Svijet
SUKOB BI MOGAO POČETI SVAKOG TRENUTKA

Rusija gomila snage i traži prekid naoružavanja Ukrajine
Objavljeno 20. siječnja, 2022.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov pozvao je Zapad da prestane naoružavati Ukrajinu, a stanje oko europske sigurnosti nazvao je "kritičnim". Nešto prije u srijedu Kremlj je priopćio da napetosti oko Ukrajine rastu i upozorio na dopremu oružja, vojne manevre i letove zrakoplova NATO-a, na što bi međunarodni partneri Rusije trebali obratiti pozornost.



Rjabkov je rekao kako ne vjeruje da postoji prijetnja rata velikih razmjera u Europi ili drugdje i da Moskva ne planira napasti Ukrajinu niti je osvojiti. "Međutim, prijetnja da Ukrajina postane još više integrirana u NATO nešto je što izravno pogađa ruske nacionalne i sigurnosne interese", rekao je. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako se nadaju da će uskoro stići pismeni odgovori na njihove prijedloge o sigurnosnim jamstvima. S druge strane, Kijev je zahvalio SAD-u na vojnoj pomoći. Nekoliko zapadnih zemalja najavilo je vojnu pomoć za Ukrajinu posljednjih dana, a Washington je za to najavio dodatnih 200 milijuna dolara. Britanci su objavili opskrbu Ukrajine lakim protuoklopnim oružjem, a Kanada će rasporediti mali kontingent specijalaca. "Kao što smo rekli, predani smo suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i nastavit ćemo joj pružati pomoć koja joj je potrebna", kazao je anonimni američki dužnosnik, ne otkrivši o kojoj se sve pomoći radi.

Krajem godine i prije gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici SAD je Kijevu dopremio vojnu pomoć u vrijednosti od 450 milijuna dolara. Rusija je nagomilala desetke tisuća vojnika uz granicu s Ukrajinom te raspoređuje dodatnu vojnu opremu, no odbacuje optužbe Zapada da priprema invaziju na Ukrajinu. Pritisak raste na njemačku vladu da iskoristi plinovod Sjeverni tok 2 kao oružje protiv Rusije ako ona napadne Ukrajinu, jer tim plinovodom treba poteći još više ruskog plina za zapadnu Europu. Dan nakon sastanka šefova diplomacije Rusije i Njemačke Peskov je rekao da je loše za potrošače što plinovod Sjeverni tok nije u funkciji. Rusija zahtijeva od NATO-a pismena jamstva da više neće biti širenja NATO-a na istok, kao i povlačenje snaga iz zemalja koje graniče s Rusijom, što je NATO odbacio.

Američki državni tajnik Antony Blinken posjetio je Kijev i predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom prenio da su SAD i saveznici nepokolebljivi u podršci njegovoj zemlji i njezinim demokratskim aspiracijama, usred sve većeg straha od potencijalne ruske invazije. Istaknuo je da bi Rusija u skoro vrijeme mogla pokrenuti novi napad na Ukrajinu. Ukrajina je upozorila da je Rusija "gotovo završila" s gomilanjem vojske na granici. Širi se strah da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, ističe CNN. Prema posljednjem obavještajnom izvješću ukrajinskog ministarstva obrane, koje ima CNN, ruska kopnena vojska na granici je nagomilala više od 106.000 vojnika. "Kad se tomu pribroje mornarička i zračna komponenta, ukupan broj angažiranih pripadnika oružanih snaga Rusije veći je od 127.000", piše u izvješću. Također se navodi kako Ukrajina vjeruje da Rusija "pokušava podijeliti i oslabiti EU i NATO. Potezi Rusije "usmjereni su prema ograničavanju mogućnosti SAD-a da osigura sigurnost na europskom kontinentu", kažu. Protekla dva mjeseca Rusija je, tvrde, "prebacila velike količine streljiva, vojnih mobilnih bolnica i sigurnosnih snaga" do granice, što drže potvrdom da se pripremaju ofenzivne operacije.

Prema izvješću, Rusija pruža podršku pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, čiji se broj procjenjuje na 35.000. Procjena je da se na teritoriju koji kontroliraju nalazi oko 3000 pripadnika ruske vojske, iako Rusija niječe da ima snage u istočnoj Ukrajini, kaže CNN.


Igor Bošnjak
Ukrajinski sud ostavio je na slobodi bivšeg predsjednika Petra Porošenka, uz zabranu izlaska iz zemlje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike