradnju‘, i to zbog strateškog zlostavljanja, premijer kaže da i on može tako reći. "Mislim da predsjednik Republike strateški zlostavlja golem dio institucija građana, komentatora, medija, političkih aktera, i ne vidimo nikakve mogućnosti za daljnju suradnju, ali spremni smo za dijalog, znači to je otprilike ta varijanta", kazao je.

Premijer je potvrdio da će uskoro dostaviti ugovore o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale Uredu predsjednika. "Ima pravo na to, on je predsjednik države, imamo li mi prostora za suradnju nebitno je. Ali ima pravo na ugovore koji su isto tajni, i dobit će ih", zaključio je Plenković. I.B/H
Premijer se neće miješati u taj sukob, ali “Ministarstvo i Ured predsjednika moraju komunicirati”

Najčitanije iz rubrike