Osijek
POTVRĐENA NOVA LINIJA HRVATSKIH ŽELJEZNICA

U srpnju i kolovozu noćni vlak od Osijeka do Splita
Objavljeno 20. siječnja, 2022.

Namjera da se ponovno vlakom izravno povežu dva velika hrvatska grada - Osijek i Split, odnosno Slavonija i Dalmacija, stidljivo je najavljena u listopadu, kada su u Osijeku, u sjedištu Osječko-baranjske županije Željko Ukić, direktor HŽ - Putničkog prijevoza i župan Ivan Anušić potpisali dodatak ranijem ugovoru o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s područja županije, na temelju čega će prijevoz za redovite studente i dalje biti besplatan. Ukić je tada, kao nastavak dobre suradnje, najavio novi projekt HŽ - Putničkog prijevoza za Osječko-baranjsku županiju. "Nakon više od 30 godina, od ljeta će se nastojati ponovno izravnom linijom povezati Osijek i Split", rekao je.



Koji mjesec kasnije mnogo je toga poznatije, kao i to da ova linija neće biti privilegij samo Osječana, nego će put grada pod Marjanom cijela Slavonija, a u nastavku putovanja i neki drugi dijelovi kontinentalne Hrvatske.



Iz HŽ Putničkog prijevoza, odgovarajući na naš upit, kažu kako će tijekom srpnja i kolovoza ove godine "kontinentalna Hrvatska biti povezana sa Splitom, i to noćnim vlakovima 1782 i 1783". Polazna je postaja ona osječka, s polaskom u 20 sati. Pola sata prije ponoći ukrcavaju se putnici na postaji u Bjelovaru te potom, u 1 sat, i oni u Zagrebu. Ondje će se ovoj kompoziciji priključivati i vagoni iz Vinkovaca, dakle, ovo će biti prva slavonska linija te su potom svi putnici zajedno u 8.45 na splitskom željezničkom kolodvoru. U povratku, također noćnim vlakom, iz Splita se kreće u 22 sata, a u Osijeku je nešto prije podneva, u 11.36.



- Navedeni vlakovi u svojem sastavu imat će vagone za spavanje, vagone s ležajima i vagone za sjedenje - napominju u HŽ-u. Napravljena je i cjenovna kalkulacija za ovu liniju, ali u HŽ-u još ne bi s tom informacijom izlazili u javnost, dijelom kažu i zbog toga da konkurenciji ne bi prije vremena "otkrili baš sve svoje karte".



Ovo će noćno putovanje, u svakom slučaju, biti znatno ugodnije nego ona iz ranijih godina. I tada je bilo iz Osijeka polazaka za Split, ali uz dva, pa i tri presjedanja, pa je najduže putovanje tada dosezalo trajanje od gotovo 24 sata. Jasno je, dakle, da će ovo ljetno odrediti i sudbinu idućega, no kako već sada postoji zanimanje za ovu liniju u drugim "usputnim stanicama", za očekivati je kako bi se situacije ove godine mogla promijeniti i više no što se za sada prognozira.



U svakom slučaju, ovo ljeto još ne, ali u ljeto iduće godine bit će završena i obnova zgrade, nadstrešnice i cijelog prostora osječkog željezničkog kolodvora, što će u konačnici zaokružiti (možda i vratiti) užitak putovanja vlakom iz Osijeka.



Naposljetku, iz Hrvatskih željeznica kažu kako će kartu za ove noće linije prema Splitu biti moguće kupiti/rezervirati dva mjeseca unaprijed. D.Kuštro
NOĆNI VLAKOVI 1782 I 1783
Tijekom srpnja i kolovoza 2022. godine kontinentalna Hrvatska bit će povezana sa Splitom noćnim vlakom 1782:

l Osijek 20.00 - Bjelovar 23.36 - Zagreb 1.10 - Split 8.42

i noćnim vlakom 1783:

l Split 22.06 - Zagreb 6.48 - Bjelovar 8.12 - Osijek 11.36

Vlak Osijek - Split u svom će sastavu imati vagone za spavanje, vagone s ležajima i vagone za sjedenje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike