Osijek
PREDSTAVLJENA STUDIJA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Novi će blok elektrane biti prepoznatljiv po šezdeset metara visokom dimnjaku
Objavljeno 19. siječnja, 2022.

Kako smo izvijestili, HEP kao investitor planira u Osijeku izgraditi novo postrojenje unutar postojeće Termoelektrane-toplane. Riječ je o novom učinkovitom kombi-kogeneracijskom postrojenju na prirodni plin, koje će s vremenom zamijeniti postojeće blokove koji su u pogonu 40 godina. Stručni je naziv KKP Osijek, koristit će se primarno za proizvodnju toplinske energije za centralizirani toplinski sustav grada. "Ali u slučaju potrebe moći će samostalno zadovoljiti i potrebe za električnom energijom grada Osijeka", čulo se za jučerašnjeg javnog predstavljanja Studije o utjecaju na okoliš.



Nažalost, tomu je nazočila samo jedna osoba kao zainteresirani građanin, premda je i u ovom slučaju riječ o Damiru Karavidoviću, umirovljenom HEP-ovu djelatniku. Ipak, javna rasprava traje do 2. veljače, svi su materijali dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvitka, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Evo, dakle, sažetaka jučerašnjeg predstavljanja. Novi će blok omogućiti gradu Osijeku i samom postrojenju TE-TO Osijek siguran i efikasan izvor toplinske i električne energije bez dodatnih većih utjecaja na okoliš od onih koji danas postoje radom postojećih proizvodnih jedinica.

Kumulativni utjecaj na zrak u usporedbi s postojećim izvorima emisija analiziran je u odnosu prema doprinosu KKP-a postojećim koncentracijama dušikova dioksida izmjerenima na mjernoj postaji Osijek-1 te je utvrđeno da zahvat neće prouzročiti pogoršanje postojeće kvalitete zraka spram razina NO2, a utjecaj je zahvata na razine ostalih onečišćujućih tvari u okolici zanemariv s obzirom na to da se zahvat koristi prirodnim plinom kao gorivom. U analizi utjecaja na zrak proračunom modela disperzije određena je potrebna visina dimnjaka od 60 metara.

Za potrebe rada KKP-a bit će potrebno zahvaćanje sirove vode iz Drave te će u procesu rada nastajati otpadne vode. Najveći dio industrijskih otpadnih voda ubrizgavat će se u postojeći vrelovodni sustav, manji dio će se nakon potrebne obrade upuštati u postojeću mješovitu kanalizaciju, a vrlo mali dio industrijskih otpadnih voda (koje nastaju povremeno) zbrinjavat će ovlaštena institucija.

Izgradnjom KKP-a doći će do povećanja količina tvari i smjesa koje imaju opasna svojstva u TE-TO Osijek. Sukladno s propisima, dijelovi postrojenja u kojima će se nalaziti tvari i smjesa s opasnim svojstvima projektiraju se i izvode prema propisima, sukladno sa svojstvima opasnih tvari i smjesa, uz planiranje i ugradnju odgovarajućih sigurnosnih tehnika.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, investitor je rekao da je ova investicija još u pripremnoj fazi. Još, naime, nije donesena odluka o izgradnji. Ipak, cilj je da Osijek 2025. ili 2026. godine u pogonu ima novi blok elektrane. D. Kuštro
Novi će blok omogućiti Osijeku siguran izvor energije bez dodatnih većih utjecaja na okoliš od postojećih

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike