Regija
NASTAVLJAJU ULAGANJA U KULTURNU BAŠTINU

Dvorac Janković postaje
Centar za kulturu zdravlja
Objavljeno 21. siječnja, 2022.

CABUNA - Virovitičko-podravska županija nastavlja ulagati u obnovu kulturne baštine kako bi prikazala i sačuvala svoju bogatu povijest, nadaleko i naširoko poznatu i priznatu. Tako je nakon kurije Janković u Kapeli Dvoru i dvorca Janković u Suhopolju te nešto prije i dvorca Pejačević u Virovitici došao red na obnovu dvorca Janković u Cabuni. Očišćen je okoliš oko njega, kao i njegova unutrašnjost, te će uskoro početi i prvi radovi. Dvorac Janković nakon obnove postat će Centar za kulturu zdravlja. Ukupna vrijednost projekta, punoga naziva “Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna”, prijavljenog na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema, iznosi 56,2 milijuna kuna, a nepovratni je iznos iz EU-a 47,8 miilijuna, ili 85 posto investicije. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije.

Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a. - Ponosni smo na Centar za kulturu zdravlja u Cabuni, koji će biti četvrti obnovljeni dvorac u krugu od 20 kilometara, jer su obnovljeni i dvorac Janković u Suhopolju, dvorac Pejačević u Virovitici, inače projekt Grada Virovitice, kao i kurija Janković u Kapeli Dvoru. Osim toga, obnovljen je i ljetnikovac grofa Draškovića, koji je danas Posjetiteljski centar Dravska priča. Po tome smo jedinstveni, to nema nitko u Hrvatskoj. Virovitičko-podravska županija posljednjih se godina pozicionirala kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i njihovu stavljanju u funkciju turizma - naglasio je župan Virovitičko-podrvaske županije Igor Andrović.

Centar je zamišljen kao samostalni sklop za kulturu i baštinu Virovitičko-podravske županije kroz interaktivni postav u prizemlju. U podrumu Centra bit će poligon za tjelesnu aktivnost i edukaciju djece, kao i prostor za prezentaciju obnovljenih dvoraca na području VPŽ-a. - Kada se završi ovaj projekt, očekujemo povećan broj posjetitelja odredišta kulturne baštine, kao i povećanje broja novozaposlenih povezano s ulaganjima u odredište kulturne baštine - zaključio je župan Andrović.V.Grgurić

Razvoj zdravstvenog turizma u VPŽ-u
Budući Centar za kulturu zdravlja - dvorac Janković Cabuna bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja spaja najljepše povijesne lokacije Podravine i Slavonije. Projektom će se izgraditi i opremiti centar koji će razvijanjem interpretativnih i edukativnih multimedijalnih sadržaja za posjetitelje imati i dodatnu funkciju promocije novorazvijenih turističkih sadržaja za posjetitelje na području Virovitičko-podravske županije (VPŽ). Tako je ta plemićka ruta sa svakim danom bogatija za novi, još bolji i primamljiviji, sadržaj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana