Regija
CARITASOVA PUČKA KUHINJA

Godišnje pripreme 50 tisuća obroka za potrebite građane
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Teže je zbog mjera koronavirusa, ali trude se i ne odbijaju pomoć nikome tko ju zatraži
VINKOVCI



Caritasova Pučka kuhinja Vinkovci slavi sedmi rođendan. Treća je otvorena u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, nakon Osijeka i Slavonskog Broda. Započela je s radom 1. veljače 2015. godine, a iste godine u srpnju otvorena je i Pučka kuhinja u Vukovaru, gdje na dva mjesta, u Borovu i Vukovaru, djelatnici Caritasa dijele svakodnevno tople obroke korisnicima u potrebi.



Kapacitet kuhinje je do 250 obroka, a dobro uigrana ekipa kuhara pripremi godišnje više od 50.000 toplih obroka. Osim toga, Pučka kuhinja priprema i 12 obroka za djecu koja borave na cjelodnevnom boravku u Centru za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

- Siromaštvo je osnovni kriterij kako bi netko postao naš korisnik. Dovoljno je javiti se radnim danom od 7 do 15 sati te podnijeti jednostavnu zamolbu i nekoliko potvrda. Protekla 2021. bila je godina izazova, kao i do sada u našem radu. Teže je i zbog mjera koronavirusa, ali mi se trudimo i ne odbijamo pomoći svakom čovjeku koji nam se obrati zamolbom za pomoć u obliku toplog obroka na području grada Vinkovaca i grada Vukovara - kaže koordinatorica i voditeljica Pučke kuhinje Renata Keškić, dodajući kako su otvoreni za donacije te poziva građane koji žele podržati rad vinkovačke Pučke kuhinje, deklariranim namirnicama ili novčanom donacijom mogu to učiniti izravno u Pučkoj kuhinji, u uredu Caritasa, ili uplatom na račun.

Na Badnjak vinkovačka je Pučka kuhinja pripremila 111 obroka za svoje korisnike. Složna ekipa koju čine dva kuhara, pomoćni djelatnik te Renata Keškić, kao voditeljica kuhinje, korisnicima pripremaju ukusne i izdašne obroke i nitko iz Pučke kuhinje nije otišao nezadovoljan ili gladan. Prostor u kojem rade i primaju korisnike besprijekorno je čist, a za svakoga koga usluže imaju iskren osmijeh i lijepu riječ. Većinu svojih korisnika poznaju već dugo i odnos koji su razvili s njima ispunjen je obostranim poštovanjem i razumijevanjem. Korisnici u Pučku kuhinju dolaze od ponedjeljka do petka, u vremenu između 11 i 12 sati. Petkom korisnici preuzimaju i obroke za subotu i nedjelju, jer kuhinja vikendom ne radi. Zbog epidemiološke situacije obroke preuzimaju u prostorijama Pučke kuhinje i odnose ih kući, iako su ranije, prije epidemije, objedovali unutar kuhinje u za to uređenom prostoru. Pučka kuhinja Vinkovci, ističe koordinatorica i voditeljica, u sustavu je HACCAP-a, što znači da su namirnice uskladištene i čuvane prema najvišim standardima i u skladu s tim vode se dnevne, mjesečne i povremene evidencijske liste. Jelovnici su identični za sve tri kuhinje nadbiskupije, s tim da se prilagođavaju sezonskim ili doniranim namirnicama. Korisnici dobiju juhu, glavno jelo s prilogom i salatu, kolač, a često bude i voća koje dobiju donacijama od voćara.

Sudjelovali su u mnogobrojnim humanitarnim akcijama, a jedna od njih je i Veliko srce za male ljude, koju su pripremili u suradnji sa župama za korisnike u Vinkovcima i Vukovaru i prikupljali hranu koju su župljani donosili u svoje crkve kako bi pomogli sugrađanima u potrebi, a kojima je dobrodošla pomoć u hrani. - Sve je to bilo i zahtjevno i izazovno, no uz dobru organizaciju i planiranje uspjeli smo svi zajedno održati ovaj vrijedni lanac dobrote i pomaganja - kaže Renata Keškić.



Miroslav Flego
Dva su Caritasova trajna projekta “Veliko srce za male ljude” za Božić, i “Blaženije je davati nego primati” za Uskrs

Obroci i na kućni prag
Korisnici Caritasove Pučke kuhinje ni za vrijeme “lockdowna” nisu ostali bez toplih obroka. Uz pomoć dobrih ljudi, volontera i tvrtki koje su ustupile vozila, topli obroci svakodnevno su im dostavljani na kućni prag, tako da ni u danima strogih mjera nitko nije ostao gladan.

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike