Regija
RASTE BROJ RAZVODA - VIŠE JE VJENČANJA PRED MATIČAROM

Lani 310 svatova, a u 2020.
samo 180 sklopljenih brakova
Objavljeno 19. siječnja, 2022.
VINKOVCI - Podatci Državnog zavoda za statistiku govore kako je broj sklopljenih brakova od ožujka 2020. do studenoga 2021. manji 12,9 posto u odnosu prema petogodišnjem prosjeku za isto razdoblje, što znači da se broj onih koji su odlučni svojoj vezi ili zajednici dodati i službeni papir smanjio za gotovo pet tisuća. Ni godina prije nije bila puno bolja - u 2020. postotak sklopljenih brakova pao je za više od 23 posto nego godinu prije.

U Hrvatskoj svaki treći brak završi razvodom, odnosno na tisuću sklopljenih njih 339 “pukne”. Što pogoduje takvoj situaciji? Stručnjaci se pitaju je li pandemija napravila toliki jaz i stvorila nepremostive situacije među bračnim partnerima, radi li se ipak o sve većoj emancipaciji žena, manjku žrtve, nevjeri, novoj podjeli poslova, ekonomskoj krizi ili jednostavno ljudi imaju manje vjere u ljubav i ono “dok nas smrt ne rastavi”?

Prema navodima Centra za socijalnu skrb, razlog kraha braka jako je teško precizno odrediti. Stranke u sporazumnim razvodima u rubriku razloga rastave najčešće navedu neslaganje karaktera između partnera i ne žele detaljnije objašnjavati, a oni koji su ružno, sukobom okončali svoj brak najčešće se izjašnjavaju kako zbog teških i nepomirljivih razlika ne žele nastaviti bračni život.

Kao što je u gotovo cijeloj Hrvatskoj, i u Vinkovcima je u posljednje dvije godine porastao broj razvoda brakova, a građanskih i dalje ima više od onih sklopljenih u crkvi. No iz vinkovačkog Matičnog ureda za 2021. dolaze brojke koje bude blagi optimizam. Naime, ukupno 310 parova odlučilo se na brak, a u godini prije vjenčanih je samo 180, što možemo pripisati i prolongiranju datuma vjenčanja zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Trend povećanja broja onih koji svoje sudbonosno da žele izreći pred matičarom i dalje je prisutan. Građanski brak u Vinkovcima i dalje drži primat, a sklopljeno ih je ukupno 186, dok su tradicionalno, u crkvi pred oltarom i svećenikom, to učinila 124 para. Drugim riječima, iako se Vinkovčani, kao i ostatak hrvatskog stanovništva, izjašnjavaju većinom katolicima i vjernicima, samo 40 posto prošlogodišnjih brakova ima i crkvenu potvrdu. Svakako, navedenim podatcima u prilog ide i specifičnost situacije jer nije rijedak slučaj da se mladi odlučuju na građanski brak dok ne popuste epidemiološke mjere pa naknadno prave veliko slavonsko slavlje i vjenčanje s nekoliko stotina uzvanika, uz tamburaše i uz tradicionalni šokački jelovnik - kokošja juha, kuhano meso s umakom od rajčice ili kopra, pečeno meso i salata od sitno ribanog svježeg kupusa, sarma ili punjena paprika, zavisno od godišnjeg doba, prasetina koja cijele noći ostane na stolu jer uvijek dobro dođe na koji zalogaj u poslijeponoćnim satima....

Prema podatcima Matičnog ureda Vinkovci, trend porasta u posljednje dvije godine vidljiv je i u rubrici razvodi. Naime, u 2021. čak 368 parova odlučilo je razvrgnuti svoj brak, a godinu prije razišlo se njih 348. Iako crna brojka razvoda u našemu gradu prednjači, takozvani minus na strani onih koji su prebrodili bračne krize u ovoj, ali i prošloj, nadasve izazovnoj, godini, ipak se smanjuje – nakon što su dobro razmislili, što je bolje za njih i za djecu, pronašli su zajednički jezik i pomirili se.

U 2020. bilo je 180 vjenčanja, a čak 348 razvoda. Ta se razlika u prošloj godini smanjila na 58 u korist razvoda. Iako brojke ne idu u prilog braku kao zajednici, ostaje vjerovati kako će sadašnji suživot s pandemijom i njezin, nadajmo se, skorašnji završetak donijeti ljepše podatke od onih koje sada daju u Matičnom uredu i Centru za socijalnu skrb u pogledu stupanja u bračnu ili partnersku zajednicu i razvrgavanja te zajednice.



Miroslav Flego
Samoizolacija, gubitak posla, boravak u zatvorenom nisu išli naruku braku i obiteljskim zajednicama

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad