Regija
GRAD BELIŠĆE REKORDER JE PO SOCIJALNO-DEMOGRAFSKIM MJERAMA

Za 22 mjere gotovo 10 milijuna kuna
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
BELIŠĆE



Unatoč tomu što već godinama provodi cijeli paket poticajnih socijalno-demografskih mjera, ni Belišće nisu mimoišle porazne brojke s prošlogodišnjeg popisa stanovništva prema kojima područje Grada Belišća danas ima 9040 stanovnika ili 1785 manje nego na posljednjem popisu prije jednog desetljeća, a samo Belišće 5452 stanovnika ili 1066 manje nego 2011. godine.



No zasigurno bi te brojke bile u još sivijim tonovima da belišćanska gradska uprava još prije nekoliko godina nije prepoznala taj problem i pokrenula cijeli paket poticajno-demografskih mjera po kojima je, prema istraživanjima, jedan od manjih gradova s najvećom stopom izdvajanja ne samo u Slavoniji nego i u Hrvatskoj. U ovoj godini pak neke od tih mjera još su "podebljali", pa će samo za njih iz gradske blagajne izdvojiti više od 9,5 milijuna kuna.



Ovaj grad s najljepšim, ali i besplatnim vrtićem u Hrvatskoj samo za ovu namjenu izdvaja više od 4,5 milijuna kuna godišnje, a novčanu naknadu dobivaju i roditelji djece koja su ostvarila pravo na vrtić, a nisu mogla biti upisana. Svakom svojem novorođenčetu iskazuje dobrodošlicu sa 7500 kuna, što na godišnjoj razini stoji oko 800.000 kuna, a naknadu za novorođenčad dobivaju i djelatnici gradske uprave te gradskih tvrtki i ustanova. Osnovnoškolcima je osiguran "Topli obrok za sve", za koji Grad izdvaja 70.000 kuna, pribor i učenička oprema stoje 300.000 kuna, a za međugradski i gradski prijevoz učenika i studenata osigurali su 450.000 kuna. Kao rijetko koji srednjoškolci u Hrvatskoj, belišćanski učenici svakog mjeseca od Grada dobivaju 200 kuna za topli obrok u sklopu projekta "Zalogaj", a po količini izdvajanja za studentske stipendije (1,1 milijun kuna godišnje) ili od 500 do 1200 kuna mjesečno po studentu i činjenici da svi njihovi studenti dobivaju stipendiju visoko su iznad državnog prosjeka. Uza sve to, Grad podupire i rad Gradskog društva Crvenog križa Valpovo sa 65.000 kuna te pomažu roditelje njegovatelje s ukupno 130.000 kuna mjesečno. L.Aničić
Brinu se za umirovljenike, nezaposlene...
Osim za mlade, Belišće se brine i za svoje umirovljenike dodjelom uskrsnica, za nezaposlene dodjelom božićnica, a i jedina su socijalna samoposluga u državi koju financira Grad. Za sve nabrojeno iz proračuna za 2022. osigurano je 640.000 kuna. Mladim obiteljima pomaže se u povoljnom rješavanju stambenog pitanja kroz POS-ove stanove, starijima programom “Pomoć u kući”, a nisu zaboravljeni ni učenici s posebnim potrebama za koje je osiguran prijevoz te poludnevni boravak za djecu s poteškoćama u učenju “Klasje”. Sveukupno to su 22 mjere.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike