Osijek
KOLAUDACIJA I KONCERT

Orgulje osječke konkatedrale opet su zasvirale
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Orgulje je blagoslovio nadbiskup Đuro Hranić, a na njima je zasvirao maestro Ante Knešaurek

Četiri i pol godine nakon što su bile poslane na restauraciju i rekonstrukciju, orgulje osječke konkatedrale u srijedu navečer zasjale su punim sjajem. Dogodili su se dugoočekivani blagoslov i kolaudacija, a nakon toga je maestro Ante Knešaurek odsvirao solistički koncert.

Obred blagoslova obnovljenih orgulja obavio je đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Njegovo zauzimanje da se ove osječke orgulje obnove zajedno s onim katedralnim iz Đakova bilo je ključno. Manje je poznato da je na početku svoje svećeničke karijere Đuro Hranić upravo ovdje bio kapelan. Svečanom trenutku u župnoj crkvi svetih Petra i Pavla apostola nazočili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, osječki gradonačelnik Ivan Radić i dožupan Mato Lukić. O dispoziciji obnovljenih orgulja govorio je orguljarski majstor Anton Škrabl iz Rogaške Slatine, čija je tvrtka odradila taj posao. Prevažnu ulogu odigrala je i ministrica Koržinek, jer Ministarstvo kulture dalo je velik doprinos financiranju obnove osječkih konkatedralnih orgulja. Najsretniji je zacijelo bio župnik, monsinjor Adam Bernatović.

Nakon službenog dijela maestro Ante Knešaurek izveo je solistički koncert na novoobnovljenim orguljama s djelima Johna Sebastiana Bacha, Maxa Regera i Oliviera Messiaena, pokazavši svu moć, ali i suptilnost tog instrumenta. Naposljetku je izveo i svoju autorsku skladbu. Riječ je o improvizaciji na jedan gregorijanski koral.

Orgulje u osječkoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla sagradila je 1933. tvrtka “Orgelbauanstalt Gebrüder Mauracher” iz Austrije. Kako bilježe izvori iz tog vremena, te su orgulje bile moderan, luksuzni instrument, najveći u tadašnjoj državi.

Draško Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana