Sport
SPORNA JAVNA PODRŠKA

Lovren lupa, HNS šuti
Objavljeno 19. siječnja, 2022.
Nije pristojno u ova teška vremena podržavati čovjeka koji krši pravila i laže

Hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren preko društvenih mreža šalje poruke ljubavi i podrške srpskom tenisaču Novaku Đokoviću i oštro osuđuje postupak Australije, koja je sa svoga tla prognala prvog tenisača svijeta, ne zbog neke urote ili hira, nego zbog toga što je Srbin necijepljen banuo na njezina vrata pokušavši izigrati pravila i zakone te države. Nije uspio i dobio je od Australaca "šup kartu".



Teško je ljudima iz ovog podneblja objasniti da se zakoni i pravila moraju poštovati, da nije važan pojedinac, nego cijela zajednica, a Australci se drže one da "za zdravlje nacije svatko mora podnijeti svoj dio tereta". Naročito je to teško objasniti nekome tko misli da je poseban, usput planetarno popularan i uspješan u svom poslu. I ima dovoljno novca. Đoković je svojim bahatim ponašanjem, stavom "ja sam iznad svega i iznad svih", išao protiv cijelog jednog kontinenta, odnosno države. Obilo mu se to o glavu, a svoju bahatost, laž i egoizam mogao bi skupo platiti. Iako zdravstveni radnici cijeloga svijeta svakodnevno vape "cijepite se ili makar budite odgovorni da napokon iskorijenimo ovo zlo od korone, koje je odnijelo tolike živote", Đoković lovi u mutnom, a još je gore što ga podržavaju neki kolege sportaši. Među njima i hrvatski tenisači i nogometaši. Tko god je poznat, u kome god mladi vide svog idola s kojim se identificiraju, taj ima mnogo veću odgovornost, golemu moć, njegove riječi i stavovi mogu biti nečija vodilja. Kada neozbiljne i ničim dokazane stavove poznatih i popularnih netko iz mase uzme previše ozbiljno, nastaju problemi. I zato bi netko trebao upozoriti Đokovića da više ne "lamata" o prehrani, piramidama, otkrivanju pa potom prirodnom načinu liječenja bilo koje bolesti, pa i korone, da zaražen (ako je bio) ne hoda okolo, a netko bi mogao upozoriti i Dejana Lovrena da njegove objave na društvenim mrežama nisu zanimljive, još manje odgovorne i savjesne. No Lovren je tipičan licemjer, cijepio se jer su mu nogometne obveze i odgovornost to nalagali, a sad podržava čovjeka koji je protiv cjepiva, koji laže, koji tvrdi da je bio zaražen i takav slobodno šetao u masi i dovodio druge ljude u opasnost... Ono što je za osudu dobiva podršku, zdrav razum u ovo ludo vrijeme kao da je nestao. Lovrenovi stavovi samo su njegovi i nije lijepo ljudima nešto nametati ili ih ušutkivati, ali može ga se, recimo, pozvati na odgovornost.



U slučaju Lovrena, kao člana Vatrenih, to bi mogao Hrvatski nogometni savez, jer u državi u kojoj je od početka pandemije od korone umrlo više od 13.000 ljudi nije baš pristojno podržavati antivaksera i čovjeka koji laže i šeće zaražen među ljudima. Poslali smo upit HNS-u kakav je njegov stav o Lovrenovim javnim objavama i podršci Đokoviću, ali u našoj klući nogometa od nedjelje su nijemi na taj upit. Valjda ne razmišljaju o Lovrenu, nemaju nikakav stav o njegovim javnim objavama, ne žele se ni ograditi, možda im je preko glave korone i pandemije ili su se ovih dana više bavili kako dovući sjednicu Izvršnog odbora UEFA-e u Hrvatsku.


Ivana Liović
Izjave ne smiju štetiti HNS-u i nogometu
HNS ima Kodeks ponašanja, u kojem stoji da sudionici reprezentacije Hrvatske trebaju "davati izjave za javnost, intervjue za tisak, radio ili televiziju na način da to ne šteti HNS-u, niti nogometu u cjelini. Izjave koje se odnose na unutarnje stvari HNS-a, naročito o treningu, taktici i sl. ili radu izbornika ili vodstva HNS-a mogu se davati samo uz prethodnu suglasnost HNS-a".

Lovrenova podrška čovjeku koji krši pravila i laže, koji šeće zaražen (ako je uopće imao koronu) među ljudima može šteti samo njemu, ali je žalosno što se od tih stavova ne ograđuju oni čiji je član. Klub ili reprezentacija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike