Regija
RADIOKLUB "NIKOLA TESLA"

Donjomiholjački radioamateri uspješni u državi, a nižu priznanja i u cijelom svijetu
Objavljeno 21. siječnja, 2022.
Članovi s opremom još iz 80-ih godina prošlog stoljeća osvajaju prva mjesta
DONJI MIHOLJAC - Radioklub "Nikola Tesla" Donji Miholjac stalno aktivno sudjeluje i niže uspjehe na hrvatskim, europskim i svjetskim natjecanjima.

Donjomiholjački radioamateri osvojili su mnoge diplome i priznanja, a iznimno uspješne su im bile protekle dvije godine. Među značajnijim rezultatima je prošlogodišnja diploma za 8. mjesto u svijetu koje je osvojila Državna reprezentacija Hrvatske s 50 sudionika, a među njima bila su i četiri radioamatera iz Donjeg Miholjca. Član Radiokluba Marinko Marušić je 2020. godine dobio diplomu za 1. mjesto na svjetskom natjecanju World Wide WPX Contest u telegrafiji. Marušić je 2020. bio i državni prvak u foniji, a na europskom natjecanju peti te na svjetskom sedmi. I predsjednik Radiokluba Igor Ovcin može se pohvaliti uspjesima na natjecanjima. Osvojio je drugo mjesto na svjetskom WPX natjecanju 2018. godine.

U Klubu ponosno ističu da su u posljednjih 15 godina među deset najboljih na svijetu. Klub je član Hrvatskog radioamaterskog saveza. Imajući u vidu činjenicu da je radioamaterska oprema (uređaji, antene, stupovi, pojačala…) stara više od 40 godina, uspjesi koje postižu članovi Radiokluba "Nikola Tesla" Donji Miholjac još su dragocjeniji.

- Za nabavu nove opreme potrebna su znatna financijska sredstva, a koja nemamo. Uređaji su nam iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, a koje uglavnom sami popravljamo i održavamo. U natjecanjima sudjelujemo s antenskim sustavima koje smo sami napravili sredstvima kojima raspolažemo. Rezultati koje postižemo na domaćim i svjetskim natjecanjima su zbog toga značajniji. Mnogi se pitaju kako to uspijevamo. Sve je zasluga želje, volje i entuzijazma koji nas vuče – istaknuo je Damir Perasić, tajnik Radiokluba "Nikola Tesla". Rad kluba financijski pomaže i Grad Donji Miholjac u okviru proračunskih mogućnosti.

Radioklub u budućnosti prioritet daje radu s mladima i osposobljavanju za operatore, a cilj im je organizirati virtualni klub.

- Uz dotrajalu opremu, najveći problem su nam mladi članovi kojih nema. Početkom svake školske godine organiziramo tečajeve na kojima učenici, uz teoretska, mogu steći u praktična znanja koja će im pomoći u daljnjem školovanju. Zbog koronavirusa planiramo organizirati virtualni radioklub, gdje bi se preko servera moglo upravljati opremom i obavljati sve radnje, a da se pritom ne mora fizički dolaziti u prostorije kluba – rekao je predsjednik Ovcin.

Radioklub "Nikola Tesla" Donji Miholjac utemeljen je 1965. godine i dodijeljena mu je pozivna oznaka YU2CCJ. Nakon Domovinskog rata Hrvatski radioamaterski savez dodijelio je pozivnu oznaku 9A1CCJ. Oznaka 9A je međunarodna oznaka za Hrvatsku, broj se dodjeljuje po svrsi korištenja, a oznaka M je lokalni znak prepoznavanja (skraćeno od Miholjac).


Snježana Fridl
4

radioamatera iz Donjeg Miholjca u državnoj reprezentaciji zaslužna za 8. mjesto u svijetu

Svi sudjelovali u obrani domovine
U Radioklubu “Nikola Tesla” osobito su ponosni i na činjenicu da su gotovo svi članovi aktivno sudjelovali u obrani domovine u postrojbama policije i Hrvatske vojske, uglavnom kao organizatori sustava veza i operatera. Kao preteča sustava zračnog motrenja i navođenja, uključili su se u sustav veze i u suradnji s centrima za obavješćivanje prenosili podatke o položaju i djelovanju neprijateljskog zrakoplovstva. Također sudjeluju u vježbama civilne zaštite i pokrivaju područje bivše općine Donji Miholjac u slučaju elementarnih nepogoda.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike