Novosti
HRVATSKA PONOVNO S REKORDOM POZITIVNIH U JEDNOM DANU

PCR i BAT pokazali čak 16.017 novih slučajeva zaraze COVID-om
Objavljeno 19. siječnja, 2022.
Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je objavio da u Hrvatskoj ima 10.427 potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se samo o pozitivnim slučajevima potvrđenima PCR testom. Brzim antigenskim testom (BAT) evidentirano je 5590 pozitivnih na koronavirus, pa je u srijedu zabilježeno ukupno 16.017 novozaraženih osoba, što je rekordan broj od početka pandemije.

Najveći broj zaraženih do sada zabilježen je prošle srijede, kada su potvrđena 9894 slučaja. Preminulo je 45 osoba, a 1796 pacijenata na bolničkom je liječenju, od kojih su na respiratoru 204 pacijenta. U samoizolaciji je trenutno 31.730 osoba. Do sada je, tvrde u Stožeru, cijepljeno 56,27 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,98 posto odraslog stanovništva.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za Glas Slavonije prokomentirala je aktualnu epidemiološku situacija navevši da je broj novozaraženih 5,4 posto veći nego što je bio prije sedam dana, a 21,4 posto veći nego prije 14 dana. “Primjećujemo da se onaj izrazito uzlazni trend od prošlog tjedna, koji se veže uz veći broj putovanja, malo ublažio ovoga tjedna iako se i dalje radi o porastu. To je određeni dobar znak, trebamo pričekati još neko vrijeme da vidimo kojim će intenzitetom ići i je li to od prošlog tjedna bila relevantna slika, s obzirom na to da smo imali povećani broj testiranja. Nadamo se da će ovaj usporeni porast biti to što ćemo imati sljedeće tjedne”, kaže Pavić Šemetin.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je 1098 uzoraka, među kojima je 677 nalaza pokazalo pozitivan rezultat na koronavirus. Od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je pet osoba, u dobi od 64, 78, 84, 85 i 90 godina iz Osijeka, Aljmaša, Belišća, Bizovca i Drenja. Posljednja tri dana imamo 12 umrlih osoba, a udio pozitivnih u broju testiranih je 62 posto, što je najviše u ovoj godini. Na bolničkom je liječenju 77 osoba, i to u osječkom KBC-u 60 i 17 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Zbog pojačanih tegoba 14 je pacijenata u Respiracijskom centru. Trenutačno je 1259 osoba u samoizolaciji i taj se broj neprestano povećava. Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, naglasio je da je stanje u bolnici zadovoljavajuće unatoč broju dolazaka na Kliniku za infektologiju i velikom broju novopozitivnih osoba. Naime, kaže kako u bolnici nije velik broj teških pacijenata, koji zahtijevaju liječenje kisikom odnosno imaju neke teže simptome. “Posljednjih mjesec dana ti brojevi stagniraju”, rekao je ravnatelj Zubčić, naglasivši da KBC Osijek pojačava kapacitete za testiranje, baš kao što to čini i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Istaknuo je i kako bolnički sustav u cijelosti funkcionira te da se i dalje obavlja sav program, bez redukcije u bilo kojem obliku. “Radimo kao da nema epidemije. Naravno, uz trijaže i sve mjere opreza”, rekao je. T.Prusina/M.Mihelić
Željko Zubčić

ravnatelj KBC-a Osijek

Bolnički sustav u cijelosti funkcionira te se i dalje obavlja sav program, bez redukcije u bilo kojem obliku.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora