Novosti
VEĆI BROJ OBOLJELIH UČENIKA I NASTAVNIKA

Do kraja mjeseca u OBŽ-u online nastava za više razrede
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Među preminulima zbog COVID-a u županiji je i osoba u dobi od samo 19 godina

Zbog drastičnog povećanja broja oboljelih od koronavirusa, posebice u školama, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije objavio je preporuku da se od 19. do 28. siječnja nastava za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola te za srednjoškolce održava prema modelu C, odnosno online. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavljaju pohađati nastavu prema A modelu.



Zaraza i u vrtićima


"Prema podacima od ponedjeljka, na području Osječko-baranjske županije na koronavirus pozitivna su 734 učenika, a u samoizolaciji je 2527 učenika. Promatrano prema razrednim odjelima, ukupno je 97 razrednih odjela već na online nastavi. U školama je na bolest COVID-19 pozitivno i 186 nastavnika te 54 osobe nenastavne struke", rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Dodao je kako su epidemiolozi županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo samo u nedjelju, 16. siječnja, na temelju nalaza iz testiranja u samoizolaciju stavili 500 učenika, od kojih je 70 bilo pozitivno. Od tih ukupnih brojeva na područje Osijeka odnosi se 322 pozitivna učenika i njih 1077 u samoizolaciji, a ‘izvan pogona‘ u Osijeku je i 40 skupina s 800 mališana u vrtićima.

"Nema mjesta panici, ovo je vjerojatno rezultat blagdanskog opuštanja i okupljanja. No kako je i dio nastavnika zaražen, što otežava i organizaciju nastave, učestali su upiti i ravnatelja škola i pročelnika upravnih odjela za obrazovanje (gradova i općina, nap.a) što raditi te smo nakon razmatranja aktualne epidemiološke situacije donijeli ovu preporuku", odgovorio je na novinarski upit Lukić.

U ponedjeljak je počelo i testiranje brzim antigenskim testovima u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, a Ravnateljstvo županijskog Doma zdravlja osiguralo je i tzv. minipunktove na nekoliko lokacija u Osječko-baranjskoj županiji. "Svaki pacijent koji ima simptome, kada se javi svome liječniku bit će upućen na testiranje u ordinaciju liječnika, ili na jedan od predviđenih punktova na području županije", izvijestio je Lukić.

Cijepljenih 64,30 %


Rekordan broj novopozitivnih osoba u OBŽ-u zabilježen je 14. siječnja, kada je bilo 510 novih slučajeva koronavirusa, što je najviše u jednom danu od početka epidemije. Prema podacima koje je Stožer objavio u utorak, a za prethodna 24 sata, na području županije obrađeno je 695 uzoraka, pozitivnih nalaza bilo je 349. Hospitalizirano je 77­ osoba, od kojih su 14 u Respiracijskom centru. Preminule su tri osobe s područja grada Našica te općina Bilje i Vladislavci, u dobi od 19, 73 i 87 godina. U samoizolaciji je 1041 osoba. Na području Osječko-baranjske županije cijepljeno je ukupno 65,4 posto odraslog stanovništva. Samo prošlog tjedna cijepljena je ukupno 7631 osoba, s tim da je najviše interesa bilo za "booster" dozu cjepiva (6186 osoba), dok je 660 osoba cijepljeno prvom dozom, a 785 drugom.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 7548 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 16.768 testiranih, a umrlo je 55 osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Trenutačno je u zemlji ukupno 49.528 aktivnih slučajeva COVID-19. Među njima je 1800 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 220 pacijenata. Od početka epidemije u Hrvatskoj je umrlo 13.212 osoba zaraženih koronavirusom. Zaključno sa 17. siječnja cijepljenje je završeno za 64,30 posto odraslog stanovništva.



Dario Kuštro
Možda ste propustili...