Kultura
GRADSKI MUZEJ VINKOVCI

Uskoro restauracija rimskih kola iz 3. st. pronađenih s konjima
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Najviše dijelova kola je od željeza, a poseban su izazov i dimenzije, jer okovi kotača veći su od metra u promjeru

Bila je to prava senzacija kada su u listopadu 2019. Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba predstavili najnoviji nalaz - rimska kola s upregnutim konjima pronađena u grobnici na lokalitetu Jankovačka dubrava, nedaleko od Starih Jankovaca. Pronalazak rimskodobnih brzih putničkih kola i konja u Starim Jankovcima, koja su bila prilog u grobu, očito, vrlo važne i imućne osobe s početka 3. stoljeća, osim jako važnog nalaza donio je sa sobom i čitav niz stručnih izazova u vinkovačkom Gradskom muzeju jer složena konzervatorsko-restauracijska obrada za koju je bila nužna i posebna priprema, trebala bi započeti ove godine.



Analiza ostataka


- U ovoj godini planirana je nabava kemikalija i dodatne opreme te početak obrade željeznih predmeta. S obzirom na količinu i složenost postupka, proces će sigurno trajati nekoliko godina prije nego što budemo mogli planirati izlaganje, ali s obzirom na očuvanost i podatke iz analiza ostataka drveta koje već imamo, u međuvremenu planiramo pristupiti projektiranju funkcionalne rekonstrukcije kola koja će se moći vidjeti na ulicama Vinkovaca i Starih Jankovaca. Ovim putem posebno zahvaljujemo Općini Stari Jankovci i Poljoprivrednoj zadruzi Stari Jankovci na dosadašnjoj suradnji na istraživanjima i nadamo se da ćemo je nastaviti jer u jankovačkom kraju ima još posla za nas arheologe - kaže Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, dodajući kako je većina organskog materijala koji je činio zaprežna kola propao i uglavnom je sačuvan samo metalni dio. Stari metal vrlo je specifičan po brizi koju zahtijeva i mora se čuvati i obrađivati u specijaliziranim radionicama, kao što je ona koja radi u okviru Gradskog muzeja Vinkovci.

- Sav metal s vremenom polako propada, željezo je u pravilu osjetljivije, bakrene slitine nešto su otpornije, ovisno o uvjetima u kojima su se nalazile. Dok je zakopan u zemlji, nalazi se u stabilnim uvjetima u smislu vlage i temperature, te ako su ti uvjeti dobri, propadanje je zapravo jako usporeno. Međutim, nakon što iskopamo metalne predmete, dolazi do okolinskog "šoka" i procesi propadanja naglo se ubrzavaju, te je potrebno što prije poduzeti preventivne mjere zaštite, a potom početi i proces konzervacije i restauracije kada je to potrebno – pojašnjava Hrvoje Vulić.

Najviše dijelova kola je od željeza, a poseban su izazov i dimenzije, jer okovi kotača veći su od metra u promjeru. Kod konzervacije željeza prvi korak je tzv. odsoljavanje, postupak u kojem se u posebnim kadama s lužnatim otopinama iz željeznih predmeta "ispiru" kloridi.

Pod mikroskopom


- Zbog dimenzija predmeta, ali i velike količine željeza koju naš muzej i inače pronalazi tijekom istraživanja, bilo je potrebno naručiti kadu koja je po obujmu trenutačno najveća u Hrvatskoj i u kojoj bi tijekom ove godine trebali "zaplivati" prvi dijelovi kola. Ponosni smo što je kadu izradila tvrtka Euklid iz Vinkovaca, jer cilj nam je zapošljavati lokalne tvrtke kada god je to moguće, a izrada je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i vlastitim sredstvima našeg Muzeja - podsjeća Vulić, dodajući kako je, osim kade, važna komponenta koja je nedostajala u vinkovačkom muzeju i drugi mikroskop. Naime, mehanička obrada predmeta pjeskarenjem mora se raditi pod mikroskopom, a Muzej je do sada posjedovao samo jedan mikroskop. Sredstvima Grada Vinkovaca, Županije vukovarsko-srijemske i vlastitim sredstvima uspjeli su nabaviti i drugi mikroskop, pa su prošlogodišnje investicije u opremu Konzervatorsko-restauratorskog odjela iznosile nešto više od 180.000 kuna, što drže uspjehom s obzirom na kriznu situaciju.



Miroslav Flego
kola
NAJVIŠE

DIJELOVA

OD ŽELJEZA

Proces će sigurno trajati nekoliko godina prije nego što budemo mogli planirati izlaganje

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente