Novosti
POBJEDA MALTEŠKE PUČANKE

Roberta Metsola: Moramo osnažiti Europski parlament
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Da budem jasna, onima koji nastoje uništiti Europu, znajte da je ova kuća protiv vas

Nova predsjednica Europskog parlamenta je Roberta Metsola, članica Europske pučke stranke s Malte, koja je pobijedila u prvom krugu izbora s 458 glasova zastupnika.



"David Sassoli bio je borac, borio se za Europu, za nas, za ovaj parlament", rekla je malteška pučanka na početku pobjedničkog govora te dodala da će nastaviti tim putem. Poručila je eurozastupnicima da Europski parlament mora izići iz Strasbourga i Bruxellesa i približiti se svim europskim gradovima, dati podršku Konferenciji o budućnosti Europe i osigurati uspjeh tog demokratskog projekta. "Posebno moramo slušati mlade", istaknula je Metsola, jer je 2022. godina Europska godina mladih. Pozvala je na zajedničku borbu protiv klimatskih promjena, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva.

Na konferenciji za novinare nakon izbora istaknula je da želi učinkovitiji Europski parlament te ponovila kako želi i da svi potpredsjednici EP-a i kvestori obiđu sve zemlje EU-a i približe se građanima. Metsola se protivi pobačaju i dolazi iz jedine članice EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen - Malte. No navela je da će njezina dužnost biti zastupanje stavova parlamenta, uključujući pitanja o seksualnim i reproduktivnim slobodama. Najavila je da će biti osoba koja će "slušati i miriti razlike" među eurozastupnicima. "Moramo osnažiti Europski parlament. Ne smijemo se bojati reformi", rekla je Metsola.

"Naša kuća je važna za one primorane bježati zbog prirodnih katastrofa, za obitelji ubijenih u terorističkim napadima, naše oružane snage koje služe u teškim uvjetima, onima koji traže zaštitu, našim poljoprivrednicima, poduzetnicima. Za naše LGBTIQ zajednice, za one koji su još uvijek diskriminirani zbog njihove vjere, boje kože, ili rodnog identiteta", istaknula je. Jedan od izazova Europe je i sigurnost, dodala je Metsola. "Svijet je manje prijateljski nastrojen nego što je bio u vrijeme prošle generacije. Neprihvatljivi napadi na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet te opasna situacija u Bjelorusiji, najbolji su primjeri", rekla je treća žena izabrana na čelo EP-a. "Naša kolektivna sigurnost zajednički je izazov", istaknula je. Dodala je da Europa "ima povijest rata, ali i iscjeljenja". "Mi to iskustvo možemo iskoristiti da u okviru UN-ovog plana pomognemo napore za okončanje podjele u posljednjoj podijeljenoj zemlji Europe - Cipru. Mi nikada ne možemo biti uistinu cjeloviti dok je Cipar podijeljen. Također, moramo vratiti izgubljeni zamah kada je riječ o našem odnosu sa zapadnim Balkanom", rekla je Metsola. "Da budem jasna, onima koji nastoje uništiti Europu, znajte da je ova kuća protiv vas", zaključila je svoj govor.

Metsola je podsjetila i da ove godine EP obilježava 70. godišnjicu svoje prisutnosti u Strasbourgu, i istaknula simboličku važnost tog grada kao mjesta poslijeratne europske pomirbe. Isticanje važnosti Strasbourga može se shvatiti i kao najava da neće otvarati pitanje ukidanja sjedišta parlamenta izvan Bruxellesa.



Dijana Pavlović
TREĆA ŽENA
Roberta Metsola treća je žena na čelu EP-a, nakon Simone Veil (1979. - 1982.) i Nicole Fontaine (1999. - 2002.). U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u Europsku uniju. Osim nje, u utrci za predsjednicu EP-a bile su Šveđanka Alice Kuhnke, koja je osvojila 101 glas te Španjolka Sira Rego, iz kluba Ljevice, koja je dobila 57 glasova od 705 zastupnika u Europskom parlamentu. Talijanski socijalist Sassoli, Metsolin prethodnik na čelnom mjestu parlamenta, preminuo je 11. siječnja, u bolnici u Avianu. “Odavat ću počast Davidu tako što ću se uvijek boriti za Europu. Za naše zajedničke vrijednosti demokracije, dostojanstva, pravde, solidarnosti, jednakosti, vladavine prava i temeljnih prava”, rekla je Metsola.